Telttur – noget der dur?

Er det ikke bare tung rygsæk, masser af insekter og dårlig mad?

Vandrefolket kan groft sagt deles op to: Der er dem, der vandrer med Telt, og der er dem, der hellere vil have tag over hovedet, en rigtig seng, et varmt bad og god mad. 

fjeldvandring.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 24. maj 2024
Læst af: 967

Vandrefolket kan groft sagt deles op to: Der er dem, der vandrer med Telt, og der er dem, der hellere vil have tag over hovedet, en rigtig seng, et varmt bad og god mad. 

Jeg har i mange år svoret til teltet - og gør det i høj grad stadig, selvom jeg som turleder også har været på mange ture med overnatning indendørs. Jeg håber her at give lidt indsigt i telttosserierne.

Vild natur

Man kan unægtelig komme steder hen, der er lidt vildere og mere uberørte, når der ikke skal være bygninger og andet med jævne mellemrum. Den ro, uforstyrrethed og vildhed er noget, som mange mennesker i dagens Danmark aldrig oplever. Og det er altså noget helt specielt at opleve dyr og landskaber derude, hvor man blot er gæst.

Frihed

Det gælder selvfølgelig specielt i lande med allemandsret og lignende, hvor man må slå Telt op de fleste steder. Det giver en frihed i forhold til planlægning og afvikling af turen, hvor vejr og dagsformen varierer - og så giver det også lidt økonomisk frihed på de sparede overnatninger.

Naturnærhed

Man kommer tættere på naturens rytmer og gang; solen, dyrene, vind, vejr. Man føler sig udsat og indvævet på en anden måde. Vi er så beskyttede i vores hverdag. Af huse, biler og andre bekvemmeligheder. Alt er meget nemt, og vi er ret fjerne fra miljøet omkring os.

Hvorfor telttur?

  • Du kommer længere ud i mere uberørt natur.
  • Du opnår en mestringsfølelse ved at have alt med til livet i naturen.
  • Du er i udendørs på steder og tidspunkter, der tillader dig at komme nærmere naturen.
  • Det er billigere.
  • Planlægningen nemmere og mere fri.

Hvorfor ikke?

  • Du kan komme så meget i kontakt med naturen, at det bliver ubehageligt. Tænk myg, knot, flåter og andet kravl.
  • Du er ude under alle forhold - sol, regn, vind osv. Ikke alt er lige sjovt altid.
  • Du skal bære mere
  • Du skal købe/bruge meget mere udstyr.

 

Fjeldvandring2

Løsninger på problemerne

Høj vægt

Det er i dag relativt let at komme ned i en vægtklasse, hvor det ikke er ubehageligt at bære. De fleste kan til weekendture fint komme ned på 10 kilo og lavere, og på ugeture på 15 kilo og herunder. Og man kan sagtens komme endnu længere ned, uden det går ud over komfortet i lejr. Læs fx opdag verdens ultraletvægtsklumme 10 principper for ultraletvægtsvandring | Få gratis inspiration og viden på opdagverden.dk

Dårlig komfort

Heldigivs findes der i dag rigtig meget fint udstyr. Du finder gode, lette underlag - husk, at for de fleste er en ”wide” model af underlag en fordel. Og der findes behagelige soveposer - og synes du, at soveposer er klaustrofobiske så prøv en quilt: To quilt or not to quilt… | Få gratis inspiration og viden på opdagverden.dk

Der er mange gode grunde til ikke at tage på telttur, men er man nysgerrig, så prøv det af. Vi har mange gode ture herhjemme i Darnmak - og der kommer hele tiden flere til - hvor man kan prøve det af under lettere forhold. Så ud og prøv af om telttur er noget, der dur for dig.

Kaare Meldgaard

Kaare Meldgaard

Kaare nyder at vandre på mange forskellige måder; i flok, med få mennesker han kender godt eller helt alene. Når han er helt alene, dyrker han sin trang til letvægts-og langdistancevandring.

Andre spændende artikler


Nepal efter jordskælvet

Nepal efter jordskælvet

Grej der er Nice to have

Grej der er Nice to have

39 vandreruter i Europa

39 vandreruter i Europa