I oktober 2010 satte Thomas Andersen af sted fra Rådhuspladsen på sin cykel. Nu, mere end 1500 dage og 30.000 kilometer senere, cykler han stadig. Vi fangede ham i Ecuador til en snak om eventyret.
I oktober 2010 satte Thomas Andersen af sted fra Rådhuspladsen på sin cykel. Nu, mere end 1500 dage og 30.000 kilometer senere, cykler han stadig. Vi fangede ham i Ecuador til en snak om eventyret.
En oktoberdag satte Thomas Andersen ud fra Rådhuspladsen på sin cykel. Mørket kom snigende et sted nede på Sydsjælland, og Thomas slog teltet op på en pløjemark. Ikke det mest eventyrlige sted at overnatte, men nu var han af sted. Det svære farvel var overstået. Afskeden taget. Eventyret startet. Og dagen efter, da båden lagde til i Rostock, og solen skinnede, føltes det som om, turen var i gang. Thomas turde dog stadig ikke rigtig indvie folk langs vejen i, hvor omfattende det projekt, der lå foran ham, var. Da han mødte en anden cyklist på tur, fortalte Thomas ham, at han var på vej til Istanbul. Sandheden om at han ville bruge et år på at cykle til Australien virkede stadig for vild. Det var i 2010. Og Thomas cykler stadig.
Gæstfrihed i Syrien
”Mit job var midlertidigt, jeg havde ingen kæreste, og jeg vidste, at skulle det være, skulle det være nu.
Det sværeste ved hele turen var faktisk at sige mit job op og fortælle venner og familie, at jeg skulle af sted i så lang tid. Nogle syntes, det lød fantastisk, andre syntes jeg skulle blive og finde job i København,” fortæller Thomas fra Ecuador, hvor han nu er nået til, fire år efter han satte ud fra København.
At han stadig skulle være på landevejen efter så lang tid, anede han ikke, da han i efteråret 2010 trampede ned gennem Østeuropa. Danmark forsvandt hurtigt bag ham, og kulturen begyndte at ændre sig. I Polen var en landsbyplads udsmykket med en tank, og han blev inviteret inden for til mad hos fremmede. I Rumænien skulle han i hver eneste landsby smage på den lokale snaps. Og bekræfte at den da smagte bedre end snapsen i nabolandsbyen. Snart cyklede Thomas med to liter snaps, han havde fået foræret undervejs.
”Folk var åbne og venlige. I Rumænien inviterede en cyklist mig til at overnatte hos ham og sin familie. Det handler om at følge sin intuition, og ham var jeg tryg ved. Faktisk har jeg følt mig tryg på hele turen ind til nogle gange her i Sydamerika,” fortæller Thomas, der fortsatte mod syd, som vinteren satte ind.
”Det var lidt grænseoverskridende at køre ind i Syrien, men det endte med at være en modsætning til, hvad jeg havde forestillet mig. Jeg havde stadig Muhammedkrise i baghovedet, men de havde intet som helst imod danskere. Gæstfriheden var endnu større end i Østeuropa. Stoppede jeg i en by for at kigge på kort eller for at finde et sted at sove, blev jeg straks inviteret hjem til folk,” husker Thomas.
Folk ville høre om hans familie. Om han var gift og havde børn. Hvad cyklen kostede. Og hvorfor i alverden han cyklede rundt på den måde – et spørgsmål, han er blevet mødt af under hele turen.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS