VANDREGUIDE: GR20

DEN HÅRDE PÅ KORSIKA

Den bliver ofte betegnet som Europas hårdeste langdistancerute, men strabadserne bør ikke løbe med opmærksomheden: GR20 byder på formidabel fin bjergvandring midt i Middelhavet.

shutterstock_1268100793_Luk.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 11. jun 2021

Den bliver ofte betegnet som Europas hårdeste langdistancerute, men strabadserne bør ikke løbe med opmærksomheden: GR20 byder på formidabel fin bjergvandring midt i Middelhavet.

GR20 spilder ikke tiden.

Efter man på rutens første dag traver op i bjergene, bliver man der de næste 14 dage. Ruten følger nemlig den klippede, takkede bjergryg på den mildest talt skønne Middelhavsø, Korsika, fra nord mod syd. Her vandrer du ofte stejlt op eller ned gennem spektakulære dale og under himlen på klipperne uden noget til at blokere de vide udsigter ud over øens toppe, der rager helt op i 2.700 meters højde. Skygge er der ikke meget af.

Ruten bliver en anelse dramatisk ofte refereret til som ’Europas hårdeste’, og man skal da heller ikke regne med en slentretur gennem blomsterdale. GR20 er ofte krævende, slingrer af sted over løse sten og op og ned, op og ned på særdeles stejle strækninger, hvor man ikke skal have pakket højdeskrækken med i rygsækken. Man skal heller ikke tælle kilometer, for på GR20 vandrer man ikke mange kilometer i timen. Det er terrænet for besværligt til.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?


Men netop det lidt bøvlede terræn betyder også store belønninger: øde bjergsøer, dramatiske slugter og grønne alpinenge. Her kan du passende smide den lille rygsæk – du behøver nemlig ingen stor rygsæk, da du kan sove i refugier undervejs – og suge sommersolen og bjergluften til dig. Og når man så en sjælden gang imellem dykker ned i birkeskove, så dufter de, så man tror det er løgn. Herligt.

Alt i alt finder du en rute, der aldrig er kedelig, som har et utal af naturlige højdepunkter, og som for de fleste vil være så stor en udfordring, at der er stor tilfredshed ved at fuldføre. Er man ligeglad med den slags, kan ruten for øvrigt sagtens bides over i to, så man kun går den nordlige eller den sydlige halvdel. De fleste mener, at det er den nordlige del af ruten, der er den hårdeste.

FAKTA

Længde
GR20 er 180 kilometer lang med en samlet stigning på omtrent 10.000 meter. Regn med at bruge godt og vel et par uger på at vandre hele ruten.

Regner man dagsdistancerne ud, ser man hurtigt, at der ikke er tale om monsterdage i kilometer, men husk på, at der er mange steder på ruten, hvor det går rigtig langsomt, da terrænet er stejlt, og det dårligt kan betegnes som en sti, man vandrer på. GR20 er dog velmarkeret hele vejen.

Niveau
GR20 bliver ikke kaldt Europas hårdeste vandrerute for ingenting. Der er rigtig mange højdemeter, omtrent 10.000 i alt, og så er terrænet krævende.

Der er mange stejle op- og nedstigninger, hvor underlaget er stenet og klippet, så du skal være i god form og have det fint med at vandre i terræn, der kræver koncentration, og at du er sikker på fødderne.

Årstid
Juli og august er højsæson på GR20. Her har alle refugierne åbent, stien er fri for sne, og alt transport til og fra ruten kører. Det er selvfølgelig også her, der er flest mennesker på stierne.

I løbet af højsæsonen kan du forvente rigtig varme eftermiddage, og det kan være svært at finde skygge i de åbne klippelandskaber.

Eftermiddagsstorme er også normale, og da ruten på nogle strækninger er meget eksponeret og går langs bjergrygge, kan det blive farligt. Tjek vejrudsigten og begynd evt. dagene tidligt, så du er i mål, inden eftermiddagsstormene ruller ind.

I maj og juni kan der stadig være sne på stien, og mens refugierne er åbne i maj, er de ikke altid bemandede, så du skal bære langt mere mad samt brændstof til madlavningen.

September er køligere end højsæsonen, refugierne er åbne og bemandede, og der er færre folk på stien.

I oktober begynder sneen normalt at falde igen, og selvom refugierne er åbne, er de ikke bemandede.

Transport
Flyv til Bastia og tag bussen ind til byen og videre til Calvi. Den kører to gange om dagen i sommermånederne. Tjek www.corsicabus.org. Herfra går der bus videre til rutens start i Calenzana. Tjek www.corsicar.com.

Fra rutens slutning i Conca opererer Gite La Tonnelle en shuttlebus til Porto-Vecchio. Herfra kan du tage bussen tilbage til Bastia. Tjek www.rapides-bleus.com.

Overnatning
Der er simple refugier langs hele ruten, som du altså kan vandre uden at have et telt med. Overnatning er i simple sovesale, hvor du selv skal have sovepose med. Det koster 15 euro per nat.

Der er også et par hoteller undervejs, hvor du kan få dit eget værelse, med alt hvad der hører til af sengetøj eget badeværelse og wi-fi.

Du kan også leje telte, der allerede er slået op ved refugierne. De koster 11 euro per telt plus 7 euro per person. Både lejetelte og sovesale skal bookes på forhånd.

Den sidste mulighed er at tage sit eget telt med. Det er ikke tilladt at slå teltet op ude i naturen langs ruten, men du kan slå det op ved alle refugierne. Gør du det, har du adgang til alle faciliteter som køkkenområde, toiletter og brusere. Du kan booke refugier HER.

Proviant
Du kan købe mad i alle refugierne undervejs, hvilket er en kæmpe fordel på en hård rute. Det betyder nemlig, at du kan spare vægt i rygsækken.

Mange refugier har en butik, hvor du kan købe f.eks. pasta, brød, dåsemad, chokolade og kiks. Refugierne har køkkenområder med gaskomfurer, du kan benytte, selvom du sover i telt.

Mange steder er der også gryder, potter og pander, så i teorien behøver du ikke kogegrej. Det kan dog være dejligt at have friheden til at bruge sit eget grej, hvis der er mange om buddet i køkkenet.

Du kan også købe færdige måltider i refugierne. Regn med at betale omtrent 20 euro for et simpelt måltid.

Der er ingen supermarkeder på ruten.

Du finder drikkevand ved alle refugierne. Du kan også finde vand ude på ruten, men du kan ikke være sikker, så det mest sikre er at fylde op om morgenen og have nok til hele dagen.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

Priser fra 11.298,-
Ture på egen hånd
Rundt om Mont Blanc

Rundt om Mont Blanc

Ruteforslag
Nationalparker i Pyrenæerne

Nationalparker i Pyrenæerne

Andre spændende artikler


Sneglefart er en superpower

Sneglefart er en superpower

Via Columbani

Via Columbani

En af verdens første outdoorbøger nu på dansk

En af verdens første outdoorbøger nu på dansk

Log ind