Du er her:

VÆLG DEN RETTE RYGSÆK

Rygsæk til 4 typer ture


Vandrerygsække kommer i mange forskellige typer, størrelser og prisklasser med forskellige styrker, detaljer og egenskaber. Her er de bedste tips til at vælge den rette rygsæk til dagsturen, weekendturen, fjeldturen og turen fra hytte til hytte.

Der er stor forskel på, hvor meget forskellige personer pakker i rygsækken til den samme type tur, men helt grundlæggende handler det om at vælge den rette rygsæk, alt efter hvor meget man pakker, og hvor let og kompakt grej man har.

Rygsække adskiller sig mest med hensyn til bæresystem, komfort og detaljeringsgrad. Derudover varierer størrelsen på rygsækken meget, alt efter om den er designet til en tur med telt, sovegrej og mad til flere dage, eller om den bare skal bringe dig frem til en hytte, og du derfor kan have mindre udstyr med. V

i tager her udgangspunkt i fire forskellige typer af ture og kommer med gode råd til, hvilke egenskaber, der er vigtige, og hvilken størrelse rygsæk der passer til den type 

rke: 70D/ 100 D Nylon / Pris: 1.299 kr.

10 VIGTIGE TING AT HOLDE ØJE MED

  1. Vægt: Vælg en rygsæk, som er designet til den vægt, du skal have i rygsækken. En 70 liters rygsæk på 2000 gram vil højest sandsynligt ikke bære 20 kilo lige så behageligt som en rygsæk på 3000 gram. En tungere rygsæk med kraftigere polstring vil faktisk kunne føles lettere end en let rygsæk, så det er ikke altid bedst at gå efter, hvad der er lettest. Du skal sørge for at finde ud af, hvor meget vægt der maksimalt kan være i din rygsæk og lade være med at stoppe mere i den, end den er lavet til.

  2. Klima: Det kan være en fordel at tænke klima ind, når du vælger rygsæk. Til varmere klima kan luft til ryggen og et let, luftigt bæresystem gøre varmen noget mere overkommelig. Rygsække fås ofte med ventilation i form af net og afstand til ryggen, og huller i stropper som gør det muligt at komme af med varmen. I kulde og sne er der behov for det modsatte. Her skal materialerne være så lukkede som muligt og uden net og uden for mange åbninger, da sne vil sætte sig fast.

  3. Pasform: Pasformen er det vigtigste at kigge efter ved en rygsæk, hvad end det er en større eller mindre rygsæk. En rygsæk skal kunne finjusteres, så ryglængden og hoftebæltet sidder, som det skal på dig. Vægten skal hovedsageligt bæres på hofterne, så det er vigtigt, at hoftebæltet er polstret nok til, at du komfortabelt kan bære den vægt, du har i sækken.

  4. Dame- & herremodel: Vælg den rette model og kig efter dame- og herremodeller. Opbygningen på dame- og herrerygsække er forskellige og varierer blandt andet på ryglængde, hoftebredde og afstand mellem skulderremme, der alt sammen er tilpasset de generelle forskelle på kropsbygningen hos mænd og kvinder.

  5. Tilbehør: Der findes forskelligt tilbehør til rygsække, som kameraholder, regnslag, flaskeholder og lignende, der kan være gode investeringer, hvis ikke rygsækken indeholder det i forvejen. Tilbehør som en flightbag kan forlænge levetiden på rygsækken, da man ved at putte rygsækken i flightbagen, kan beskytte rygsækken under transport.

  6. Egenskaber: Mange egenskaber, som lomme til vandblære, elastiske sidelommer og lignende, er i dag standard i de fleste rygsække. Men der er stor forskel på, hvordan de mange egenskaber fungerer i praksis, deriblandt inddeling af rum, justering af ryglængde, justering af brystrem og mange andre egenskaber. Se rygsækken fysisk og prøv den og dens egenskaber af og sammenlign med andre lignende rygsække.

  7. Detaljer: Detaljer som frontåbning, holder til vandrestave, at låget på en større rygsæk kan laves om til en lille daypack samt mange andre detaljer kan være guld værd alt efter behov og type af tur. Gode detaljer kan gøre oplevelsen bedre – men husk på, at pasform altid bør overgå detaljer.

  8. Styrke: Rygsækkens styrke er vigtig, alt efter hvilken type brug og hvor lang levetid rygsækken skal have. Vil du have en høj styrke, skal du gå efter et produkt med en høj denier eller et lettere produkt med ripstop. Du bør desuden se efter styrken på stropper, lynlåse og lignende dele, som bliver brugt meget.

  9. Fokus: Rygsækken er udviklet til en bestemt type af tur, og en klatrerygsæk vil f.eks. have ekstra styrke og en anden type hoftebælte end en vandrerygsæk, som har flere detaljer som stropper og lommer og et mere komfortabelt hoftebælte. Man kan sagtens vælge en rygsæk, der fungerer meget allround, men vær opmærksom på, at de fleste rygsække er lavet med et fokus.

  10. Litermål: Det litermål, der angives på rygsækken, varierer fra fabrikant til fabrikant. Der er forskellige målemetoder til at angive litermål i en rygsæk, og man skal derfor fysisk se på rygsækken, om den har den rette volumen til det formål, man skal benytte den til.


DAGSTUREN

En rygsæk til dagsturen skal kunne rumme vand, en madpakke, ekstra tøj og diverse andre småting. Derfor plejer vi at pakke en rygsæk på 20-25 liter. En rygsæk til dagsturen bør ikke indeholde mere end 3-7 kilo.

Vigtigt at have: Selvom en dagstursrygsæk er lille og ikke bør indeholde særlig meget vægt, så kan et hoftebælte stadig gøre en stor forskel. Vi foretrækker brede hoftebælter, som ikke bare består af et spænde, da komforten er en helt anden. Derudover skal skulderstropperne føles behagelige og være polstrede. Der behøver ikke være nogen ramme i rygsække i den her størrelse, men nogle rygsække har en skumplade i ryggen for at give mere komfort. En egenskab, vi mener er uundværlig, er holdere til drikkedunke eller udgang til vandblære.

Dejligt at have: Der er mange egenskaber, som kan forsøde og forbedre en dagstursrygsæk. Blandt andet holder til vandrestave og mindre lommer.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind