Du er her:

Friendship Highway i jeep

1000 kilometer over det tibetanske plateau


En karavane på fem firhjulstrækkere bliver forsvindende lille på det Tibetanske Plateaus uendelige vidder. På Verdens Tag møder vi munke og pilgrimme, yakokser og vildheste, hyggelige nomadefolk og genstridige kinesere – og så selvfølgelig det åndenødsfremkaldende skue over Himalaya og udsigten mod Verden Tredje Pol fra Tibets Everest Base Camp.Det brune bakkede landskab strækker sig så langt øjet rækker, og blot her og der stikker en ukendt sneklædt top frem. Vi stiger snørklet opad på vej mod endnu et af de mange pas, som Friendship Highway kæmper sig over på krydsningen af det Tibetanske Plateau. Dette pas byder dog på noget, vi endnu ikke har mødt. En altoverskyggende panoramaudsigt til Himalayas højeste tinder med en forgrund af stepper, bakker og mindre bjerge, så udsigten fra vores placering er uforstyrret. Fra Kanchenjunga i øst til Cho Oyu i vest, og længere endnu. Midt i dette himmelragende skue ligger giganten over dem alle, Mount Everest. Selvom bjergenes højde kan være vanskelige at vurdere på afstand, synes det tydeligt, at det her er Verdens Tredje Pol. Det siges, at Himalaya beskues bedst fra Tibet, og her og nu kan jeg kun tilslutte mig den påstand.  Vores næsten 1000 kilometer lange rejse fra Tibets hovedstad Lhasa til Kathmandu i Nepal tager en uges tid, hvor vi kører hver dag i de fem Toyota Landcruiser, vores lille karavane består af. Vi har lagt Tibets næststørste by Shigatse bag os og har således forladt den mere civiliserede del af det Tibetanske Plateau. Foran os ligger nu kun en lang støvet vej, små bebyggelser, spredte nomadetelte og yakokser en masse. Landskaberne byder til gengæld på hellige søer, gletsjere, bjergtinder og en gold jord, der på mystisk vis skifter farve fra næsten gul over varierende brunlige nuancer til bordeauxrød. Vi kommer umiddelbart før regntiden, så alt er ekstremt tørt, men trods det arbejder bønderne i marken på en i vores øjne håbløst gammeldags facon, hvor yakoksen er spændt for ploven, og hestevognene transporterer folk og varer omkring. Et levende klosterI Shigatse tog vi ordentlig afsked med den mere befolkede del af Tibet. Byen huser klosteret Tashilünpo, der er det tidligere sæde for Tibets næsthøjeste hellige inkarnation, Panchen Lama. Klosteret er et kæmpe labyrintisk bygningsværk, der med sine 1000 munke er det mest aktive i Tibet. Her fandt vi et liv, en stemning og en mystik, der kan være vanskelig at finde magen i de mange regulerede og mindre aktive klostre i Lhasa. Under besøget fik vi nok et indblik i den tibetanske buddhismes indviklede sandheder. Buddhaer, bodhisattvaer, lamaer og konger, alle i et væld af forskellige inkarnationer, så det er et livstidsstudie at holde styr på. Utroligt spændende er det, og smukt illustreret gennem mangfoldige kulturobjekter af alt fra statuer til vægmalerier og hellige skrifter. På vej mellem klosterbygningerne hørte vi sang i det fjerne og kunne først ikke placere den. Det viste sig at være klosterets arbejdere, der stampe...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 23. sep 2015
Senest opdateret den 28. nov 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind