• Hjem
  • Artikler
  • Vælg den rigtige beklædning til våde ture

Vælg den rigtige beklædning til våde ture

Tør fra top til tå

shutterstock_634848305Kay-W.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 25487

Af og til ender vi i regnvejr på turen. Er du ikke forberedt, kan det lægge en dæmper på turen, men har du den rigtige beklædning, kan du stadig få en god tur. Vi kigger her på, hvordan du holder dig så tør som muligt, når det regner på tur.


Hold kroppen tør

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvad man bør vælge af vandtæt beklædning, når produkter skilter med at være vandtætte og åndbare på trods af, at prisen svinger fra 500 til 5000 kroner. For selvfølgelig kan de ikke det samme. Her er fire parametre, du kan bruge til at sammenligne vandtætte jakkers egenskaber:

1. Coating: Der findes forskellige teknologier til at gøre tøj vandtæt. Coating er en form for imprægnering af et tætvævet materiale og en løsning, der ofte bruges på billigere regntøj. Coating sikrer en fin vandtæthed, men ofte er det ikke en speciel åndbar løsning. Vi råder derfor til, at du kigger efter en jakke med en membran.

2. Membran: En membran er et materiale, der er så tætvævet, at vand ikke kan komme ind, men damp kan komme ud, så kroppen kan ånde. Der er mange måder at opbygge en jakke med membran, hvor de mest almindelige er 2-lags, 2,5-lags og 3-lags. Der findes også mange forskellige typer membraner og måder, de fungerer på. Den mest kendte type membran er Gore-Tex, men der findes mange andre membraner, der er mindst lige så gode.

3. Søjletryk: Man måler vandtæthed igennem vandsøjletryk. Det hentyder til, hvor meget tryk materialet kan klare, før vand trænger igennem og er en god indikation på, hvor meget en jakke kan klare. Skal man bruge en jakke til friluftsliv, anbefaler jeg en jakke med minimum 10.000 mm i vandsøjletryk. Skal man gå med større rygsæk eller lignende, så er et vandsøjletryk over 20.000 mm en god idé.

4. Åndbarhed: Der findes ikke en standardenhed for at måle åndbarhed, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige målemetoder. Den mest brugte metode er i gram/m²/24 timer (Inverted Cup). Jo højere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En jakke bør helst ligge på mindst 7000-10.000 gram/m²/24 timer, men skal det være rigtig åndbart, så skal den ligge over 20.000 gram/m²/24 timer.

En anden kendt målestok er RET (Resistance of Evaporation of a Textile), og her er et lavt tal det bedste. Her bør man gå efter noget med en åndbarhed på mellem 0 og 10 på RET-skalaen. Jeg har selv erfaret, at det kan være meget svært at mærke den store forskel på de målte åndbarheder. Selvom nogle har et dårligere tal end andre, kan de føles meget lig hinanden, så lyt også til andres erfaringer.


 

Beta SL Hybrid Jacket Madra

1. Vælg regnsæt/skalsæt

Det vigtigste, når man vælger skalsæt, er, at det passer til ens aktiviteter. Det er ikke alle, der behøver en trelagsskaljakke til 4000 kroner; mindre kan også gøre det. Husk også, at et skalsæt ikke behøver være samme type jakke og buks.

Min jakke er for eksempel ofte noget stærkere og dyrere end mine skalbukser. Der er mange detaljer i en jakke, som man være med til at give en bedre oplevelse. En justerbar hætte, der følger med hovedet, når du bevæger det, er en vigtig detalje.

Derudover kan mængden af lommer samt deres placering være vigtig, hvis man går med rygsæk med hoftebælte, da det kan komme i karambolage med lommerne. Andre detaljer er udluftning under arme og en lynlås langs hele buksebenet i skalbukserne, så de er nemme at få af og på med støvler på, samtidig med at den kan bruges til at skabe udluftning. Alle disse detaljer kan være rare at have, men det vigtigste ved et skalsæt er dets egenskaber, hvad styrke, vandtæthed og åndbarhed angår.

Afbilledet: Arc’Teryx Beta SL Hybrid Jacket Men's / 3099 kr. / www.arcteryx.com 


2. Regnbukser + lange uldunderbukser

Skal jeg på en længere tur i norden, så pakker jeg ikke andet end det par Bukser, som jeg har på, plus et par lange uldunderbukser og et par vandtætte Bukser i rygsækken. Begynder det at regne, tager jeg de lange underbukser og regnbukserne på. Vandrebukserne pakkes ned. Hvis nu vandrebukserne bliver våde, kan man gå i uldunderbukserne og regnbukserne, indtil de andre er nogenlunde tørre.


Poncho

3. Poncho

En vandtæt poncho er ideel til varmere klimaer, eller som hurtig nødovertræk hvis vejret skifter. Ofte er materialerne ikke så åndbare, som det er tilfældet med skaljakker, og ponchoen er generelt noget billigere end et skalsæt.

En poncho er dejlig luftig at have på, men man er også lidt begrænset, når det kommer til at bruge armene. Ponchoen holder ikke regn væk fra benene, og det kan derfor være en god idé at tage et par regnbukser med. Der er stor forskel på længden af ponchoer, så man skal lige være opmærksom på, om man er ordentlig dækket til. Og om man har plads til den rigtige størrelse rygsæk under ponchoen.

Afbilledet: Fjällräven Poncho / 899 kr. / www.fjallraven.dk 


4. Uld

Uld er et fantastisk materiale til beklædning, hvad end det er som inderste lag eller som mellemlag. Uld isolerer, selvom det er vådt, samtidig med at det har mange andre gode egenskaber. Jeg bruger uld til alt fra Handsker, Hue og langt Undertøj til sokker og fleecetrøje, når jeg er på tur.


5. Isolerende lag

Skal man vælge et isolerende lag som pausejakke, eller som et ekstra lag til under skaljakken, kan man vælge mellem fiber eller dun. Fiberjakken har den fordel, at den forbliver isolerende, selvom den bliver våd. Dun derimod klapper sammen og isolerer dermed ikke, hvis det bliver vådt. Bruger du fiber- eller dunjakken under en skaljakke, så er det en smagssag, om man bruger det ene eller det andet, da skaljakken sørger for, at mellemlaget forbliver tørt.


sealskinz

3 råd til tørre fødder

Man kan gøre meget for at undgå våde fødder, selvom det i nogle områder næsten er umuligt at undgå. Her er et par tips til tørre, varme fødder på tur.

1. Fodtøj: Skal jeg vælge fodtøj til en våd tur, vil jeg altid tage en støvle på. Selvom en sko er vandtæt, så er skaftet så lavt, at vand nemt kommer ind i skoen, når man går ud, hvor beplantningens højde overgår nyslået græs.

Du kan både vælge en støvle med Gore-Tex eller en ren læderstøvle. En støvle med Gore-Tex har en membran, som holder vandet ude. Membraner fungerer ganske godt i starten, men efter tusindvis af knæk med støvlen, vil de på et tidspunkt gå i stykker.

En læderstøvle er ikke vandtæt, men kan gøres stærkt vandafvisende ved behandling med voks. En fordel ved en støvle uden membran er, at den tørrer hurtigere end en støvle med membran.

2. sokker: Er man i vådområder, er det næsten umuligt at holde vandet ude af støvlerne, lige meget hvor godt fodtøj man har. Er støvlen fugtig, er der ikke noget bedre end at have en uldsok på, da den varmer dine fødder, selvom den er våd og fugtig, så man opdager næsten ikke, at støvlen er våd. En anden løsning er helt vandtætte sokker, som holder fødderne tørre, selvom støvlen bliver våd. Vandtætte sokker er noget varmere end andre sokker, så det skal lige tages med i betragtning.

Afbilledet: Sealskinz Thin Mid-Length Sock / 399 kr. / www.sealskinz.com 

3. Gaiters: For at undgå vådt højt græs, eller i det hele taget at få vand ned i støvlerne, så kan en gaiter være en god løsning. Gaiteren går op under knæet og fås i mange forskellige materialer. Den sikrer desuden mod slid på buksebenet. 

Redaktionen anbefaler

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Overnatning i shelter

Overnatning i shelter

Pilgrim på den franske rute

Pilgrim på den franske rute

Granola-bar

Granola-bar