Du er her:

På trek til indiske Zanskar

Den fjerneste dal i Himalaya


Da sommeren i Himalaya går på hæld, sætter vi ud på stierne i Indisk Himalaya for at trekke ind til det gamle kongerige Zanskar. Vi krydser Shingo La, besøger et 1000 år gammelt buddhistisk kloster og kommer tæt på befolkningen i et område, der på mange måder lever afskåret fra omverdenen.

Den buldrende flod bryder stilheden under de spidse tinder. Den kommer brusende ned fra bjergsiden over os, ned over de store, løse sten, der fortsætter ned i dalbunden langt under os. Nok engang tager vi støvlerne af og træder ud i det iskolde gletsjervand.

Det føles, som tusinde nåle bliver jaget ind i den bare hud, og jeg prøver at finde fodfæste på de skarpe klipper, koncentrerer mig om at holde balancen. Et par minutter senere sidder jeg på den anden side og gnubber fødderne for at varme dem lidt op. 

Cassie og jeg er på vej mod passet Shingo La på en lille sti, der snor og krøller sig opover og gang på gang bliver brudt af gletsjerflodernes vand. Det er allersidst på sommeren.

Vi har været alene på stien, siden vi i går satte ud fra Zanskar Sumdo, hvor vejen ender. Foran os ligger godt 100 kilometers trekking til hovedstaden i Zanskar, Padum, der ligger i denne fjerne del af Indisk Himalaya. 

Vitalt for buddhismen
Efter at være gået op gennem en smal dal med pyramideformede tinder højt over os, sover vi på trekkets anden dag på et lille plateau i 4500 meters højde. Vi slår lejr med vores to følgesvende, Tashi og Lobsang.

Da vi har cykler, som vi skal have med til Zanskar, har vi hyret dem til at transportere dem på to heste. Hver morgen stikker de i forvejen, og vi ser dem først hen under aftenen, når det er tid til at slå lejr. Dagene har vi fuldstændig for os selv.

Det er vildt at tænke sig, at det her er en af de største ’veje’, der fører til Zanskar. Der er nemlig blot én egentlig vej, hvor biler kan køre, der fører til ind til den afsidesliggende dal.

Via den vej er der dog næsten 1000 kilometers bjergkørsel til Zanskar, så vores trekkingrute er en gevaldig genvej og fører os direkte ind i hjertet af Indisk Himalaya. Ind i et område, som Dalai Lama for nyligt udtalte, er ’vitalt for den traditionelle tibetanske buddhismes overlevelse’.

Ind til midten af 1970’erne var Zanskar et kongedømme, lukket for udlændinge, og da ingen af de store handelsruter i Himalaya fører gennem Zanskar, har området bevaret en stor grad af sin ældgamle, traditionelle kultur.

En kultur, der er tættere beslægtet med Tibet end med Indien. Men hvor Tibet har lidt voldsomt under det kinesiske styre, så har Zanskar fået lov at være helt i fred.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind