En tur i vildmarken er som regel forbundet med frihed, store oplevelser og sammenhold. Men lige så storslået naturen kan være, lige så barsk kan den være, hvis nogen kommer til skade eller bliver syge. Derfor er det vigtigt at kunne hjælpe sig selv og andre, hvis uheldet er ude. Et velpakket førstehjælpssæt er derfor helt essentielt. Vi kommer her med et forslag til, hvad et førstehjælpssæt til en tur i vildmarken bør indeholde.
En tur i vildmarken er som regel forbundet med frihed, store oplevelser og sammenhold. Men lige så storslået naturen kan være, lige så barsk kan den være, hvis nogen kommer til skade eller bliver syge. Derfor er det vigtigt at kunne hjælpe sig selv og andre, hvis uheldet er ude. Et velpakket førstehjælpssæt er derfor helt essentielt. Vi kommer her med et forslag til, hvad et førstehjælpssæt til en tur i vildmarken bør indeholde.
Hvem skriver?
Asger Sonne har en bred friluftserfaring og er til dagligt læge. Han har taget vildmarksmedicinske kurser i Skandinavien og Storbritannien. Derudover har han været læge ved flere maraton- og ultraløb i fjerne egne af verden.
Troels Mygind er frilufteentusiast og har bl.a. vandret i Grønland, Norge, Sydamerika og Indonesien. Udover at være læge har han været på kurser i vildmarksmedicin i England og USA.
Vores erfaring er, at førstehjælpssættet ikke får den samme opmærksomhed under turplanlægningen og pakningen som andre dele af ens udstyr.
I den her artikel tager vi udgangspunkt i egne erfaringer, faglige overvejelser, den sidste nye forskning på området (ja, der forskes faktisk i førstehjælp i vildmarken) og anbefalinger fra internationale eksperter. Listen er ikke udtømmende, men tanken er, at den skal tjene som inspiration til, når du selv skal på tur.
Hvad du tager med, vil altid være et kompromis mellem vægt og plads på den ene side, og de skader du vil kunne behandle på den anden side. Uanset hvor godt forberedt du er, må du altid være indstillet på at improvisere med det, du har ved hånden.
Vi har valgt indholdet i førstehjælpssættet ud fra, hvad man kan få brug for på en flerdages vandretur for et par personer eller en lille gruppe i fjeld-/bjergterræn i Europa eller Skandinavien. Disse steder er der typisk et fornuftigt sundhedsvæsen, og hvis hjælp kan tilkaldes, er evakueringen sjældent mere end få timer væk. Overlevelsesudstyr og håndteringen af store skader (f.eks. kraftige blødninger og store knoglebrug) ligger uden for vores fokus i den her artikel.
Vi har opdelt førstehjælpssættets indhold i grupper, efter hvad det kan anvendes til. Hvor det har været muligt, har vi prioriteret udstyr, som kan bruges til mere end kun ét formål.
Sår og skrammer
Stands først en blødning med direkte pres. Derefter bør sår renses med rent drikkevand uden sæbe. Fremmedlegemer pilles ud, hvis det er muligt; specielt træ eller andet organisk materiale, da det altid medfører infektion, hvis det bliver siddende. Hvis såret gaber, bør man forsøge at lukke sårkanterne sammen. Efterfølgende kan man eventuelt påføre et antibakteriel middel. Til sidst tildækkes såret, så det holdes rent.
Forstuvninger
En elastikforbinding er en helt essentiel del af et førstehjælpssæt. Den kan støtte en forstuvet ankel, holde en forbinding på plads, holde is/sne på en skade og bruges som en del af stabiliseringen af en brækket knogle.
Til de fleste tilfælde kan man også anvende tape, men fordelen ved elastikforbindingen er, at den kan genbruges mange gange og justeres undervejs. Vælg gerne en, der er 8-10 centimeter bred.
