Vinterekspedition i Sylan

13 dage med ski, pulk og Nordlys

182 kilometer gennem grænselandet mellem Norge og Sverige byder på vilde vinterlandskaber, iskolde morgener og Nordlys i natten – samt store kontraster, nye rutiner og masser af tid til refleksion.

P3050582.jpg
Skrevet af: Daniel Villadsen
Opdateret den 25. jan 2023
Læst af: 8578

182 kilometer gennem grænselandet mellem Norge og Sverige byder på vilde vinterlandskaber, iskolde morgener og nordlys i natten – samt store kontraster, nye rutiner og masser af tid til refleksion.

 Vækkeuret ringer, og min sidekammerat vender sig søvnigt. Jeg gnider øjnene. Der ligger små iskrystaller på min sovepose lige ud for, hvor jeg har åndet.

Det må have været -20 grader igen i nat, tænker jeg, mens jeg fra soveposens varme rækker armen ud og lyner inderteltet op og tænder multibrænderen, som står klar med snefyldt gryde i “køkkenet” i den ene apsis.

Jeg kan lige nå den.

Vi kalder det store Terra Nova-telt for Taj Mahal, for her er god plads til os tre og vores grej. Lyden af brænderen, som ihærdigt tryller sne om til kogende vand til morgenkaffe og havregrød, er blevet den vante morgenvækning, mens vi hver især kommer ud af soveposen, strækker os og med efterhånden rutinerede bevægelser kommer i tøjet og gør klar til endnu en dag med mange kilometer gennem vinterlandskaberne.

Vi ved, at gode turrutiner er et essentielt fundament for at skabe en god tur. Alting tager dog længere tid på vinterture. At smelte sne og koge vand tager snildt 10-20 minutter, og da det som oftest er koldt i teltet, skal alle handlinger koordineres, så man ikke kommer til at fryse.

Med andre ord: man bliver god til at planlægge og tænke fremad – selv når man skal have tøj på.

Efter morgenmadsritualet og nedpakning af teltet pakker vi pulke og mødes til en fælles briefing om dagens etape, uddelegering af dagsansvarlige samt en opvarmningsaktivitet for at få gang i blodcirkulationen. Efter det tager vi skiene på, spænder selen med den 40-45 kilo tunge pulk på og sørger for at have kort og kompas let tilgængelig.

På én lang række bevæger vi os ud i det åbne, hvide landskab.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Jämtlandstrekanten på ski

Jämtlandstrekanten på ski

Andre spændende artikler


På ski i Sareks vildmark

På ski i Sareks vildmark

Inspiration til topturen

Inspiration til topturen

Ski i Kittelfjäll, Sverige

Ski i Kittelfjäll, Sverige