Overnatning i shelter

Tips og tricks til shelterturen

Det er med god grund enormt populært at overnatte i de hundredvis af sheltere, man finder i Danmarks natur. Men hvor finder man shelterne? Hvad er de uskrevne regler for brug af dem? Og hvordan kommer man nemt i gang med at tage for sig af mulighederne? 

TIPS-OG-TRICKS-TIL-SHELTERTUREN2.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard - Foto: Kaare Meldgaard og Tore Grønne
Opdateret den 13. okt 2022

Det er med god grund enormt populært at overnatte i de hundredvis af sheltere, man finder i Danmarks natur. Men hvor finder man shelterne? Hvad er de uskrevne regler for brug af dem? Og hvordan kommer man nemt i gang med at tage for sig af mulighederne? 

Shelter oversættes bedst til dansk med ly, og det er netop, hvad et shelter gør: det giver ly og beskytter mod regn og vind. Det typiske shelter er en let skrånende træbjælkekonstruktion med tre lukkede sider og åbent fortil, plads til to til otte personer og en lille bålplads.

Der findes dog flere og flere variationer af sheltere, som byder på forskellige oplevelser – fra de helt små sheltere, der ligger lidt længere væk fra byer, veje og parkeringsmuligheder og primært bliver brugt af vandrende på tur over flere dage, til de store shelterpladser med plads til 50 overnattende gæster, muldtoilet, bålhytte, hævet bålplads, læmure, brænde og adgang til vand.

Det er med god grund enormt populært at overnatte i sheltere i Danmark. Det er nemmere end at overnatte i telt, og et shelter yder typisk mere ly og leveplads i dårligt vejr. Det er også billigere, da du ikke skal investere i et telt, og det er tilgængeligt for langt de fleste – også for nybegyndere og børnefamilier.

Der er desuden flere og flere shelterpladser, som ligger relativt tæt på byerne i små naturområder, hvor teltet måske ikke er så oplagt, og så kan sheltere også være en super måde at få lidt friluftsliv ind i hverdagen. Her bliver de sjældent brugt, men skaber en perfekt ramme om hurtige mikroeventyr med overnatning i det fri.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

I weekender kan det derimod være lidt mere besværligt, da det er blevet utrolig populært at tage på sheltertur. Prøver man at booke, vil man ofte se, at mange sheltere kan være booket fra fredag til søndag langt ud i fremtiden. Det har dog i nogle år været et problem, at mange bookinger ikke reelt bliver brugt.

Nogle folk booker for at være sikre på at få plads, gør det måske god tid i forvejen, og dobbeltbooker måske endda, så de har flere muligheder på dagen. Men bookingsystemet er sat dårligt op til at annullere bookinger, og det kan derfor betyde, at mange sheltere står som optagede, men reelt ikke bliver brugt. Det er selvfølgelig en skam, så det er god skik kun at booke et shelter, når man ved, at man rent faktisk dukker op i det.

God skik og shelteropførsel

Der kan opstå potentielle konflikter, hvis nogle har booket et shelter, men der stadig er plads til flere, og en anden gruppe dukker op på shelterpladsen. Den uskrevne regel – og i det hele taget god stil – er, at hvis man f.eks. er to personer, der har booket et offentligt shelter til seks personer, så giver man selvfølgelig plads til andre (trætte) vandrere, der også gerne vil overnatte. Vil man være sikker på at have et shelter for sig selv, kan man med fordel booke private sheltere.

En anden potentiel kilde til diskussioner kan opstå, når det kommer til andre folks brug af naturen og opførsel i den. Det gælder ikke mindst brugen af sheltere. Corona-nedlukningen plus et stigende antal af bynære sheltere, man kan køre frem til, har nogle steder ført til problemer med, at shelterpladser ender som festpladser med druk og høj musik. Man kan dog generelt sige, at jo længere fra byer og fra parkeringspladser et shelter ligger, jo mindre risiko er der for, at du ender med en knap så fredelig oplevelse. 

Det øgede pres på sheltere har også nogle steder ført til problemer med dårlig oprydning, efterladt skrald og dårligt vedligeholdte bålpladser. Det er selvfølgelig dårlig stil, og ligesom det generelt bør være kutyme, at man ”kun efterlader fodspor” på sine ture i naturen, så bør det selvfølgelig også gælde på shelterpladsen. Når du pakker sammen og vandrer videre, skal det være dejligt for andre at komme frem til pladsen. Det siger sig selv.

Find et shelter i Danmark

Der findes omkring 1.500 registrerede shelterpladser i Danmark, hvoraf mange har mere end bare ét shelter. Der er desværre ikke nogen side eller app, der dækker absolut alle sheltere – både private og offentlige i Danmark – så det handler om at kigge lidt forskellige steder. Omkring 750 er søgbare på udinaturen.dk, som er Naturstyrelsens hjemmeside. Her har 72 af landets 98 kommuner lagt deres shelters op. Den dækker altså ikke alle mulighederne, men det er et godt sted at starte, og så kan du ellers søge videre i listen her: 

Udinaturen.dk

God planlægningshjemmeside, hvor man på et interaktivt kort kan markere, hvad man vil have vist på kortet – alt fra stier, offentlig transport, til shelterpladser, bålpladser, skove med friteltning og mere. Her finder man nok den mest komplette oversigt over shelters i Danmark.

Shelterapp

App til både android-telefoner og iPhone, som viser de fleste af landets sheltere samt information om, hvor de ligger, hvor store de er, hvilke faciliteter der er, og hvorvidt det kræver booking.

book.naturstyrelsen.dk

Naturstyrelsen lancerede i april 2022 en ny hjemmeside og har kraftigt udvidet det antal shelters, det er muligt at booke. Man kan nu booke op til tre måneder i forvejen, og omkring to tredjedele af alle shelters i statslige områder kan nu bookes.

Bookenshelter.dk

Privat shelternetværk på Fyn, Fredericia, Lolland-Falster og Nationalpark Vadehavet med omkring 120 shelters man kan booke.

Brugminbaghave.dk

Her finder man private baghaver, hvor man må slå sit telt op, men der er også omkring 250 private sheltere, man kan låne gennem hjemmesiden. Overnatning er gratis. Typisk giver man et symbolsk beløb for brænde og lignende.

Hejcamp.dk

Hænger sammen med campspace.com, og her finder man private og betalingssheltere, glamping-telte og andre lidt mere specielle overnatningsformer. Der er omkring 1.500 sheltere, trætelte, huse og andre former for overnatning, der kan bookes.

Friluftsguiden.dk

Endnu en god hjemmeside til at danne overblik over sheltermuligheder. Der er gode beskrivelser af det enkelte shelter, men der er desværre også en del områder i Danmark, den er ret mangelfuld i forhold til. 

Vandreplanen.dk

Et godt alternativ til friluftsguiden og udinaturen. Alle kommuner i Danmark er med, og man finder også en del vandreruter. Hjemmesiden er måske mindre finpudset, men den er til gengæld langt nemmere at tilrette, da den er crowd-baseret.

Kommunale bookingportaler

En del kommuner har deres egne bookingportaler til sheltere, for eksempel min lokale kommune, Vejle. Hvis der ikke fremgår sheltere til booking på Naturstyrelsens hjemmeside, så prøv at google kommunen, i mit tilfælde ”Vejle shelter booking”, og du vil med stor sandsynlighed finde den lokale bookingportal eller oversigt.

TIPS OG TRICKS TIL SHELTERTUREN3

Find et shelter i Sverige

Det er ikke kun i Danmark, vi har sheltere. I Sverige kalder de sheltere for vindskydd, og på www.vindskyddskartan.se finder du link til en app, som giver overblik over alle de mange sheltere i Sverige. Appen koster 39 kroner om året. Hjemmesiden er gratis, men har færre funktioner.

 

Kom let i gang med shelterture

  1. Vælg lejrplads: Vælg evt. en lokal shelterplads – måske et sted, du kender i forvejen – hvor du ikke skal gå langt. Gør dig her dine erfaringer med, hvad der virker, hvad der ikke virker, og hvor du måske skal opgradere på f.eks. udstyr. Så kan du bygge oven på dine erfaringer og tage på shelterture længere væk. 

  2. Udstyr: Brug det udstyr, du allerede har, til at begynde med og tag ekstra tøj med. Så kan det ikke gå helt galt. Og har du fulgt det første råd om at starte et sted, hvor du ikke skal gå langt, kan du altid afbryde missionen og tage hjem, hvis du synes, at det begynder at gå galt. 

  3. Find vej: Både shelter-app’en og udinaturen.dk kræver data på mobilen for at vise kort. Det er en god ide at have et alternativ, og her er f.eks. appen mapy.cz et godt bud. Her kan du downloade kort til brug offline, og den viser stort set alle (i hvert fald offentlige) sheltere.

Find din næste tur her


Priser fra 1.995,-
Kursus
Turleder kursus

Turleder kursus

Ruteforslag
Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

Priser fra 595,-
Fællesture
Vandretur i Thy Nationalpark

Vandretur i Thy Nationalpark

Andre spændende artikler


Ekspedition: 45 dage i Danmarks vildmark

Ekspedition: 45 dage i Danmarks vildmark

Ø-hop til Lyø og Avernakø

Ø-hop til Lyø og Avernakø

Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Log ind