• Hjem
  • ARTIKLER
  • Varm frokost på vandreturen – uden bøvl & brænder

Varm frokost på vandreturen – uden bøvl & brænder

Mad-termo på tur

Forestil dig at hive en varm frokost op ad rygsækken, hvad end du er halvvejs inde på en ugelang fjeldskitur eller på weekendtur i Danmark. Uden at skulle have gang i en brænder. Vi præsenterer her en alternativ måde at tænke turmad: Mad-termoen.

DSC01515.jpg
Opdateret den 18. dec 2021

Forestil dig at hive en varm frokost op ad rygsækken, hvad end du er halvvejs inde på en ugelang fjeldskitur eller på weekendtur i Danmark. Uden at skulle have gang i en brænder. Vi præsenterer her en alternativ måde at tænke turmad: Mad-termoen.

Inden mine længere fjeldskiture havde jeg mange tanker om mad. Jeg var specielt opmærksom på frokost, da turene ofte var længere end syv dage, og det ikke var muligt at have en madpakke til alle dagene. Jeg finder stor glæde og motivation ved mad og snacks på tur, men med rugbrød i syv dage ville begge dele forsvinde.

Derfor gik jeg på jagt efter en alternativ måde at have frokost med på tur.

Jeg har på flere ture spist færdiglavet turmad til frokost og været glad for det. Det første problem med det er dog, at det er koldt i vinterhalvåret, og derfor er frokostpauserne ikke så lange. Derudover er det sjældent, at man finder brænderen frem og laver varmt vand under pauserne. Det andet problem med færdigkøbt turmad er, at det skal ligge i posen og suge vand til sig, før det er spændende at spise, og det tager tid (jeg har flere gange været så utålmodig, at jeg har spist min turmad med knas i form af ufærdig pasta eller ris).

Efter længere tids søgen fandt jeg frem til en lille gruppe friluftsfolk, der bruger den såkaldte ”mad-termo”.

Det er kort fortalt et termokrus med stor åbning, som holder maden varm, og man kan spise ud af, når man er klar til en pause.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

7 store fordele (+ et par ulemper)

En mad-termo er smart af flere årsager:

  1. Du kan tilberede din mad om morgenen i teltet, når du alligevel er i gang med at koge vand. Du hælder blot kogende vand ud over din tørrede mad, lukker låget og sætter ud. Det er nemt og hurtigt, og maden er stadig varm og klar til at spise, når det er tid til frokost.

  2. Mad-termoen er utrolig nem at rengøre, da man ikke tilbereder noget i den, men blot holder mad varmt i den.

  3. Den er nem at pakke sammen, efter man har spist. Man skruer bare låget på og rengør den senere.

  4. Varm mad til frokost er altid fedt. Det er virkelig noget, der kan få varmen tilbage i kroppen – specielt om vinteren.

  5. Den åbner op for en masse hjemmelavet turmad.

  6. Man kan ”cold soake” i den. Her lader man mad som pasta, ris, quinoa eller bulgur ligge i koldt vand over længere tid, så det bliver klar til at spise.

 

Der er dog også et par ulemper ved en mad-termo:

  1. Den vejer og fylder mere end et normalt spisesæt.

  2. Det kræver, at man har tørret mad eller retter, der kan varmes, med på tur.

 

DSC01521

Hurtig, let og lækker året rundt

Efter de lange fjeldskiture blev jeg så glad for min mad-termo, at jeg nu bruger den året rundt. Det vigtigste for mig er, at den gør det let og hurtigt at spise frokost. Ud over det synes jeg, at det er sjovt, hvor mange ting man kan lave i en mad-termo.

Da maden ligger inde i mad-termoen i forholdsvis lang tid, giver det mulighed for at eksperimentere med mange forskellige retter og stilarter. Jeg har f.eks. i længere tid været opsat på at udvikle et større repertoire indenfor hjemmelavet turmad, der kun indeholder madvarer, man kan få tørret i butikkerne. Det gør, at det er lige meget, hvor kort eller lang en tur man skal på; man køber bare en passende mængde og blander op.

 

Hvilken størrelse?

Hvilken størrelse mad-termo, man har brug for, kommer selvfølgelig meget an på, hvor meget man spiser, og hvilken type mad man laver på tur. Personligt er jeg glad for min mad-termo på 450 ml. Jeg laver meget mad med ris og nudler, og de 450 ml er lige nok til mig. Mad-termoen er fyldt til kanten, men maden kan være der, og al maden bliver hydreret.

Hvis man er vild med suppe på tur, vil jeg anbefale en større model. Jeg købte en på 750 ml efter et par vinterture, som dog desværre er for stor og tung i forhold til den på 450 ml. Derfor bruger jeg den primært, når min kæreste og jeg er på tur sammen. Jeg vil mene, at den ideelle størrelse for de fleste ligger på omtrent 550 eller 600 ml.

 

Ingredienser

Nogle ingredienser kan være svære at finde i dit lokale supermarked, da vi i Europa ikke generelt har den store tradition for at tørre. Det har de til gengæld i det asiatiske og mellemøstlige køkken. Derfor er butikker, der sælger mellemøstlige og asiatiske specialiteter, et godt sted at kigge efter mulige ingredienser.

Jeg har selv fundet ’soya mince’ (som også bliver solgt som soyafars), kokosmælkspulver og alle mulige tørrede grøntsager. Man kan også være heldig på nettet; f.eks. sælger tikrydderier.dk tørrede grøntsager (suppeurter), tørrede løg, baconkrydderi og ostekrydderi.

Der er masser af muligheder for at lave forbedringer i forhold til, hvordan netop du vil have maden, så det er bare med at komme i gang og prøve dig frem.

Andre spændende artikler


3 ukendte vandrestier

3 ukendte vandrestier

3 Alpeture fra hytte til hytte

3 Alpeture fra hytte til hytte

Pak rygsækken til inkastien

Pak rygsækken til inkastien

Log ind