Drømmen om Bhutan

Interview med Bart Jordans

Få mennesker er heldige nok at trekke i Bhutan . En af dem er Bart Jordans, der har vandret et utal af ture i det lille kongedømme i Himalaya. Han har desuden boet i landet i 4½ år og skrevet guidebogen Trekking in Bhutan . Vi har talt med ham om, hvad det er, der fascinerer ved Bhutan .

DSC01844.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 25. maj 2021
Læst af: 7728

Få mennesker er heldige nok at trekke i Bhutan . En af dem er Bart Jordans, der har vandret et utal af ture i det lille kongedømme i Himalaya. Han har desuden boet i landet i 4½ år og skrevet guidebogen Trekking in Bhutan . Vi har talt med ham om, hvad det er, der fascinerer ved Bhutan .

”Bhutan har altid været en drøm. Tilbage i 1980’erne guidede jeg meget for et engelsk firma i Pakistan og Nepal, og jeg spurgte igen og igen, om jeg kunne komme til Bhutan . Det stod som et Shangri La, et lille paradis, hvor der ikke kom mange turister. Men det var også dyrt. Eksklusivt. Jeg hørte, at naturen skulle være overvældende. Mere end 70 procent af landet er dækket af skov. Der er mange bjerge, som aldrig var blevet besteget. 

Jeg kom til Bhutan for første gang som guide for et hollandsk firma. Det var i 1994. Det var fantastisk. Jo flere ture, jeg tog på til Bhutan , jo bedre blev det, og så fik jeg muligheden for at flytte til Bhutan via min kone, som arbejdede for Danida. Det var i 1999. Vores børn var 2½ og ½ år, så vi flyttede til Bhutan med en stor container og julegaver til fem år. Man kunne ikke købe noget som helst i Bhutan dengang. Vi var der i 4½ år. Nok de bedste år i mit liv med masser af tid til at udforske og guide vandreture i hele kongedømmet. Jeg forelskede mig endnu mere i Bhutan .”

Ånder i naturen
”I buddhismen i Bhutan kigger man meget på naturen. Der er ånder i naturen. Er du landmand, og ligger der en stor sten på din mark, så kan du ikke bare lige flytte den. For der kan være nogle ånder i den. Hvis du vil flytte den, så skal du have nogle lamaer ud og recitere bønner.

Du kommer også forbi huse ude på landet, hvor der ligger massevis af spirit catchers. De ligner tennisketsjere. Hvis en husstand synes, at der er sket for mange dårlige ting – sygdom, ulykker, kvæg der dør – så tror man, det er på grund af ånder. Alt efter hvor mange penge man har, bestiller man så tre, fem eller måske syv munke, som kommer ud og reciterer bønner i en, fire, seks dage, alt efter hvor mange penge man har. I hver vindretning bliver der sat en spirit catcher. Så kan ånderne ikke længere komme ind i husene.

Man skal for øvrigt heller ikke råbe højt, når man kommer op i passene eller forbi nogle af søerne på trekkingture. Så kan ånderne komme frem.”

Guder på bjergtoppen
”Folk i Bhutan har et helt specielt forhold til bjergene. Der var en periode fra 1980’erne, hvor landet var åbent for bjergbestigning. Nepal tjener jo gode penge på tilladelser, og man skulle have en ekspeditionstilladelse til bjerge på over 7000 meter og til trekking peaks på over 6000 meter. De var en del dyrere end i Nepal, men der var store ekspeditioner.

Så kom der flere år med naturkatastrofer. Oversvømmelser. Høsten slog fejl.

Folk i Bhutan tror, at bjergtoppene er gudernes domæne. De mente, at det var på grund af de mange bjergbestigere, at der var så mange katastrofer. Så de gik til kongen og spurgte ham, om han ikke kunne se, hvad der skete. Naturkatastroferne var gudernes straf.

Kongen gav dem ret.

Så nu har der ikke været bjergbestigning i omtrent 25 år. I dag har Bhutan det højeste bjergmassiv i verden, som ikke er blevet besteget. Det hedder Gangkhar Punsum.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Priser fra 49.998
Fællesture
Laya trekket i Bhutan

Laya trekket i Bhutan

Andre spændende artikler


Bag om besynderlige Bhutan

Bag om besynderlige Bhutan

400 kilometers ypperligt Himalaya-trek i Bhutan

400 kilometers ypperligt Himalaya-trek i Bhutan

Trekking i Bhutan

Trekking i Bhutan