Du er her:
  • Nyheder
  • Dansk Ny Guinea-farer klar med eventyrlig bog

Dansk Ny Guinea-farer klar med eventyrlig bog


SaltWaterandSpearTips2Det er et par år siden, at vi bragte en større artikel om danske Thor F. Jensen, der netop havde foretaget en vild og eventyrlig ekspedition: I selskab med et par lokale kammerater og læremestre brugte han 13 måneder og 21 dage på at sejle en traditionel udriggerkano rundt om Ny Guinea – noget, som ingen tidligere havde formået.

Nu har Thor skrevet en bog om turen: Saltwater and Spear Tips – The World’s First Circumnavigation of the Island of New Guinea in a Traditionel Sailing Canoe.

Vi har fanget ham til et par spørgsmål:

Nu hvor turen er kommet mere på afstand, hvad står så som nogle af de bedste oplevelser?
”Den dag, jeg købte vores kano, Tawali Pasana, vil jeg aldrig glemme. Det var i August 2016 på den her afsides jungle-ø, Basilaki, ca. 150 km fra Papua Ny Guineas fastland. Jeg var der med to lokale kanosejlere, Justin og Sanakoli, som skulle rejse med mig rundt om øen. Jeg købte kanoen af deres onkel for ca. 12.000 kr.”

”Vi skubbede kanoen igennem brændingen, det hullede sejl fangede vinden, og kanoen strøg ud over det turkise rev. Det var så stort et øjeblik, og jeg må indrømme at jeg fik en klump i halsen og tårekanalerne begyndte at flyde over. Jeg havde en vaskeægte udrigger-kano! Og to seje Papua ny Guineanske kanosejlere som læremestre! Drømmen var ved at gå i opfyldelse, og jeg følte, at nu var der ikke noget, der kunne stoppe os for at gennemføre verdens første omsejling af øen Ny Guinea.”

”Øen Rani var helt fantastisk. Den ligger vest for øen Biak i Cenderawasih-bugten i Vest Papua. Vi havde allerede været afsted i et halvt år. Det havde været hårdt arbejde at komme over denne bugt, og vi var nær sunket i en tordenstorm på et tredages kryds. Rani var vores belønning, eller også var vi kommet i paradis. Vi boede på en hvid sandstrand hos en papuansk familie, der havde et lille hus ud til det smukkeste koralrev. Som himlen blev rød, lettede de flyvende hunde fra trætoppene, og vi stegte sø-snegle og muslinger på bålet, skaldyrene blev nydt med hård kokosnød og sød the – mums!”

”En af de største personlige gevinster ved denne ekspedition var også ret uventet. Jeg havde mødt en australsk pige, Sophie, på min rekognosceringstur til Papua Ny Guinea tilbage i 2015. Vi genoptog kontakten i 2017, da hun kom tilbage til øen for at lave sin ph.d. i en lille landsby, Silo Silo. Og belejligt nok så lå denne lille landsby på vores rute. Så jeg skulle selvfølgelig ind og besøge hende undervejs. Hun var så smuk, som hun stod der på stranden, og jeg faldt pladask for hende. Fra Silo Silo var der kun en uges sejlads til målstregen – men jeg havde ikke rigtig lyst til at sejle derfra igen.”

ThorKano

Thor3

Kanoen + Thor og hans ekspeditionskammerater ved turens afslutning. 

Hvad har du fået tiden til at gå med, siden du sluttede turen?
”Det tog ca. 6-8 måneder at komme mig fysisk og psykisk over turen. Det havde jo taget os 13 måneder og 21 dage at komme rundt om øen, og næsten hver dag skete der et eller andet vanvittigt eller farligt.”

”Da jeg var blevet nogenlunde normal, flyttede jeg til ned til Sophie i Australien. Vi boede i Melbourne i et bådehus ned til Yarra-floden, der var papegøjer i træerne, possums på taget, tigerslanger under huset. Her brugte jeg ca. et halvt år på at skrive Salt Water and Spear Tips.”

”Så flyttede vi tilbage til Danmark, hvor jeg er blev optaget i Eventyrenes Klub, hvilket var en barndomsdrøm, der gik i opfyldelse.”

Hvad byder fremtiden på?
”Nu flytter jeg til Australien med Sophie. Hun har fået et job som antropolog i Alice Springs, som ligger nærmest midt i ørkenen på det australske kontinent. Jeg glæder mig til at oplevet et nyt miljø og lære om aboriginernes 64.000 år gamle kultur, og hvad eventyr betyder for dem. Og så skal jeg færdiggøre min dokumentar om ekspeditionen og turnerer med min bog.”

”Det kan jo godt være ret overvældende at tage ud på en stor rejse, om det så er i kano, på ski eller til fods, men jeg tror på, at hvis man følger sin passion, så skal det nok blive et fantastisk eventyr.”


ThorCover

Forlaget skriver:
A Danish filmmaker, under the apprenticeship of three Papua New Guinean master sailors, set off from Milne Bay, Papua New Guinea, on the 30th of August 2016 on a world-record circumnavigation of the island of New Guinea in a traditional sailing canoe called the Tawali Pasana. Over the course of 13 months and 21 days - and some 6300 km of high adventure - what became known as ‘the fellowship of the Tawali Pasana' created a modern-day odyssey (on a shoestring budget) battling relentless monsoon winds, dangerous seas, pirates and crocodiles. Prevailing against all the odds, the voyage generated enormous media coverage and inspired the young people of New Guinea to celebrate their extraordinary seafaring culture.

Som titlen antyder, så er bogen skrevet på engelsk. Den er på 440 sider og indeholder 88 af Thor F. Jensens egne illustrationer.

Bogen kan bestilles på www.amazon.co.uk eller www.thorstore.dk

Skrevet af: Tore Grønne
Den 13. feb 2020
Senest opdateret den 02. apr 2021

Andre spændende artikler


12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

10 fredelige fjeldhytter til norsk nytår

10 fredelige fjeldhytter til norsk nytår

10 myter om Everest

10 myter om Everest

10 pilgrimsture i Europa

10 pilgrimsture i Europa

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind