Grangers

Ekspertene af imprægnering

Det er så nemt at glemme, men så vigtigt at huske: Din skaljakke skal imprægneres, hvis den skal bevare de egenskaber, der holder regnen ude og sørger for, at du samtidig kan komme af med sveden. Vi har talt med eksperterne fra Grangers, som netop har lanceret en ny og endnu mere miljøvenlig strategi: 2020 Eco Pledge.

Beading_Arcteryx-1.jpg
Skrevet af: Rasmus Bech
Opdateret den 25. aug 2023
Læst af: 7126

Det er så nemt at glemme, men så vigtigt at huske: Din skaljakke skal imprægneres, hvis den skal bevare de egenskaber, der holder regnen ude og sørger for, at du samtidig kan komme af med sveden. Vi har talt med eksperterne fra Grangers, som netop har lanceret en ny og endnu mere miljøvenlig strategi: 2020 Eco Pledge.

"Et slag for bæredygtighed: Opdag Verden vil gerne slå et slag for bæredygtigt, miljøvenligt grej og outdoorbeklædning. Derfor kigger vi nærmere på virksomheder, der tager de ekstra skridt for at passe på naturen."

Selv den bedste skaljakke mister med tiden sine gode egenskaber, hvis du ikke passer på den. I stedet for at lade vandet prelle af, vil den med tiden suge det – og så bliver du våd.

En skaljakke skal vaskes, og den skal genimprægneres. Gør du det, har du ikke blot en bedre jakke – den holder også længere, så du ikke behøver købe en ny jakke.

Vi har talt med Natasha Seal-Jones, der er Marketing Manager hos engelske Grangers, som ligger helt fremme i førerfeltet, når det kommer til vask og imprægnering af outdoorbeklædning og udstyr.

Hvad sker der, hvis jeg ikke imprægnerer min vandtætte jakke?
”Til outdoorbeklædning bruger man en imprægnering, Durable Water-Repellent (DWR), til at holde dig tør. Den tvinger vand til at danne perler på materialet, når det regner, mens den samtidig tillader vandfugt at komme ud den anden vej – dermed er du fuldkommen tør. Med tiden kan skidt og sved slide imprægneringen ned. Uden rengøring og vedligeholdelse fra tid til anden vil det betyde, at din beklædning begynder at suge vand i stedet for at afvise det. Og så er du ikke længere beskyttet mod elementerne. Det påvirker også din beklædnings åndbarhed, og du kommer til at føle dig klam.”

Hvor tit er det nødvendigt at imprægnere?
”Det afhænger af, hvor tit du bruger din vandtætte beklædning, og hvor meget regn den har været udsat for. Grangers anbefaler, at du rengør din beklædning med jævne mellemrum, så skidt og støv ikke sætter sig i fibrene og øger skade. Vasker du med Grangers Performance Wash, genopretter du vandtætheden, men er du ikke sikker på, om det er nødvendigt, så kan du let teste, om der er brug for det. Hvis vand danner perler på ydersiden, så er jakken allerede vandtæt, og der er ingen grund til at genimprægnere. Vanddråberne glider nemlig af i stedet for at blive absorberet ind i materialet. Det er den effekt, der holder én tør og varm. Hvis jakken derimod suger vand, eller der ikke bliver dannet perler i lige så høj grad, som der engang gjorde, så er det tid til at genimprægnere.”

Hvordan sikrer I jer, at I bliver ved med at bevæge jer i en mere og mere bæredygtig retning?
”Grangers har stået for bæredygtig beskyttelse i 80 år. Vi har altid været passionerede omkring det at holde dig varm og tør, samtidig med at beskytte den verden vi alle sammen elsker at udforske, ved at lave bæredygtige produkter. Med tiden, som teknologierne har udviklet sig, har vi sikret os, at vi følger med de nye teknologier og har haft nytænkning som kernen i, hvad vi laver. I løbet af årene har det ført til mange ’verdens første’ for Grangers – de første vandbaserede beskyttelsesprodukter, den første 2-i-1 formular fra en producent af vaske- og imprægneringsmidler, og det første brand i verden i den kategori der fik en Bluesign-certificering. Vi har for nyligt lanceret vores 2020 Eco Pledge, der blandt andet inkluderer de nye Refill Pouches og mere koncentrerede vaske for at øge flaskernes levetid. Som det første brand med vaske- og imprægneringsmidler benytter vi os nu af Ocean Waste Plastic-flasker. Performance kombineret med bæredygtighed betyder alt for os.”


 LÆS MERE OM GRANGERS 


 

PERFORMANCE WASH 4

Der er nu dobbelt så mange vaske i én flaske – det betyder, man kun bruger halvt så meget plastic til emballage. 

2020 Eco Pledge: Endnu mere bæredygtighed

I juni i år lancerede Grangers deres 2020 Eco Pledge. Her er tale om en række tiltag, der giver produkterne en endnu grønnere og mere bæredygtig profil. Da selve beskyttelsen i flaskerne allerede lever op til strenge miljøstandarder, har Grangers kigget nærmere på emballagen og på at minimere plasticspild:

1. Genbrugsplastic fra verdenshavene: Alle Grangers produkter i England kommer nu i emballage, hvor de bruger Ocean Waste Plastic (OWP), og det samme bliver tilfældet i Danmark fra omkring årsskiftet.

Ocean Waste Plastic er et dansk projekt, hvor man tager plasticaffald fra verdenshavene (der bliver dumpet mere end 8.000.000 ton plastic i verdenshavene hvert år), sorterer det, rengør det og laver ny emballage ud af det.

På den måde hjælper projektet såvel til at gøre havene rent, som til at der ikke bliver produceret nyt plastic. Emballagen er således lavet af 100% genanvendt plastic, som er 100% genanvendeligt.

Læs mere om OWP på www.oceanwasteplastics.com

2. Koncentrerede vaske: Ved at lave mere koncentrerede versioner af Performance Wash (til vandtæt beklædning) og Down Wash (til dunprodukter), får man nu 12 vaske ud af en flaskes indhold i stedet for de tidligere 6.

Det betyder, man sparer emballage og skåner miljøet.

3. Refill Pouches: Her er tale om poser med vaskemiddel til at genfylde dine flasker med Performance Repel Plus; en spray, der imprægnerer din vandtætte beklædning.

Man bruger 80% mindre plastic til at producere poserne i forhold til flaskerne, som man kan fylde op igen og igen.

1-liter flasker med Performance Rebel Plus kommer nu også i poser for at spare på plasticforbruget og nedsætte produktionens miljøaftryk.

GrangersRefill

I stedet for at købe en ny sprayflaske til at genimprægnere, kan man nu købe en Refill Pouch og fylde den op. Derved sparer man 80% plastic-emballage.


Udstyr kræver kærlighed

Det er ikke kun skalbeklædning, der skal imprægneres for at bevare sine gode egenskaber; det gælder også f.eks. telte og fodtøj.

Når det kommer til vask, er det også vigtigt, at du bruger de rette vaskemidler for ikke at ødelægge f.eks. duns evne til at give dig varme og merinoulds fantastiske naturlige egenskaber.

www.grangers.co.uk finder du en række produkter til at vaske og vedligeholde dit tøj og grej.

OWPBottle

Andre spændende artikler


Guide til fjeldvandring

Guide til fjeldvandring

DANMARKS 5 NATIONALPARKER

DANMARKS 5 NATIONALPARKER

83-årig slår rekord på Appalachian Trail

83-årig slår rekord på Appalachian Trail