12 fiduser til foråret

Bliv klædt godt på til forårsturen

Det er blevet varmere med mere sol og lidt andre vejrforhold. Har man været på tur i vinteren, så er det måske tid til at skifte lidt ud i garderoben, ændre størrelsen på rygsækken og varmen i underlag og sovepose. Skal man af sted for første gang i år, så handler det om at tage det rigtige med til de udfordringer, som vejret og naturen bringer på tur.

12-fiduser-til-foraaret_Thy.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 19. apr 2022

Det er blevet varmere med mere sol og lidt andre vejrforhold. Har man været på tur i vinteren, så er det måske tid til at skifte lidt ud i garderoben, ændre størrelsen på rygsækken og varmen i underlag og sovepose. Skal man af sted for første gang i år, så handler det om at tage det rigtige med til de udfordringer, som vejret og naturen bringer på tur.

UDSTYR TIL FORÅRET

1 Solbeskyttelse + hat og briller

Af en eller anden grund ender jeg næsten hvert forår på en god lang dagstur på en 10-12 timer, hvor jeg måske ikke lige har kigget alt for meget på vejrudsigten. Men solen stråler hele dagen og jeg har selvfølgelig ikke fået solcreme med. Det er jo stadig koldt. Så når man kommer hjem og står i badet, kigger sig i spejlet, ja, så er der dømt rød hummer. Husk solcreme! Jeg er begyndt altid at have en lille solstift med på tur, også om vinteren, og gerne også kasket og solbriller. Så er jeg dækket godt ind.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

2 Tøj til turen – husk lagene

I det omskiftelige forår er det vigtigt at have styr på sin ”lag på lag”. Inderst noget svedtransporterende og temperaturregulerende. Her er uld eller tøj i et uldmix typisk at foretrække. Bliver det lidt fugtigt, som tøj tit gør, når du vandrer, isolerer det stadig fint. Er det stadig køligt, så er et godt mellemlag også vigtigt – enten en lidt tykkere trøje i fleece eller uld eller en tyndere fiberjakke. Du kan også bruge en dunjakke, men fiberjakker er typisk mere åndbare og håndterer fugt bedre. Yderst har du en vindjakke eller regnjakke afhængigt af vejret. Typisk har jeg både en tynd vindjakke og en regnjakke/skaljakke med. En helt tynd løbejakke er meget mere åndbar end en vandtæt jakke og giver ofte større komfort i det blæsende danske vejr. Husk også hue og handsker, det kan være koldt om morgenen og i lejr. Til hænderne er det igen godt med lag med en tyndere fingerhandske inderst, og en vandtæt skalluffe fungerer fint udenpå.

3 Undgå panik-pakning

Er det et stykke tid siden, man sidst har været på tur, så har man lidt en tendens til at ”pakke ens frygt”. Det vil sige, at man tager en masse ”hvad nu hvis-udstyr” med, til hvis det bliver megakoldt og regnfuldt, hvis jeg spiser meget mere, og hvad nu hvis der ikke er vand? Den slags tynger i rygsækken. Den bedste måde at komme af med vægt i rygsækken, og dermed få en lettere og mere behagelig tur – måske endda endnu mere med den ikke helt toptrænede efter-vinter-krop – er kun at pakke det nødvendige. Lav en pakkeliste. Vej dine ting. Brug dine erfaringer, og andres, til at afgøre, hvad du reelt har brug for. Og undgå panikpakning, hvor du lige før du skal ud ad døren, smider alt ned i din 90 liters-rygsæk.


 

12 fiduser til foraaret 3

GØR KLAR TIL TUR

Telt, rygsæk og andet grej har ligget på lager i flere måneder, halve år eller måske mere. Før du skal på tur, er det vigtigt at tjekke op på, om alt stadig fungerer, som det skal. Selv om du tænker, at du har gjort dig dine forholdsregler, så kan det jo godt være, du ikke lige helt fik vedligeholdt og opbevaret udstyret på den bedste måde, da du lagde det på hylderne efter sidste tur. Du vil jo nødig stå i en situation, hvor der er hul i dit underlag. Hvor dunene svæver ud ad soveposen, fordi en mus har fundet et hyggeligt bo til vinteren. Eller at teltet, der blev pakket fugtigt ned, nu lugter af mug.

4 Slå teltet op i haven

Er det et stykke tid siden, du sidst havde teltet med på tur? Så er det med at få kigget lidt på teltet, før du skal på tur. Slå det op hjemme på græsplænen. Hvordan ser det ud? Skal det tørres lidt af? Skal inderteltet tømmes for sidste års turrester?

5 Pust underlaget op – og tjek soveposen

Pump dit underlag op og lad det ligge natten over – smid gerne lidt vægt på det for at simulere, at der er én, der sover på det. Om morgenen tjekker du, om det holder luft. Gå din sovepose efter i sømmene. Skal den vaskes, før du skal på tur? Er der huller eller andet, du skal have kigget på?

6 Giv regntøjet et serviceeftersyn

Du har jo nok brugt regntøjet i løbet af vinteren, men måske mere på dagsture og i hverdagen. Står du foran en tur på flere dage, så kan det være en god ide at give dit regntøj et lille serviceeftersyn. Giv det en vask og måske en genimprægnering for at sørge for, at regntøjet både ånder optimalt (så du ikke bare bliver våd indefra) og er optimalt vandafvisende på overfladen. Husk at følge producentens vaskevejledning og brug kun vaskemiddel specielt til formålet. Brug kun anerkendte imprægneringstyper, som du finder i din friluftslivsforretning.

7 Fodtøjet fortjener en kærlig hånd

Hvis du bruger vandtætte støvler eller sko, så vask dem godt af udvendigt og indvendigt. Genimprægner dem med enten læderfedt eller spray afhængigt af materialetype. Bruger du ikke vandtætte sko, så har de stadig godt af en vask en gang imellem. 

8 Tjek op på kogegrejet

Tænder brænderen? Er der stadig gas i gasdåsen? Fik du nu også vasket gryden grundigt nok efter sidste tur? Gå dit kogegrej igennem, og gerne i lidt god tid, hvis der skal købes gas, så du også kan få noget varm mad og drikke på tur.


12 fiduser til foraaret 1

PÅ TUR

Forårsture kan byde på meget omskifteligt vejr med regn, blæst, sol, varme og kulde, så det er med at være bedst mulig forberedt. Ud over dit tøj og udstyr, så handler det om at have bedst muligt styr på vejret, og hvordan det påvirker landskabet og din tur.

9 Det er vådt derude – undgå kondens

Vær opmærksom på, at en del stier og områder typisk er ret våde om foråret. Områder langs åer og søer samt højmoser er gode eksempler på steder, der er udsatte. Ikke alene kan det være vådt. Fordi der kan være store udsving mellem nat og dag, og vejret generelt er mere fugtigt end om vinteren, så oplever man nemt kondens. Sørg for at bruge dit telt rigtigt. Luft ud og åben op. Endnu vigtigere er det at kende til de ting, der skaber kondens. De steder i landskabet, hvor der er meget kondens, er typisk åbne områder, lavtliggende steder, når du er tæt ved vand og selvfølgelig på våde underlag som f.eks. græs. Vil du undgå kondens, så læg dig lidt højere i landskabet. Hold dig væk fra vand og kom gerne ind mellem træerne. En nåleskov, hvor bunddækket af nåle typisk ikke er så vådt, er også et godt sted til natten.

10 Vejrudsigten er din ven

Kig på vejrudsigten. Jeg bruger primært DMI-appen og YR, som giver et godt billede. Husk at bruge radarbillede-funktionen undervejs på turen; den giver det mest præcise øjebliksbillede.

Jeg bruger vejrudsigten dagene op til tur til at foretage de sidste grej- og nogle gange rutevalg. Hvor koldt bliver det? Hvad med vind og regn? Det har indflydelse på tøj, men også valg af telt og sovegrej. Det kan f.eks. også blæse eller regne så meget, at der er åbne områder og kystnære strækninger, jeg vil undgå. På tur bruger jeg radarbilledet til at se, hvornår evt. regnvejr kommer ind. Kommer der tordenvejr eller kortvarig, kraftig regn ind, så kan jeg også overveje at søge ly de par timer, det tager, før det passerer.

11 Det pibler af liv – husk kikkert og fuglebog

Foråret pibler af liv. Trækfugle, hjorte og alle mulige andre dyr er aktive. Unger kommer til verden, og det er en skøn tid at udforske og betragte naturen. Overvej at tage en kikkert med. Kig efter hvor fugletårne er. Find et godt shelter og slå teltet op steder, hvor du kan se åbne områder ved morgen- og aftenstid. 

12 Tank vand til turen

De fleste offentlige toiletter ved kirker og andre steder bliver åbnet om foråret, så her kan du tanke vand. For en sikkerheds skyld kan det stadig være en god ide at have et lille vandrensningsfilter; der er typisk vand nok i søer og vandløb undervejs til, at man kan finde vand at rense.

 12 fiduser til foraaret Silkeborg

Find din næste tur her


Priser fra 595,-
Fællesture
Vandretur i de fynske alper

Vandretur i de fynske alper

Ruteforslag
Klosterheden Plantage

Klosterheden Plantage

Priser fra 1.995,-
Kursus
Turleder kursus

Turleder kursus

Andre spændende artikler


Vandring: Danmarks smukkeste dagsture

Vandring: Danmarks smukkeste dagsture

Anders vandrer hele Sjællands kystlinje

Anders vandrer hele Sjællands kystlinje

Pakkelisten på 10,5 kilo

Pakkelisten på 10,5 kilo

Log ind