Du er her:

Dark Sky, hygge-lavvu og meteor-magi

En anderledes weekendtur uden for sæsonen


 CamoenoDarksky1Hvornår har du sidst vandret gennem natten i en bælgmørk bøgeskov? Lagt dig på ryggen og set ildkugler flyve over nattehimlen? Siddet på rensdyrskind i en opvarmet lavvu og fortalt røverhistorier? En vandretur på Dark Sky-certificerede Møn, når meteorsværmen Leoniderne er over os, er ren magi. Opdag Verdens Jes Lindrum Brinch fortæller her om turen.

”Den her tur er anderledes end alle vores andre ture. Den ligger helt uden for sæsonen, og i lejren har vi opvarmerede lavvuer. Stemningen i lavvuerne er fantastisk. Én ting er, at man føler sig meget beskyttet, men det sociale bliver også forstærket, for man sidder tæt rundt om ovnene, der er vildt effektive. Man kan sidde i T-shirt i 25 grader derinde, og folk begynder hurtigt at fortælle røverhistorier.

Tina Noregren, der er turleder, naturvejleder, kender Møn som sin egen bukselomme og er passioneret for Møn, Camønoen og Dark Sky, begynder at fortælle om, hvordan det er, når vi bevæger os ud i mørket; at vænne sig til mørket, opleve mørket, være sammen i mørket. Vi taler om meteorer og Leoniderne, og hvad hele Dark Sky-konceptet på Møn handler om.”

Hånd i hånd gennem novembernatten
”Det første år, vi var på turen, var vi heldige med, at månen var så lille, som den overhovedet kan være, så det var så mørkt, som det kan være. Vi var nødt til at gå og holde hinanden i hånden i en lang række. Hele vejen. Vi tændte ikke lys, for vi skulle kunne se stjernerne så klart som muligt. Så går man der og holder hånd med nogen, man ikke kender på en lidt mudret sti. Det gør noget helt særligt. De andre ture er også hyggelige, men det her er særligt intimt, og man får noget ekstra sammenhold.

Vi er jo ikke vant til at være midt ude i en skov, når det er mørkt. Det gjorde man måske for at udfordre sig selv og sine kammerater, da man var barn, men det er en lille smule grænseoverskridende bevidst at gøre det; måske endda angstprovokerende for nogle. Der er noget helt specielt med kontrasten mellem at gå fra det meget varme, tætte og trygge i lavvuen og så ud i noget, hvor selv voksne mennesker kan blive lidt bange for mørket.

Det er så anderledes, end hvad man plejer at gøre, men det er jo stadig trygt og meget stille og roligt. Der er også noget læring i det. Man begynder at forstå, hvad det handler om med alle de stjerneskud. Og hvorfor der er særlig god chance for at se dem lige nu.”

CamoenoDarksky3Der er fin plads til de to store lavvuer og alle teltene på lejrpladsen Lille Ørnebjerg.

Ildkuglen på horisonten
”Der er måske 400 meter op på bjerget, men når det er mørkt, og man går forsigtigt, så er det langt nok. Der går et kvarter til 20 minutter, inden øjnene vænner sig helt til mørket. Sidste år var det vindstille og ikke så koldt, så folk lå bare på ryggen på toppen af Aborrebjerg, kiggede op og nød skuet i 1½ eller 2 timer.

Månen var lidt større end året før, og det var skyfrit. Det var hyggeligt og rart. Forrige år så vi en kæmpe meteor. Jeg har aldrig set noget lignende. En ildkugle, den største jeg nogensinde har set, der farede hele vejen over himlen og landede i horisonten. Det varede i flere sekunder. Folk var helt vilde.”

Vandretur med et magisk touch
”Vandredelen af turen er som vores normale Camøno-tur. Er novembervejret hårdt, korter vi vandredelen lidt af, men vi følger delvist Camønoen og kommer også ud på nogle lidt mindre stier og går på stranden.

Vi vandrer på større, velbetrådte stier, men også på helt små stier, nærmest dyrestier, og kommer ud i åbne landskaber med mark og gennem tæt bøgeskov. Man får rigtig meget oplevelse, selvom det kun er en overnatning og en kort weekend.

Vi kommer frem til lejrpladsen Lille Ørnebjerg ved 16-tiden, hvor lavvuerne allerede er slået op. Der er sørget for aftensmaden, og sidste år sad vi og spiste og snakkede rundt om bålet. Der er lidt spænding i luften. Mon vi får set noget? Der er lidt en jagtstemning over det hele. Vi skal jo ud og finde noget: stjerneskud.

Om søndagen står vi op, laver morgenmad og pakker sammen. Vi har god tid, går ved 10-tiden og ender ved Klintholm Havn senest klokken 15. På kort tid har man oplevet en masse. Man har tid til at pakke lørdag morgen og pakke ud søndag aften. Man skal ikke tage fri. Turen har et opgraderet twist af eventyr, et magisk touch, og alle kan være med. Det er en ekstra hyggelig tur på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange andre ture, og det er oplagt at tage sin ven, veninde eller teenager med.”

CamoenoDarksky2Det er superhyggeligt i at sidde i en opvarmet lavvu, mens novembernatten hersker uden for.

Dark Sky på Møn
Natten er ikke lige mørk alle steder. Langt fra. Er du i byen og kigger op, ser du ikke Mælkevejen stå frem på nattehimlen. Du ser heller ikke så mange stjerner, som du gør på landet, hvor der er mindre lys til at forstyrre synet af himmellegemerne. Men selv på landet er det ikke lige mørkt alle steder. Ofte er der såkaldt lysforurening fra småbyer eller endda større byer lidt længere væk. Møn er et af de bedste steder i Danmark at skue mod nattehimlens stjerner. Møn er nemlig certificeret Dark Sky. Her er lysforureningen minimal, og det er muligt at se en hel klar stjernehimmel; også Mælkevejen står tydeligt frem. På www.darksky.org kan du læse mere om The International Dark-Sky Association, der arbejder på at beskytte nattehimlen til gavn for nuværende og fremtidige generationer.

Stjerneskud og meteorsværme
Hvad tænker du, når du ser et stjerneskud? Hvilken følelse får du? Du tænker nok hverken på støvkorn, små stumper is eller småsten, men det er præcis, hvad stjerneskud består af. De har nemlig intet med stjerner at gøre, men er meteoroider, der rammer jordens atmosfære med en så hidsig hastighed, omtrent 180.000 km/t, at de bliver opvarmet til glødepunktet og ofte brænder op, inden de ellers ville ramme jorden.

Et meteoroid, der kommer ind i atmosfæren, bliver for øvrigt kaldt en meteor, og hvis det når helt ned på jordens overflade, er det en meteorit. Ofte vil man se et stjerneskud i ny og næ, hvis man tålmodigt betragter nattehimlen, men det hænder, at jorden passerer en komets bane. Kometer efterlader et spor af netop støv, is og sten, og når de rammer atmosfæren, opstår en meteorsværm som f.eks. Leoniderne.

Det sker hvert år i november. Her i 2019 regner man med, at det vil betyde omtrent 15 stjerneskud i timen. Nogle år er der dog langt mere knald på Leoniderne. I 1833 var meteorsværmen fra Leoniderne så voldsom, at man anslår, der var 72.000 stjerneskud i timen; det svarer til 20 stjerneskud i sekundet.

Skrevet af: Tore Grønne
Den 10. okt 2019
Senest opdateret den 03. jun 2021

Andre spændende artikler


11 af verdens længste vandreruter

11 af verdens længste vandreruter

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

Fjällräven Classic Danmark

Fjällräven Classic Danmark

Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

Over passet til regnbuebjerget

Over passet til regnbuebjerget

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind