På Stevns Klint Trampesti vandrer du på klintekanten langs Østersøen med spektakulære udsigter over den hvide klint og havet langt under dig.
På Stevns Klint Trampesti vandrer du på klintekanten langs Østersøen med spektakulære udsigter over den hvide klint og havet langt under dig.
Området er på UNESCOs verdensarvsliste, da intet andet sted i verden fortæller historien om dinosaurernes udryddelse bedre, hvilket bare gør turen ekstra interessant. Derudover passerer ruten forbi en perlerække af andre seværdigheder.
Stevns Klint Trampesti er unik natur kombineret med en hel perlerække af interessante attraktioner direkte ud til klintekanten. En stor del af ruten følger klintekanten, mens man kan nyde udsigten over den stejle, hvide klint og Østersøen omtrent 40 meter under vandrestien. På solrige dage kan havet få en nærmest tropisk turkis kulør på grund af den hvide kalk på havbunden.
Selve Trampestien går mellem Rødvig og Bøgeskov Havn og er lidt over tyve kilometer lang, men forlænger man ruten ad Sjællandsleden mellem Bøgeskov Havn og Strøby Ladeplads, har man en cirka 30 kilometer lang kystnær vandrerute, som passer perfekt til en weekendtur – det giver også lidt nemmere logistik, da transportforbindelserne så fungerer bedre.
Overnatning: Telt eller shelter
Antal dage: 2
Antal kilometer: Trampestien mellem Rødvig og Bøgeskov Havn er cirka 22 kilometer. Man kan med fordel forlænge turen med cirka ni kilometer ved at vandre ad Sjællandsleden mellem Bøgeskov og Strøby Ladeplads.
Bedste måneder: Trampestien kan vandres året rundt.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Fra Rødvig Station drejer du ud mod klinten og mod øst. Hurtigt dukker den hvide klint op, og du går på klintekanten højt hævet over Østersøen.
Efter et par kilometer dukker Boesdal Kalkbrud op som turens første seværdighed. Den enorme pyramide, som har været anvendt til opbevaring af kalk, er et usædvanligt syn i et særpræget område, der bærer præg af kalkudvindingen. Her findes en shelterplads. Der er også adgang til vandet.
Efter yderligere halvanden kilometer, når du til Koldkrigsmuseet Stevnfortet. En række kanoner og missiler opstillet nær vandrestien afslører, at her gemmer sig en vigtig brik i spillet om Danmarks forsvar under den kolde krig. Hvad man imidlertid ikke umiddelbart kan se, er de kilometerlange tunneller skjult i kalken dybt under fortet i klinten, hvor beredskabet holdt til. Hvis man vil opleve de underjordiske gange, kan man tage en guidet rundvisning.
Det er oplagt at tage en lidt længere pause ved Højerup Kirke, hvor en del af kirken er styrtet i havet i et voldsomt klinteskred, som samtidig fortæller historien om, hvordan vores kyster er under løbende forandring. Det er også her, man kan se det berømte fiskeler – det bedste sted i verden at studere meteornedslaget, som udryddede dinosaurerne. Og endeligt ligger her et traktørsted, hvor man kan få kaffe og kage eller måske en frokost. Fortsætter du nordpå langs klinten, kommer du til Stevns Fyrcenter, hvor man kan besøge fyrtårnet.
På en klar dag har man en formidabel udsigt langs kysten til både Møns Klint og Øresundsbroen. I foråret er klinten desuden et godt sted at se fugletræk, som for eksempel de trompeterende traner, der flyver tæt forbi klinten på træk til sommerresidensen i Sverige. Efter en lille detour ind i landet, kommer du til Mandehoved, hvor der er shelterplads og teltpladser.
Fra lejrpladsen ved Mandehoved fortsætter ruten nordpå langs klinten til Holtug Kridtbrud – et særpræget menneskeskabt landskab, der er skabt af kridtudvindingen, og som også er et godt sted at se fossiler. Her er adgang til stranden, som er et populært sted for lystfiskere.
Efter Holtug Kridtbrud tager ruten et hak ind i landet ad små landeveje. Ved lavvande, og når der ikke er store bølger, findes der en alternativ rute, hvor man vandrer ad stranden hele vejen til Bøgeskov Havn. Ruten er svært fremkommelig og er ufarbar ved pålandsvind.
Bøgeskov Havn har et hyggeligt havnemiljø og et traktørsted, hvor man kan nyde en frokost eller en kop varm kaffe med et stykke kage til. Her slutter Trampestien, men har du lyst til en lidt længere tur på vandrestier tæt på kysten, kan du fortsætte ad Sjællandsleden til Strøby Ladeplads. Ruten gennemskærer store bøgeskove direkte i vandkanten, hvor du af og til vandrer direkte på stranden og andre gange lidt længere inde i skoven. Herfra går der bus tilbage til Køge, hvor der er togforbindelse videre.
Stevns Klint er et formidabelt sted at opleve fugletræk i forårs- og efterårsmånederne. Ruten er velmarkeret med blå skilte med skriften ”Stevns Klint Trampesti”, og Stevns Klint blev udnævnt til Unesco Verdensarv i 2014 på grund af fiskeleret. Det er en mørk stribe i klinten, som fortæller historien om meteornedslaget, der udryddede dinosaurerne og en mængde andre dyrearter. I den lyse kalk ses en 5-10 centimeter tyk grålig stribe. Det er askelaget, som vidner om det enorme meteornedslag. For fagfolk er klinten som en forhistorisk bog, hvor de første kapitler udgøres af det nederste lag af kalken. Her kan man finde fossiler fra dyrearter, der levede samtidig med dinosaurerne. Efter nogle millioner års læsning kommer vi til kapitlet med meteornedslaget, der anes som en mørk askestribe i klinten og fortæller historien om en vældig naturkatastrofe, som udslettede over halvdelen af jordens dyrearter. Lige over askestriben kan man finde fossiler fra de dyrearter, som overlevede katastrofen. Og efter yderligere nogle millioner års læsning kan man højere oppe i klinten se, hvordan nye dyrearter opstod, og livet på jorden atter blev fyldt med artsrigdom og mangfoldighed.
Ved Mandehoved ligger der en shelterplads direkte på ruten og helt ud til havet. Her er desuden masser af fine teltpladser samt et fugletårn med flot udsigt over Østersøen. Ved Boesdal Kalkbrud et par kilometer udenfor Rødvig findes der også en shelterplads, som kan være fordelagtig at bruge, hvis du ankommer til Rødvig sidst på dagen og vil være klar til en tidlig start på vandrestierne næste morgen.
Der ligger et supermarked, hvor du kan proviantere, i Rødvig. Ved Højerup Kirke samt Bøgeskov Havn findes der traktørsteder, hvor du kan spise frokost eller få et stykke kage. Ved fyrtårnet ligger der en café.
Der er vandhane ved shelterpladsen ved Mandehoved.
Der er togforbindelse direkte til Rødvig, hvor du starter vandringen fra stationen. Trampestien har egentligt sit nordlige slutpunkt ved Bøgeskov Havn, men da busforbindelserne er bedre fra Strøby Ladeplads, kan du med fordel forlænge ruten med cirka ni kilometer på Sjællandsleden. Fra Strøby Ladeplads går der jævnligt bus tilbage til Køge og toget hjem. Ankommer du i bil, er der parkeringsmuligheder ved Strøby Ladeplads tæt på busstoppestedet. I sommerperioden kører Klintebussen langs ruten med stop ved seværdighederne langs klinten. Se mere på www.klintebussen.dk
Trampestien kan vandres året rundt, men hvis du vandrer uden for sommersæsonen kan seværdighederne og spisestederne have begrænsede åbningstider.
Læs mere om ruten på www.sydkystdanmark.dk. Søg på ”Trampesti”.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS