Du er her:

5 dage i Thy Nationalpark

Vildmark i Danmark – er det langt ude?


Dagens sidste færge returnerer til Thyborøn i solnedgangen. Vi står alene i blæsten på Agger Tange. Foran os ligger en øde landevej. I vejsiden står et skilt, der byder os velkommen i Thy Nationalpark. Vi har rykket fem dage ud af kalenderen til at udforske området, der kalder sig for Danmarks største vildmark - i alt 244 kvadratkilometer rendyrket natur. Her kan du vandre i dagevis og komme rigtig dybt ind i skovene og langt ud på klitheden. Og det føles virkelig som vildmark.Vi begynder at gå. Der er omkring 12 kilometer til den første lejrplads ved Lodbjerg Fyr. Rygsækkene er tunge her på turens første dag, og det er ved at blive mørkt. Efter et par kilometer må vi erkende det indlysende: Vi når aldrig frem. Neden for klitterne slår vi diskret vores gamle telt op mellem nogle store klippeblokke, som er beregnet til at bygge kystsikring af. Det er en ikke helt autoriseret, men nødvendig overnatning. Der er tid til en kaffe med rom. Vi lægger vi hovederne tilbage, nyder en dåseøl med udsigt til den klare stjernehimmel. Vi er kommet derud, hvor intet kunstigt lys forstyrrer de lysende stjerner. Om morgenen blafrer teltdugen kraftigt i vinden, regnen veksler i styrke. Vi venter på tørvejr og fordriver tiden med den velkendte diskussion, om kraftigere regn egentlig øger sandsynligheden for, at det snart holder op. Himlen er stort set grå, men der er nogle små huller i skydækket. Det er der, håbet bor, og snart skinner formiddagens sol ned over vores havregrød og kaffe. Den betragter os forventningsfuldt på den anden side af flammerne. Europas bedst bevaredeAgger Tange består af strandenge med Nissum Bredning på den ene side og Vesterhavet på den anden. Vi vandrer nordpå langs stranden fra den lange høfde 72, som beskytter indsejlingen til fjorden. Vi passerer flere bunkere fra Anden Verdenskrig. Nogle af dem ligger nu helt ude i vandkanten. Havet har undermineret dem, så de står og hælder som hæslige Pisa-tårne. Vestenvinden hyler om ørene på os, og det er tungt at vandre i sandet. Så efter et par kilometer forlader vi stranden og finder en sti bag klitterne, hvor vi er i læ fra vinden. Vi vandrer langs lagunesøerne med fin udsigt over det beskyttede fuglesområde. Flokke af gæs trækker hen over himlen. En stor rovfugl, nok en rørhøg, svæver over engene og sætter sig så på en pæl nær vandet. Her kan du få virkelig meget ud af at slæbe en kikkert med. Det tager lidt tid at finde lejrpladsen ved Lodbjerg fyr. Alt efter hvilket kort, man kigger på, er den placeret helt forskellige steder, og skiltningen på stedet er elendig. Men lige bag fyret ligger den altså, en fin shelterplads med kløvet brænde og lokum. I plantagen ved fyret finder vi kantareller nok til at fylde stegepanden, som står og sprutter på grillristen over bålet. Vi kigger lidt på kortet over strækningen, der venter os næste dag og frister med gådefulde stednavne som Stålgjæv Rimmer, Københavnerskoven og Lortpøt Sande. Fra morgenstunden ligger dagens landskaber foran ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 05. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind