4 forrygende ture: Vandring på La Gomera

Guide til vandring på De Kanariske Øer

La Gomera er populær blandt vandrere, fordi den er én af de grønneste og mest varierede af de Kanariske Øer. Her får du fire forslag til ture, der viser spændet fra stenørken til frodig bjergskov.

DSC_2387.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 17. aug 2022

La Gomera er populær blandt vandrere, fordi den er én af de grønneste og mest varierede af de Kanariske Øer. Her får du fire forslag til ture, der viser spændet fra stenørken til frodig bjergskov.


1. Cremen af øens nationalpark

Ned, ned, ned – under UNESCO-skovens tag
Togtet fra øens højeste bjerg og nordpå, nedad gennem de UNESCO-fredede skove, er øens veltiltrampede showpiece. Med god grund.

Når du stiger ud af bussen eller taxaen midt inde i skoven på den øde parkeringsplads ved Pajarito, kan det være en rigtig god idé at have både hue og jakke med i dagturssækken. I hvert fald kan vinterens kølige luft få de fleste danskere til at tænke på et langt nordligere klima.

Omvendt er klimaet heroppe årsagen til, at du her dybt inde i La Gomeras Garajonay-nationalpark kan opleve skovscenerier, du ikke finder andre steder på De Kanariske Øer. Under turen fra øens højeste top på 1487 meter i retning af nordkysten venter dig tæt skov med et væld af laurbærtræer, hængende lav, kæmpebregner, mosser og klukkende vandløb.

Fra p-pladsen følger du først skiltene op til Garajonay, øens højeste punkt. Fra den runde udsigtsplatform breder sig en rig panoramaudsigt til hele La Gomera og de omgivende øer. På tilskyede dage – der ikke er sjældne heroppe – kan du dog kun se nogle få meter ud i tågen.

Tågen bringer fugten med op i højlandet og har givet basis for den tætte, grønne skov, der venter dig. Laurbærskovene vest for toppen har dog været udsat for store skovbrande i 2012, og det kan give et lidt udbrændt og forstemmende udtryk, som blæsende og tåget vejr skruer endnu mere op for.

Trækroner og vulkanudsigt
Følg skiltene ned til en anden p-plads ved Alto del Contadero (1350 m). Kryds vejen, og fortsæt ned over bjergsiderne på en veltiltrampet sti i Cedro-skoven – som i skrivende stund stadig er helt intakt. Du er nu på stien PR LG 3.

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

DSC 1679Snart lukker et grønt, tæt tag sig over dig. Lav, mosser, svampe, klukkende bække og en vifte af planter og træer, du kender fra Norden, er så unikke så langt mod syd, at de er blevet UNESCO-beskyttet. Undervejs leder stien dig forbi et udsigtspunkt, hvor du kan se ud over et grønt hav af trækroner og vulkanen Teide på Tenerife.

Nær kapellet Erimita N. S. de Lourdes (900 m) finder du et godt picnicspot med borde og en kilde. Kort efter kommer du ud i en lysning på en hylde i dalen, du følger. Gå forbi gamle dyrkningsterrasser og en række småhuse, så et stykke på asfalt og du passerer restauranten La Vista (800 m), hvor du kan få dig en forfriskning eller noget at spise. Fortsæt nordpå og stejlt ned ad PR LG 3 mod Hermigua.

Mens du tramper ned ad de store trin, kan du i klart vejr få øje på Los Gemelos – Tvillingerne – to klippespir, der rager op over dalen længere nede. Hvis der er vand nok, vil du snart også få øje på øens højeste vandfald på din højre hånd. Det kaldes Boca del Cedro/Chorro. Længere nede passerer du en dæmning og går langs markterrasser, vandrør og stensætninger. Du går tæt forbi Tvillingerne ved San Pedro (300 m) og herfra videre ned til El Convento-bydelen (250 m) i Hermigua.

Fakta om ruten
Start ved Pajarito. Fire til fem timer på god sti, hvor du går nedad en stor del af vejen. Buslinie nr. 1. Overnatning: Restauranten La Vista ved El Cedro driver en lille teltplads – vistnok den eneste plet på øen, hvor du lovligt kan telte.


2. Udsigtsperle i Kongens dal

Vestkystens venlige rygrad
En tur ad bjergryggen op til toppen La Mérica (857 m) kan give dig åndedrætsbesvær – især på grund af de ophidsende udsigter ned i Valle Gran Rey og ud over Atlanterhavet.

La Calera (40 m) befinder sig 10 minutters gang fra havet ved La Playa i Valle Gran Rey – Storkongens dal – som dominerer det vestlige La Gomera. Det sværeste ved denne tur er at finde stien op ad bjergsiden fra La Calera. Fra busskuret i La Calera følger du nogle brede trappetrin opad – lige ved siden af kommunens hus (ayuntamiento). Trinene fører dig op til vejen i den øvre, i øvrigt hyggelige, by.

DSC 2337Fortsæt opad og gå til venstre, når vejen deler sig. Efter nogle minutter passerer du pension Bella Cabellos. Vejen slår et kraftigt sving, og snart får du øje på et skilt med stien GR 132 mod Arure. Følg det til venstre imellem nogle huse. Nu er du på en fint anlagt, stejl sti. Vind højde på en ret stejl sti med udsigt over kysten og dalens byzoner under dig. Ved Riscos de la Mérica (cirka 450 m) kan du lave en lille afstikker fra stien ud til en fritstående klippe, hvor du har en sublim udsigt ned over La Playa og Playa del Inglés.

Højere oppe flader stien ud ret brat. Sceneskifte. Du får et tidligere, nu forladt landsbrugsland omkring dig på denne flade del af ryggen. De gamle markterrasser er efterhånden groet til i vilde planter. De fleste af dem gule og visne – det tørre, ørkenagtige klima heroppe kan udmærket være en af årsagerne til, at landbruget er opgivet.

Landskabschokolade
Foran dig, et stykke til venstre for stien, kan du se toppen af La Mérica (857 m), der er markeret med en betonpille. Gå efter toppen! Deroppe har du en flot udsigt mod naboøerne La Palma i nordvest og – på en rigtig klar dag – El Hierro i sydvest.

Efter toppen følger et skønt stykke landskabschokolade på GR 132. Blandt andet nogle dybe kig ned over skrænterne mod havet og dalen ved Taguluche (160 m). I forgrunden bræger gederne omkring en lille, primitiv gedefarm. Stien går ud på en skovvej, som igen løber ud til asfaltvejen i den sydlige udkant af Arure (826 m). Byen byder på et par steder, hvor du kan spise samt en lille købmand.

Efter en forfriskning har du måske samlet mod og nysgerrighed nok til at gå samme vej tilbage. Det betaler sig – udsigterne fra stien er nemlig så gode, at det virkelig er værd at følge dine egne fodspor tilbage.

Fakta om ruten
Start i La Calera. Retur ad samme vej fem til seks timer. Du kommer til at stige mindst 1000 højdemeter, hvis du går turen nede fra dalen. Buslinie nr. 1 el. 6 kommer fra/går til Arure (826 m) – mange tager morgenbussen derop fra Valle Gran Rey, så de overvejende går nedad i to til tre timer med solen i ansigtet.
Overnatning: I Valle Gran Rey-bydelen Borlalán kan det anbefales at bo på Pension Aurora. Reservér værelse nr. 1 til ca. 30 euro pr. nat. Lejligheder fra 50 euro. www.apartamentasvillaaurora.com.


3. Vekslende vandring ved den vilde nordkyst

Sort strand-sensation på nordøen
Isolerede landsamfund, stejle bakkedrag og nordkystens bedste strand er nøgleord for den vildt varierede tur, som venter dig øst for Hermigua.

Fra kirken i Hermigua går du ned ad en smal vej, forbi en plads bag kirken og en restaurant. Fortsæt ned til en rundkørsel. Gå over på den anden side af dalen på en smal asfaltvej, der stiger stejlt. For fødderne af dig folder den flade dalbund med et grønt, viftende hav af bananplanter sig ud.

DSC 2096I en lille landsby holder du til venstre, hvor vejen deler sig. Efter et stykke tid drejer vejen rundt i en stor bue til venstre. Du kommer til et lille hus med rødt tag og et metalgitter ved nogle trappetrin op mod indgangsdøren. Det er Casa Luis. Drej til højre – væk fra asfaltvejen – op ad en sti lige ved huset, hvor der er skiltet mod La Caleta og El Palmar. Det går nu stejlt op til en bjergryg, hvor du i klart vejr får en flot udsigt mod Tenerife og vulkanen Teide i østhorisonten. 

Stien går derefter først ned, så lidt op og ned forbi en række stejle slugter. Den smalle sti ender til sidst på en grusvej. Fortsæt østpå, ud af grusvejen (altså til højre). Nogle hundrede meter længere fremme går en stejl, mindre grusvej til venstre ned til Casas El Moralito, en isoleret samling af gårde. Selv om en del ejendomme i det øde hjørne af La Gomera er forladt, så er her stadig lidt liv. Blandt andet er der lavet primitive svævebaner over slugterne, hvor en gammel trillebør uden hjul bliver brugt som bæreplatform.

Til toppen af bakkekarmen
Hold til venstre, nedad, når grusvejen slutter. Følg den mindre sti forbi nogle palmetræer, kryds en (udtørret) bæk og kryds gennem dalbunden. Snart går det stejlt opad igen. På toppen af bakkekarmen, har du igen en herlig udsigt tilbage hen over bakkedragene foran Hermigua. Det er et fint sted at spise frokosten.

Herefter gik vi til venstre ad ryggen og nedad en delvis utydelig og til tider stejl og løs sti, til bunden af kløften Barranco de Barraca på vores højre hånd. Fra toppen af ryggen kan du i stedet dreje til højre og komme op på en grusvej. Den kan du følge mod den forladte landsby Taguluche. Herfra kommer du tilbage til Barranco de Barraca ved at gå tilbage og gennem hussamlingen El Palmar.

DSC 1469Fra kløften, der har et grønt bælte af palmer i bunden, går du videre nedad mod kysten. Din sti kommer ud på en nyrenoveret sti, der går parallelt med kysten, hvor store bølger hugger mod klippefremspringene dybt under dig. Sceneriet er typisk for La Gomeras meget klipperige, stejle og utilgængelige nordkyst.

Du kan lave en afstikker på godt en halv time ved at gå til højre og nå frem til en gammel betonmole bag klippeknuden San Lorenzo. Den blev brugt til at udskibe bananer og andre tropiske frugter til England i begyndelsen af 1900-tallet, når vejret var for hårdt til at lægge til ved molen ud for Hermiguas plantager.

Til den sorte strand
Gå samme vej tilbage til det sted, hvor du kom til kyststien i første omgang. Du har herlige udsigter ned mod Playa de La Caletas sorte sand under dig. Det er nordkystens bedste strand, som ligger idyllisk og langt fra Hermiguas bananindustri.

Stien drejer til venstre, og du når noget efter en asfaltvej. Gå til højre ned til den sorte strand. Her er en lille restaurant, flere picnicborde under skyggegivende træer og frem for alt masser af ro. Eneste minus: Stranden er normalt svær at bade fra, da her ofte er store oceanbølger.

Sidste bid af dagens vandring byder først på et par hundrede højdemeter, indtil asfaltvejen krydser en lav bjergryg, og du kan se Hermigua-dalen under dig. Fra passet kan du tage en fodsti ned til dalbunden og bananplantagerne, gå langs stranden eller gennem bydelen Sante Catalina og derefter følge hovedvejens fortov opad, indtil du ender ved kirken igen.

Fakta om ruten
Start i Hermigua. 4-6 timer på alt fra fine fortove til stejle stier. Ca. 700 højdemeter op og ned. Buslinie 2 til/fra Hermigua.
Overnatning: I landsbyområrdet Las Nuevitas på den modsatte dalside af Hermigua boede vi seks nætter i Casa Luis, som er omtalt i turbeskrivelsen. Huset er moderne indrettet, godt til et par (evt. med et mindre barn) og kostede os 40 euro pr. døgn. Det udlejes kun min. fem døgn. Tjek www.casarno.de.


4. Perfekt til dagstur fra Tenerife

Rørende rundtur ved La Laja
Udsigt til majestætiske klippekupler, et kort besøg i højlandets laurbærskove og dramatiske kig ned i øens stejle dale. Det er ingredienserne i den sublime rundtur i bjergene ved landsbyen La Laja.

Fra parkeringspladsen/busstoppestedet foran den øde beliggende restaurant/pension i passet Degollada de Pereza (951 m) går du cirka 100 meter vestpå ad asfaltvejen. Fra en udsigtsparkeringsplads får du et flot kig ned i dalen nord for dig.

DSC 2483Her starter også en flot anlagt sti i nordlig retning – PR LG 17 markeret med hvid/gul. På vej ned ad den stejle sti har du flotte kig ned i dalen. Landsbyen La Laja (570 m) kommer nærmere. Efterhånden får du et udblik, der kun kan suge i maven på bjergfans. Mod vest tårner tre store klippespir sig op over den grønne skov, og landsbyens markterrasser skaber fine vandrette landskabslinjer.

Stien deler sig ved en høj klippe, kort før du når helt ned til La Laja. Fortsæt til venstre i skovkanten ad sti nr. OS12 mod Degollada del Tanque. Efter at have passeret flere huse og landbrugsterrasser på din højre hånd, skal du dreje til venstre. Snart går du jævnt opad igen. Skoven lukker sig om dig, og i skovbunden ser du masser af gamle træstammer fra en stor skovbrand, der hærgede her i 1984.

Ved Degollada del Tanque (853 m) møder du et stenhus i forfald, hvor du kan tage dig et hvil i skyggen på en bænk – med mindre du synes, at taget over den ser for usikkert ud.
Heroppe i den øvre dal har du en feinsmecker-udsigt, der virkelig belønner fodarbejdet på den ret stejle sti bag dig. Fra højre ser du Rocque Ojila (1168 m), R. Zarcita (1233 m) og R. Agando (1250 m).

DSC 2519Gennem laurbærskov
Fortsæt opad, ansigt til ansigt med klippekuplerne, indtil du når bjergvejen nær R. Agando. Du er nu kommet ind på stien GR 131. Fortsæt til venstre langs med asfaltvejen mod klosteret Erimita las Nieves (1130 m). Nogle hundrede meter senere drejer du til venstre ind imellem de tætte laurbærtræer og gennemgår et fint afvekslende skovstykke frem til klosteret, hvor du finder et picnicområde med bænke og borde.

GR 131 fortsætter østpå tilbage til Degollada de Pereza. På den sidste bid af turen har du flotte udsigter ned i dalene omkring dig, ud over havet og mod Teide i østhorisonten. Underlaget kan du heller ikke klage over – det svinger mellem asfalt og fint anlagte stier.

Fakta om ruten
Tager tre-fire timer. I alt ca. 800 højdemeter op og ned. Buslinie 1, 3 og evt. 7 til/fra Peraza.
Overnatning: Restauranten ved passet Degollada de Peraza udlejer værelser. I færge- og hovedbyen San Sebastian finder du også steder at overnatte.


Om skribenten

Peter Nordholm Andersen er 37 år, uddannet journalist og har skrevet for Opdag Verden siden 1998. Friluftsliv er et nøgleord i hans liv, og det har udmøntet sig i vandreture på op til to måneder langs Jyllands kyster, bjergvandring i Alperne, Pyrenæerne, Andesbjergene, Rocky Mountains og i Nepals bjerge. Dertil kommer mange dage på turcyklen, i kano, havkajak, aktion på mountainbiken, med terrænløbeskoene på eller nervepirrende klatring på lodrette klipper eller over gletsjere. I vinteren 2013 var Peter på øhop på De Kanariske Øer i to måneder sammen med sin ægtefælle Iben og deres datter Filippa, der nu er 1 år.

Find din næste tur her


Priser fra 3.295,-
Fællesture
Vandreture på Gran Canaria

Vandreture på Gran Canaria

Ruteforslag
Camino dos Faros i Spanien

Camino dos Faros i Spanien

Ruteforslag
GR223 PÅ MENORCA

GR223 PÅ MENORCA

Andre spændende artikler


Fire fortællinger fra Mallorca

Fire fortællinger fra Mallorca

4 Dagsture i Murcia

4 Dagsture i Murcia

Ny guide til Caminoen

Ny guide til Caminoen

Log ind