Du er her:
  • Asien
  • Tibet
  • Tibet: Friendship Highway i jeep og på cykel

Tibet: Friendship Highway i jeep og på cykel


Friendship Highway, der løber gennem Himalaya fra Lhasa i Tibet til Kathmandu i Nepal, byder på storslåede bjerglandskaber, mulighed for en afstikker til Mt. Everest Base Camp og byer med buddhistiske klostre og oldgamle traditioner. Hvad end du tager turen i jeep eller på cykel, er det en uforglemmelig tur gennem det højeste Himalaya.Friendship Highway starter i Lhasa og begiver sig snart ind i bjergene syd for Tibets gamle hovedstad. Snart snor vejen sig op over det første af en række smukke bjergpas på vejen – det 4794 meter høje pas Khamba La. Her fra går det ned til den fantastisk smukke, turkisfarvede bjergsø, Yamdrok Tso, der bliver regnet for at være hellig af tibetanerne. Tinder på op over 7000 meter tårner sig op, og flokke af langhårede, hårdføre yakokser lunter af sted, når vejen igen krøller sig op over et pas i mere end 5000 meters højde. I byen Gyantse finder man det imponerende kloster Palkor Chöde samt den fabelagtige Kumbum-stupa, der er bygget helt tilbage i 1440. Den næste by af anseelig størrelse, og den næststørste i Tibet, er Shigatse, der er hovedsæde for Tibets næsthøjeste inkarnation – efter Dalai Lama – nemlig Panchen Lama, og hjemby for klosteret, Tashilünpo, der er livligt med munke og messen og helt sikkert et besøg værd. Videre gennem bjergene stiger man mod himlen i endnu enormt bjergpas, 5220 meter høje Lhakpa La, og kommer til Lhatse, hvor vejen mod Vesttibet og Mt. Kailash går fra. Efter Lhatse åbner landskabet sig snart op, og man kommer ud på de store, åbne tibetanske sletter, der ligger smukt hen med fri udsigt til de højeste bjerge i Himalaya. Mt. Everest kroner bjergkæden med sin snedækkede tinde og ligger side om side med andre stormomsuste toppe. Men hvorfor blot kigge fra afstand, når man kan komme tæt på? Everest Base Camp Efter den mildest talt ucharmerende by, Shegar, drejer en lille vej fra med kurs stik mod det højeste bjerg i verden. Fra passet Pang La, der ligger 5150 meter over havets overflade, er der igen uforstyrret udsigt til Himalayas giganter – hele fire af verdens seks højeste bjerge ligger lige for snuden af beskueren. Helt oppe under Mt. Everests lodrette nordside ligger Rongpuk-klosteret, hvor man finder ly for nattens kulde med en udsigt, der er så smuk, så smuk, at det kan forekomme helt ubegribeligt. Tilbage på Friendship Highway kommer man gennem Tingri, der byder på udsigt ud over sletterne og bjergene. Herfra går det mod dobbeltpasset Lalung La (5124 m) og Shung La (5200 m), hvor man igen har følelsen af, at strækker man blot armen så langt frem så muligt, kan man næsten røre ved den hvide mur af Himalayatinder. Her fra er det ned, ned og ned, og er man på cykel, er der nu fuld gevinst efter sliddet med at komme op over de mange pas. Nedkørslen er blandt de længste i verden – et fald på næsten 4500 meter på omtrent 170 kilometer. Vel nede har man passeret grænsen til Nepal, og forude ligger Kathmandu og venter med de smukke templer, snørklede gader og adgang til trekk...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Daniel Duvald
Den 26. jan 2009
Senest opdateret den 18. maj 2021

Andre spændende artikler


20-årige Søren cykler alene til New Zealand

20-årige Søren cykler alene til New Zealand

25 x 1000 miles uden motor

25 x 1000 miles uden motor

3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

3000 kilometer på grøn juice

3000 kilometer på grøn juice

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind