Vandretur på Österlenleden

Idyllisk natur i det allersydligste Sverige

Er benene stadig lidt stive efter en vinter, hvor vejret ikke just har indbudt til lange, seje vandreture? Så giver Österlenleden en fin mulighed for at få løsnet op i de stive lemmer. Her bliver du hverken udsat for stejle stigninger eller ufremkommeligt terræn. Til gengæld byder denne sydlige del af Skåne, vest for Ystad, på idylliske naturoplevelser og masser af muligheder for den glade vandrer.

Press_brs_ns.jpg
Opdateret den 18. maj 2021
Læst af: 7581

Er benene stadig lidt stive efter en vinter, hvor vejret ikke just har indbudt til lange, seje vandreture? Så giver Österlenleden en fin mulighed for at få løsnet op i de stive lemmer. Her bliver du hverken udsat for stejle stigninger eller ufremkommeligt terræn. Til gengæld byder denne sydlige del af Skåne, vest for Ystad, på idylliske naturoplevelser og masser af muligheder for den glade vandrer.

Med start i Ystad, der er nem at komme til med både offentligt transport og egen bil, går turen langs kysten mod øst. Her kan du vælge at tage hele rundturen, der vil tage dig omkring 10 dage. Eller du kan stoppe undervejs og tage tog eller bus tilbage til Ystad, hvis du har din bil stående der – for eksempel efter tre-fire vandredage fra Simrishamn.

Perler på snor
Allerede på turens anden dag kommer du forbi en af Sydsveriges største attraktioner, Ales Stenar. Det er nogle store sten, der i Stone Henge-stil er stillet op ved Käseberga. Men det er ikke kun stenene, der imponerer og trækker folk til Ales Stenar, for netop her er den sydsvenske natur utrolig smuk med sine store, bløde, grønne bakker der falder ned mod stranden og Østersøen. Især omkring Hammars Bakker finder vil du blive bjergtaget af naturen.
En anden af turens helt store højdepunkter kommer du til på femte eller sjette dag, hvor du omkring 10 kilometer langs kysten nord for Simrishamn kommer du gennem Stenshuvud Nationalpark, der i sig selv er et besøg værd. Udover den smukke natur kan du her opleve rådyr, grævlinger, kaniner, harer og den lille hasselmus, som er nationalparkens varegn. Her er der også mulighed for at gå op på parkens højeste punkt på 97 meter og få fine panoramaudsigter over Stenshuvud.

Bernard-GrillyKom godt af sted
Ruten er velmarkeret, og det er nemt at finde kort over området, da flere af turistbureauerne i området gerne fremsender kort på forhånd. På Österlenleden er der også et væld af overnatningsmuligheder. Du finder både Bed & Breakfast og teltpladser med jævne mellemrum, men det er selvfølgelig også muligt selv at slå lejr langs ruten, hvis bare du overholder reglerne i allemandsretten (se boks denne side). Efter Stenshuvud bliver det dog nødvendigt med eget Telt, da der bliver længere mellem Bed & Breakfast og hytter. Flere steder på Österlenleden vil det måske blive besværligt at finde ordentligt læ til at lave lejrplads – især de første dage, hvor ruten følger kysten. Lyder vejrudsigten ikke på stille og klart vejr, skal du forberede derfor forberede dig på, at dit Telt kan blive rusket igennem i løbet af natten.

Ruten dag for dag

Dag 1:
Du kan parkere din bil på langtidsparkeringen få hundrede meter fra Turistbureauet i Ystad. Det koster 20 kroner i døgnet. Og herfra kan du begynde din vandretur langs kysten mod øst. Da du formentlig først kommer af sted ud på dagen kan du stoppe omkring Nybrostrand, der ligger 10 kilometer fra Ystad centrum. Her finder du både en teltplads, en campingplads og mulighed for at telte i det fri.

Dag 2:
Dagen byder på knap 16-17 kilometers vandring til skønne Käseberga, som fortjener, at du bruger lidt tid her. Du kan slå lejr omkring Ales Stenar eller fortsætte endnu et par kilometer til Löderup Strandbad, hvor du finder både teltplads og campingplads. Er du til Bed & Breakfast er der gode billige muligheder i Käseberga – fra 250 kroner for et dobbeltværelse – men bestil plads på forhånd.

Dag 3:
Tredjedagen er blot 12-15 kilometers vandring. Kort efter Löderup kommer du forbi Sandhammaren, hvor du finder et charmerende fyr og Sveriges ældste redningsstation. Efter to tredjedele af turen, når du forbi Mälarhusen, hvor du kan smide dig på en af Sveriges fineste sandstrande. Hvis du er heldig at have vejret med dig kunne et hvil her være passende, men husk på, at vandet først begynder at blive lunt hen på sensommeren. Dagen kan afsluttes ved Borrby Strand få kilometer efter Mälarhusen. Her finder du en almindelig teltplads og campingplads, hvor du kan leje en hytte for omkring 350 kroner.

Dag 4:
Fra stranden ved Borrby til Simrishamn er der 20 kilometer, og turen går stadig langs kysten. Fra Simrishamn kan du tage både tog (35 kroner og 50 minutter) og bus (40 kroner og 60 minutter) tilbage til Ystad, hvis din bil står der. Ellers er der gode transportmuligheder tilbage til Danmark herfra også. Se www.skanetrafiken.se.
Du kan selvfølgelig også fortsætte og gå hele Österlenleden rundt. Det vil normalt tage 10 dage – altså seks dage fra Simrishamn. På den sidste del bliver Telt og egne forsyninger dog uundværligt, hvis du har klaret dig uden det hertil.

Dag 5:
Simrishamn til Kivik, 18 kilometer. Her kommer du blandt andet gennem Stenshuvud Nationalpark. Her er både hytter og faste teltpladser.

Dag 6:
Kivik til Vantelängen, 15 kilometer. Her finder du ingen hytter, kun primitive teltpladser.

Dag 7:
Vantelängen via Verkasjön til Heinge, 17 kilometer. Kun primitive lejrpladser i dette område, så her er du afhængig af eget Telt og forsyninger.

Dag 8:
Heinge via Lövestad til Vitabäck, 20 kilometer. Her finder du en primitiv lejrplads ved Lövestad, hvis du vil dele etapen over i to.

Dag 9:
Vitabäck til Snogeholm, 10 kilometer. Du finder en lejrplads ved Snogeholm, men du kan også vælge at gå lidt længere, hvis den sidste dag ikke skal blive for hård.

Dag 10:
Snogeholm til Ystad, 24 kilometer.

Pelle-Estborn

FAKTABOKS

Hvordan kommer jeg frem?
Du kan køre fra København til Ystad på 75 minutter. Toget tager cirka samme tid og koster 127 kroner. Du kan købe en familiebillet, som gælder for to voksne og op til tre børn, for 216 kroner.

Hvor overnatter jeg?
Du kan telte i det fri eller på pladser. En Telt plads koster 100 til 200 kroner. Alternativt kan du på den korte rute fra Ystad til Simrishamn sove på Bed & Breakfast eller i hytter. De billigste muligheder vil koste omkring 2-400 kroner for to personer.

Hvornår skal jeg tage af sted?
Foråret er smukt, og det er ikke alt for koldt her i det sydlige Sverige, selv om du nok skal have noget tykt tøj med til de kølige morgener og aftener.

Hvem kan klare turen?
De længste dagsture kommer op på 20 kilometer, så kan du klare det, så kan du klare den korte tur til Simrishamn. Her er hverken udfordrende terræn eller stejle stigninger, men det kan være hårdt at vandre i sandet til tider. Tager du hele turen rundt skal du have mere udstyr og proviant med, og her er det desuden godt med en smule erfaring eller rådførsel med de lokale turistbureauer.

Hvor bliver jeg klogere?
Du kan se kort og læse mere om Österlenleden på www.skaneleden.org. Stenshuvud Nationalpark kan du læse om på www.sydsverige.dk/?pageID=237. Kortet ”Österlenleden” kan købes hos nordisk Korthandel, ellers kan du få mindre detaljerede men brugbare kort ved turistbureauet i Ystad (blandt andet et kort fra Skånetrafiken). For offentlig transport kan du se www.rejseplanen.dk og www.skanetrafik.se 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Silverleden

Silverleden

Priser fra 595,-
Fællesture
Vättlefjäll Naturreservat

Vättlefjäll Naturreservat

Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Andre spændende artikler


 12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

Vandring i Abisko Nationalpark i Sverige

Vandring i Abisko Nationalpark i Sverige

Prøv Sveriges nye signaturleder

Prøv Sveriges nye signaturleder

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this