Du er her:

Guide til Kilimanjaro

Alt hvad du behøver at vide om turen til Afrikas højeste punkt


Det er drømmerejsen for rigtig mange mennesker. At stå på Afrikas højeste punkt. Og det er der mange gode grunde til – ikke alene er det en fantastisk tur mod toppen, men det er også en bestigning, der er tilgængelig for ’almindelige mennesker’ uden brug af isøkse, reb og sele. Går du rundt med drømmen om at stå på toppen af Afrika, så læs her, hvor vi giver dig en komplet guide til bestigningen af Kilimanjaro.

Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man overvejer en bestigning af et bjerg som Kilimanjaro. Det er ofte spørgsmål omkring højdesyge, de tekniske krav, højdeskræk, fysisk formåen og så videre. Vi har derfor talt med 4 glade mennesker, der har det til fælles, at de inden for de seneste tre år har været på toppen af Kilimanjaro.

Vi spurgte dem om deres overvejelser, bekymringer og spørgsmål forud for bestigningen og bad dem om at komme med de bedste råd til dig, der render rundt med drømmen om at kravle op på toppen af Kilimanjaro.

Får jeg højdesyge?
Det var specielt spørgsmålet omkring højdesyge, som gik igen blandt de adspurgte. Jørgen og Ingrid Bach forklarede:

”Vi vidste godt, at højdesyge er en alvorlig sag, og at der var en potentiel risiko for, at vi kunne få højdesyge. Men vi vidste ikke, at de fleste bliver ramt af højdesymptomer/ubehag i større eller mindre grad, og at det var faktisk var muligt at fortsætte trekket med ’milde symptomer’ som for eksempel opkast og lignende.”

Der skelnes typisk mellem tre forskellige former for højdesyge: en mild, en moderat og en livstruende form, og overgangen mellem de forskellige stadier er flydende. Mild og moderat højdesyge kendetegnes ved hovedpine i varierende grad, apati, kvalme, manglende appetit, svimmelhed, opkast, og i visse situationer kan det også give perifere ødemer (væskeophobninger). Livstruende højdesyge kan forekomme i to former; lungeødem og hjerneødem (kilde: Lægehåndbogen).

Kilimanjaro er et højt bjerg, og de fleste ruter mod toppen presser den anbefalede opstigningshøjde en smule. Man bør derfor forberede sig på, at man højst sandsynligt vil opleve højderelateret ubehag i form af hovedpine, kvalme, manglende appetit og så videre.

Som udgangspunkt skal man ikke lade sig slå ud af det, men det er vigtigt at tage symptomerne alvorligt, fordi det kan udvikle sig til en farlig situation. Det bliver derfor en vurderingssag at afgøre, hvornår symptomerne er så alarmerende, at bestigningen må opgives og en eventuel nedstigning bliver nødvendig.

Vi har talt med den erfarne bjergbestiger, Søren Smidt, om, hvordan man bedst kan vurdere situationens alvor.
”Det er altid et skøn, som afhænger af observatørens erfaring og situationen – det er derfor også vigtigt, at turledere til høje bjerge har erfaring med højder og observation af højdesyge.”

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind