Vandring på den svenske side af sundet

Leden i Skåne

Skåneleden er ikke bare én vandresti. Det er et imponerende omfattende system af 1000 kilometer vandrestier, der krydser Skåne på kryds og tværs. Hvad enten du har et par dage eller en uge, så finder du her stier, der passer dit behov. Vi kigger nærmere på den 150 kilometer rute kendt som ås-åsleden.

shutterstock_22195345_Kropo.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 05. dec 2016
Læst af: 6995

Skåneleden er ikke bare én vandresti. Det er et imponerende omfattende system af 1000 kilometer vandrestier, der krydser Skåne på kryds og tværs. Hvad enten du har et par dage eller en uge, så finder du her stier, der passer dit behov. Vi kigger nærmere på den 150 kilometer rute kendt som ås-åsleden.

På 150 kilometer slynger ås til ås-ruten sig gennem en række forskellige landskaber, passerer historiske landemærker, nationalparker og naturreservater, og bringer dig gennem områder der er yngle- og legeplads for et rigt dyreliv. Et par gamle myter og lidt overtro er der også plads til på vejen. 

Stien starter i Åstorp på Söderåsen, hvor du bevæger dig ud i løvskov, og det står hurtigt klart, at du bevæger sig gennem et område, der såvel er gammelt, når det kommer til naturen, som når det handler om menneskets tilstedeværelse.

Allerede på førstedagen er du i oldgamle vulkanske områder, ser døde og væltede træer ligge i skovbunden, og snart passerer du en enorm mur fra 1500-tallet, der er så høj, at du ikke kan kigge over den. Den omkranser et område, hvor du kan være heldig at spotte hjort. Et par 3000 til 3500 år gamle gravhøje finder du såmænd også.

Dalen Klövahallar zigzagger sig gennem landskabet, og når du senere krydser Judabäcken, gør du nok klogest i et at lægge en lille kvist ved de andre kviste, hvis du ikke vil rende ind i spøgelset fra den jødiske handelsrejsende, der ifølge overleveringen blev slået ihjel her af et par unge lømler, der tog flugten til Amerika.

Klåveröd er et lille stykke vildmark, Vargadalen er vild og rå med bratte skrænter, Snuvehallar er en klippeformation, hvor det ligner, at klipperne bevidst er blevet placeret oven på hinanden, i Skorstensdalen er der klipper, der ligner, ja, skorstene, og du får også Söderåsen Nationalpark med i købet.

Kegler og kannibaler
I Jällabjärs naturreservat ligger en gammel, 50 meter høj vulkankegle, som man vandrer over i området, der er meget rigt på planter, der trives godt på grund mineralholdige vulkanske bjergart basalt, der er i området.

Fra Natthall er der udsigt ned over floden, og der er lagt planker ud på stien i de våde områder. Senere passerer du lige for Skåne Dyrepark, hvor du kan se 75 forskellige skandinaviske dyrearter, inklusiv bjørn.

Senere på turen vandrer du på små grusveje, passerer gamle bopladser fra stenalderen, kommer gennem sump og begravelsespladser fra jernalderen, hvor sten er lagt ud i cirkler.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 37001809 Jens-

Åbne enge venter, der er mere skov, og selvfølgelig kommer du ikke gennem Skåne uden at rende på trolde, så ved Trollfastan skal du passe på sten, der flyver gennem luften, da den lokale trold vist nok engang plejede at kyle sten efter kirken i Linderöd.

Stien bliver igen mere øde, du kommer forbi Fjällmossen, hvor der er et fuglereservat, og hvorfor ikke svinge en tur forbi Kannibalmuseet (!) i Önneköp, inden du når frem til stiens slutpunkt i Agusa.


4 lange leder

Der er adskillige andre muligheder på Skåneleden, og der er noget, der passer til stort set hver en tidsplan. Generelt er ruterne ikke specielt udfordrende (med mindre du altså går meget lange dage), og du kan give dig i kast med hele eller dele af:

  • Nord-sydleden: 331 kilometer fra Hårsjö til lige uden for Trelleborg.
  • Kyst – kystleden: 370 kilometer fra Sölvesborg øst til Ängelholm i vest.
  • Østerlenleden: 190 kilometers rundtur, der starter og slutter i Ystad.
  • Øresundsleden: 51 kilometer fra Grå Läge lige nord for Helsingborg til Saxtorp ved Landskrona.

Find beskrivelser af alle ruterne på www.skaneleden.se.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Ruteforslag
Bergslagsleden

Bergslagsleden

Ruteforslag
Silverleden

Silverleden

Andre spændende artikler


Hele Sverige på AirBnB

Hele Sverige på AirBnB

Bohusleden

Bohusleden

De bedste weekendruter på Skåneleden

De bedste weekendruter på Skåneleden

Log ind