Sneglefart er en superpower

Tour du Mont Blanc

Mette König og Martin Reinhard havde ikke den store erfaring med lange vandreture, men kastede sig over en ikonisk klassiker i Alperne: Tour du Mont Blanc. Det viste sig at være en rigtig, rigtig god ide.

Tour-du-Mont-Blanc-001.jpg
Skrevet af: Tore Grønne - Foto: Martin Reinhard
Opdateret den 27. okt 2023
Læst af: 3651

Mette König og Martin Reinhard havde ikke den store erfaring med lange vandreture, men kastede sig over en ikonisk klassiker i Alperne: Tour du Mont Blanc. Det viste sig at være en rigtig, rigtig god ide.

”Receptionisten på hotellet i Chamonix hørte om vores planer og spurgte, om vi var sådan nogle seje nogen. Eksperter. Hun havde boet dernede i 43 år og havde aldrig set så meget sne. Træerne var knækket, der lå meterhøje bunker af sne, og flere etaper var lukket. Havde vi mon isøkser med? Altså, min krop lukkede helt ned.”

Sammen med sin mand, Martin Reinhard, var Mette König på vej ud på en af Europas mest klassiske bjergruter: Tour du Mont Blanc. Ruten, der snor sig gennem Frankrig, Schweiz og Italien rundt om Vesteuropas højeste bjerg. En tur med hyggelige bjerghytter, masser af højdemeter, svimlende bjergpas, idylliske blomsterenge og fine landsbyer. Der var bare lige det, at Mette aldrig havde vandret andet end dagsture. Martin havde engang vandret en femdagestur i de østrigske Alper. Det var det.

Tour du Mont Blanc 037

Der var ingen massiv erfaring i rygsækkene, men tværtimod en del usikkerheder. De havde bestilt turen hos et bureau, men den var uden guide, og ville de overhovedet kunne finde vej? Hvor svært ville det blive? Kunne de finde hytterne, der lå booket for enden af hver etape? Og hvad var den der topo-guide, de havde fået udleveret, egentlig for en størrelse? Der var masser af spørgsmål, og nu talte folk så om enorme snemængder, rislende smeltevand, snebroer, steigeisen og isøkser.

Flere etaper var lukket på grund af for meget sne her sidst i juni – men ikke den første etape. Mette og Martin havde valgt at gå mod strømmen. Sådan ret bogstaveligt. De fleste går nemlig Tour du Mont Blanc mod uret, men parret gik den med uret. Det betød, at folk, de mødte på stien og i hytterne, kunne fortælle om forholdene forude. Og det viste sig snart, at de ikke var helt så elendige, som man kunne frygte.

Martin: ”Vi måtte tage det, som det kom. Vi kunne jo altid gå ned i dalen igen og springe en etape over.”

Mette: ”Hver gang vi kom frem til en hytte, kunne vi spørge, om etapen forude var til at gå. Hvordan var det med snebroer og smeltevand? Skulle man bruge steigeisen, eller var det muligt i helt almindelige, dødelige vandrestøvler? Det var en dejlig tryghed at have, at der kom nogle med godt bud fra bjergene forude.”

Tour du Mont Blanc 018

Konsekvenserne af de massive mængder sne var dog tydelige i landskaberne.

Martin: ”Vi kunne se spor efter gigantiske laviner. Skove var knækket. Det så ret voldsomt ud, men der var ikke lavinefare mere. Nogle gange blev vi dog lidt utrygge, for man kunne høre floderne under flere meter sne. Snebroerne braser jo sammen på et eller andet tidspunkt, og hvor går man så over?”

Mette: ”Så venter man på nogle andre!”

Martin: ”Det var den taktik, vi brugte. Var vi utrygge, så ventede vi og spurgte folk.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Familievandring i Alperne

Familievandring i Alperne

Pilgrim på den franske rute

Pilgrim på den franske rute

VANDREGUIDE: GR20

VANDREGUIDE: GR20