Vabler og hotspots
Den bedste behandling af vabler og hotspots (røde ømme hudområder, som senere kan blive til vabler) er et ‘religionsspørgsmål’, der kan skabe en god diskussion ved lejrbålet.
Vores anbefaling er at afspritte huden med håndsprit, lav et lille hul til drænage med en steril kanylespids, men lad huden sidde (løsthængende hudflapper skæres eller klippes dog af) og dæk området med stød- og friktionsabsorberende materiale.
Underafkøling
Medicin
Det er vigtigt at læse indlægssedlerne. Læg særligt mærke til, hvornår lægemidlerne må anvendes, og hvornår de ikke må. Det er også vigtigt at være opmærksom på doser, bivirkninger, og hvilke temperaturer lægemidlerne skal opbevares ved.
Har du børn med på tur, skal du vide, hvilke typer medicin de må og ikke må få. Tal med din læge om dette. Vi anbefaler at opbevare medicinen sammen med en del af originalindpakningen.
De lægemidler, vi nævner her, er udelukkende håndkøbspræparater. Hvis dit eventyr betyder, at du er langt fra lægehjælp i flere dage, kan du overveje at snakke med din egen læge om receptpligtig medicin som antibiotika.
Diverse
Denne gruppe indeholder en pose blandede bolsjer, der kan anvendes til mange forskellige typer af skader.
Generelt turudstyr
Der er flere ting fra det normale turudstyr, der udgør en essentiel del af førstehjælpssættet.
Overvej et kursus
Udstyr er vigtigt, men det er endnu vigtigere at vide, hvordan udstyret bruges. Vi vil slå et slag for, at man pakker sit førstehjælpssæt ud og øver med det. Find ud af, hvad der virker, og hvad der skal skiftes ud, før du skal bruge det på en tur. Tag gerne et kursus i førstehjælp.
Briller kontra linser
Overvej briller i stedet for kontaktlinserne, hvis du ikke har mulighed for at have rene hænder, når de skal skiftes. Det nedsætter risikoen for fremmedlegemer og infektioner i øjet.
Brækkede knogler
Brækkede knogler er en kompleks problemstilling, men et generelt råd er at stabilisere knoglerne i den stilling, man finder den i. Det kan evt. gøres med ekstra tøj, et oppusteligt Liggeunderlag og et elastikbind.
Pak førstehjælpssættet
Det er vigtigt at have sit førstehjælpssæt organiseret, så tingene nemt kan findes, når der er brug for det i en stresset situation. Et godt sæt skal kunne åbnes og bruges, uden at alle tingene blæser væk.
Pak førstehjælpssættet vandtæt, så du undgår at vand, og dermed bakterier, ødelægger forbindinger, der skal bruges direkte i åbne sår.
Pak de enkelte dele i ziploc-poser eller læg hele sættet i en vandtæt pose. Pak indholdet efter, hvad det skal anvendes til. Gruppér det f.eks. som ‘Ting til sår og skrammer’, ‘Ting til brækkede knogler’, ‘Medicin’ osv.
Vid hvor førstehjælpssættet er
Alle i gruppen skal vide præcist, hvor sættet er, og hvordan det fungerer. Sæt evt. et rødt kryds uden på den rygsæk, det ligger i. Er I en stor gruppe afsted, kan det være en idé, at alle deltagere har et lille personligt førstehjælpssæt til behandling af småskrammer og vabler. På den måde er det store førstehjælpssæt altid velorganiseret og fuldt pakket i tilfælde af en alvorlig ulykke.
11 overvejelser
Inden du kaster dig ud i at fylde førstehjælpstasken, bør du overveje:
Hvis du vil vide mere
www.wemjournal.org: tidsskrift med den nyeste viden indenfor førstehjælp i vildmarken.
Bogen Wilderness Medicine af Paul S. Auerbach: findes både som et stort tobindsværk og som en mindre field guide (dog stadig på 1024 sider).
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS