Vintervandring og mountainbike på Tenerife

Andet end blot badestrande på Tenerife

Tenerife er andet end badestrande, badedyr og happy hours. Det er også en perfekt, billig måde at slippe væk fra den danske vinter på. Nationalparken Parque Nacional del Teide er et naturligt højdepunkt med det fascinerende landskab ved Spaniens højeste punkt, vulkanen Teide. Desuden er der glimrende muligheder for mountainbiking.

21692527_Maridav.jpg
Skrevet af: Tore Grønne og Uffe Rasmussen
Opdateret den 21. jun 2023

Tenerife er andet end badestrande, badedyr og happy hours. Det er også en perfekt, billig måde at slippe væk fra den danske vinter på. Nationalparken Parque Nacional del Teide er et naturligt højdepunkt med det fascinerende landskab ved Spaniens højeste punkt, vulkanen Teide. Desuden er der glimrende muligheder for mountainbiking.

Vandreeventyr i fascinerende og farverige vulkanlandskaber venter på De Kanariske Øer ved vulkanen Teide i Parque Nacional del Teide på Tenerife. Her i øernes største nationalpark, der gennemsnitligt ligger hele 2000 meter over de varme vande ud for Afrikas kyst, kan du vandre i fascinerende landskaber med lavaørken, floder, blokke af størknet lava, kratere og pinjeskov.

Hele tiden er der god udsigt til Spaniens højeste punkt, vulkanen Teide, hvis top ligger 3718 meter over havet. Teide er stadig aktiv, men det sidste udbrud var i 1798, så der skulle være gode muligheder for at vandre rundt i nationalparken og til toppen af den uden at ende som lavaføde.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

2511221 Andrzej-Gibasiewicz

Til toppen af Spanien

Der er faktisk muligt at komme til tops på Teide stort set uden at røre en finger, da der går en svævebane til et punkt blot et par hundrede meter under toppen. Men hvem i alverden kan stå for fristelsen for i stedet at vandre til toppen af bjerget og udforske naturen samt udsigterne undervejs?

Den eneste sti, der er lovlig at følge til toppen, starter fra vejen ved området Montaña Blanca i godt 2000 meters højde. Du starter med at zig-zagge op ad på en jordvej, der er lukket for trafik. Du ser snart ’Teide-æggene’, der er sorte sten, der ligger spredt i landskabet, efter de engang for længe siden blev spyet op fra vulkanens indre.

Senere snævrer stien ind, og du vandrer på størknet lava, hvor der er en fin sti at følge. Du passerer Altavista-hytten, hvor det er muligt at overnatte, og rammer stien, der fører op fra svævebanens slutpunkt.

Desværre betyder det langt flere mennesker på stien, der stiger stejlt op mod krateret, hvor du kan fortsætte rundt langs kanten med de små revner og sprækker, der hvæser hede svovldampe ud i luften. Hold nallerne for dig selv, dampende bliver op til 86 grader varme.

Turen til toppen tager i omegnen af seks timer, og her fra er der en storslået udsigt ud over øerne, havet og ned i krateret, som du dog ikke må fortsætte ned i af sikkerhedsmæssige årsager og for at bevare det.

Er vejret klart, kan du se Gran Canaria, og befinder du dig højt på vulkanen, når solen kravler op over horisonten, vil du desuden opleve det imponerende fænomen ’Teides skygge’. Her kaster bjerget sin kegleformede skygge over Atlanterhavet.

21692515 MaridavFarvede firben og sjældne planter

Dyrelivet undervejs er ikke det helt vilde at råbe hurra for i de golde vulkanomgivelser, men du kan dog være heldig at støde på kanariske firben, der kan blive helt op til 30 centimeter lange og har nogle påfaldende violette striber på hver side af halsen.

Firbenet lever kun på De kanariske Øer. 20 forskellige fuglearter flyver over parken, men det er kun halvdelen af dem, der rent faktisk bygger reder her, og så er der fem forskellige arter af flagermus.

Plantelivet trives i nationalparken, hvor planter har tilpasset sig til højden, den intense sol, ekstreme temperaturer og mangel på vand, byder på 168 plantearter, hvor 58 procent af dem er endemiske – de findes kun her – for De Kanarakse Øer og 33 procent af dem kun findes på Tenerife.

Du finder for eksempel Teide-vissen, der er en af de meste markante og dominerende planter med sin hvide og lyserøde blomster og gennemtrængende duft. Planten tiltrækker for øvrigt masser af bier, hvilket betyder, man kan finde glimrende honning i området.

Herudover finder man blandt andet den hvide og violette Teide-margarita samt Juvelslangehoved med de røde blomster, der danner pyramider helt op til tre meter høje.


26727421 Lane-V.-EricksonTenerife på mountainbike

Der er flere muligheder for at udforske Tenerife på to hjul og komme væk fra alt ståhejet i byerne og ved strandene.

AGUAMANSA - CHANAJIGA – AGUAMANSA:

På den 33 kilometer lange tur gennem Orotava-dalen har du spektakulære udsigter til Teide-vulkanen og dalen. Langt størstedelen af turen er på grus og jord, og på nær en 2,5 kilometer lang stigning er ruten flad, selvom den snor sig i en gennemsnitshøjde på 1200 meter.

ARENAS NEGRAS - EL LAGAR - ARENAS NEGRAS:

34,4 kilometer lang rute, der for det meste passerer gennem nåleskov med smukke udsigter ud over nordøen. Der er ikke de store stigninger, men dog små bakker på ruten, der er i god stand. Igen får en fantastisk udsigt til vulkanen Teide.

LAS CALDERETAS - PINO ALTO - LAS CALDERETAS:

En mere krævende, godt 36 kilometer lang tur gennem bjergene over La Matanza, La Victoria og Santa Úrsula. Ruten varierer mellem at være god og mere stenet med et par hårde opkørsler.

LOMO LA JARA - LAS RAÍCES - LOMO LA JARA:

Rundturen har smukke panoramaer ud over Santa Cruz, La Laguna, Teide og Orotava-dalen. Du stiger stødt de første fem kilometer, kører gennem skov og har en lignende stigning med ujævnt underlag, inden det går ned igen. Den er blandt de hårdeste af turene og er i alt 33,1 kilometer.

Klikker du på ’Activity holydays’ på www.webtenerifeuk.co.uk og herefter på ’Mountain bike routes’ i venstrebjælken, finder du beskrivelser af de ruterne ved at klikke på det lille ikon ’RoadBook’ inden under hver enkelt af ruterne. Du kan leje cykler adskillige steder på Tenerife. Tjek for eksempel www.tenerife-training.net, hvor du også finder flere turforslag.


24123694 yofiVerdens mest fotograferede klippe?

Klippeformationerne ved Los Roques de Garcia giver dig mulighed for at se, hvad tusindvis af års erosion kan gøre. Her står klipper i forunderlige former, og lokale påstår at el Cinchado er verdens mest fotograferede klippe. Hvad enten det er sandt eller ej, så er klippen imponerende med den slanke base, hvor vinden gennem tiderne har tyndslidt den. En dag vil vinden slide klippens nedre del væk, og den vil vælte.


24084742 yofi

Masser af korte vandreruter

www.whattenerife.com/hike-spain.html finder du en oversigt over en lang række kortere vandreture på Tenerife. En del af stierne er mærket godt af, og der er ture på alt fra en halv times slentren til ti timers benhårdt arbejde.

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Find din næste tur her


Priser fra 3.595,-
Fællesture
GR 221 Mallorca

GR 221 Mallorca

Priser fra 3.595,-
Fællesture
Vandring på Caminoen

Vandring på Caminoen

Priser fra 4.998,-
Ture på egen hånd
Tværs over Mallorca - Tramuntana

Tværs over Mallorca - Tramuntana

Andre spændende artikler


3 gode cykelruter

3 gode cykelruter

Et sjællandsk cykeleventyr

Et sjællandsk cykeleventyr

Verdens længste mountainbikerute bliver endnu længere

Verdens længste mountainbikerute bliver endnu længere

Log ind