Sådan vælger du Vandrestave

Guide til Vandrestave

Vandrestave er ikke bare Vandrestave, og der er masser at kigge efter, inden man køber sig et par. Her finder du en række gode råd og anbefalinger til, hvorfor du bør bruge Vandrestave, hvordan du bedst bruger dem, og hvilke detaljer og materialer du bør have med i dine overvejelser.

shutterstock_321289487_Sand.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 6086

Vandrestave er ikke bare Vandrestave, og der er masser at kigge efter, inden man køber sig et par. Her finder du en række gode råd og anbefalinger til, hvorfor du bør bruge Vandrestave, hvordan du bedst bruger dem, og hvilke detaljer og materialer du bør have med i dine overvejelser.

HVORFOR VANDRESTAVE?

Der er mange gode grunde til at bruge Vandrestave. Det bedste råd er egentligt simpelt: Brug dem, hvis du har dem. Det virker måske banalt, men Vandrestave har stadig lidt en vibe af at være kiksede.

Men på vandrestier og i naturen er det helt normalt at bruge Vandrestave, ung som gammel, begynder som garvet.

1. Knæ, hofter og led

Vandrestave kan lette belastningen på knæ, hofter og led. Faktisk er der forskning, der viser, at det kan aflaste dine led med op til 25 procent. Det er hovedsageligt, når du går nedad, der er størst effekt, da stavene aktiverer overkroppen og dermed fjerner noget af belastningen fra benene.

Ben, led og knæ er i det hele taget udsatte på vandreture, og det er især, når man går nedad i bjerge, man mærker, at stavene aflaster, samtidig med at de kan give mere fremdrift.

2. Stabilitet og balance

De giver mere stabilitet og sikkerhed i terrænet, så det er nemmere at holde balancen i ujævnt terræn, og det giver en enorm øget balance at gå med stave i hænderne, når man krydser en elv eller en flod med en tung rygsæk, og de glatte sten er imod dig.

3. Skader

Forstuvet fod, fibersprængninger og lignende er desværre sandsynlige på en vandretur, og et par stave kan være en stor hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Derudover kan en vandrestav fungere som stabilitet til en fraktur, hvis eksempelvis et ben brækker, og det skal støttes, indtil der er mulighed for at få hjælp.

4, Hold afstand

Skræm dyr væk, mærke om isen holder eller noget helt tredje. Der er mange gode grunde til at ville holde lidt afstand. Har du to stave i hænderne og vifter med dem, vil du virke væsentlig større og vil kunne skræmme dyr, som kommer for tæt på, væk.

5. Udnyt hele kroppens energi

Normalt benyttes armenes muskler ikke til noget under vandring, men hvorfor ikke også udnytte den energi? Et par Vandrestave kan hjælpe med at udnytte mere end blot benenes energi og dermed også lempe på belastningen af ben og fødder.

Hænder og arme kan hurtigt blive inaktive under vandring, men ved at tage et par Vandrestave i hænderne, kan du sætte gang i blodcirkulationen og undgå hævede hænder.

 

Trail Pro Trek Poles FireRe
Forlænget greb & karbidspidser

Black Diamond Trail Trek Poles

Aluminiumstave med EVA-skumhåndtag, justerbare stropper til håndleddene og forlænget greb. Karbid- spidserne kan let skiftes ud og tilpasses efter terræn.

Vægt: 486 gram per par.

699 kr. per par / Eventyrsport


4 TYPER VANDRESTAVE

Overordnet set findes der to metoder til at folde en vandrestav sammen.

Der er foldbare stave / Z-stave, som kan foldes bundet sammen med en snor imellem hvert led, og så er der stave med teleskopfunktion.

Teleskopfunktionen betyder, at staven er opbygget af rør i tre forskellige tykkelser, som kan pakkes ind i sig selv.

Lukkemekanismen fungerer enten med skruelukning eller med udvendige låse.

1. Teleskopstave med skruelås
Teleskopstave med skruelås har et indvendigt låsesystem, der gør det muligt at ændre længden efter behov på de tre stænger, der passer ind i hinanden. Når man skruer Vandrestave med skruelås den ene vej, låses de op, og når man skruer den anden vej, bliver de låst.

Skruesystemet finder man ofte på de lettere stave, som ikke er Z-stave, og systemet fungerer generelt ganske godt. En ulempe ved nogle stave med det indvendige skruesystem kan være, at det kan være svært at låse stavene ordentlig sammen, eller at det modsat kan være svært at låse dem fra hinanden igen.

2. Teleskopstave med udvendig lås
Teleskopstave med en udvendig lås fungerer med et udvendigt spænde, der kan låses med et enkelt tryk. De udvendige låse giver en nem og hurtig justering, og man er ikke i tvivl om, hvornår staven er låst, eller hvordan man låser den op igen. Udvendige låse er en stabil og effektiv løsning og er ved at være den mest udbredte løsning.

Et generelt råd til Vandrestave med teleskopfunktion er at vende dem med spidsen op når de er monteret bag på eller på siden af rygsækken, så du undgår at tabe et af de tre rør, som måske ikke er låst helt fast sammen.

3. Foldbare stave også kaldet Z-stave
Foldbare stænger, også kaldet Z-stave på grund af deres sammenpakkede form, er ofte de letteste Vandrestave på markedet. Det er også den type stav, der kan opnå den mindste pakkestørrelse. Stavene har dog ofte ikke helt samme justeringsmulighed som stave opbygget med teleskopstænger.

Der findes flere Z-stave, som har en kortere justeringsmulighed i toppen ved hjælp af en udvendig lås, hvilket man helt sikkert bør kigge efter for at få den rette tilpasning til én selv. De foldbare stave består ofte at tre led, der som en teltstang kan hives fra hinanden, og er samlet med en form for snor imellem sig.

4. Faste stave
Faste stave er nok det folk, som ikke kender så meget til Vandrestave, forbinder med Vandrestave, da man måske har set de stave til stavgang. Faste Vandrestave er ikke oplagt til tur, da de fylder meget, og det ikke er nødvendigt med en fast stang, som det f.eks. er ved en skistav.

KOMPERDELL TRAIL Ultralight

Ultralet Z-stav

Komperdell Trail Ultralight Carbon FXP.4 Vario Compact

Vandrestav i karbon, der kan foldes sammen i tre led, så den også fylder meget lidt – 38 cm i længden. Håndtaget er i blødt skum og spidsen i tungstenkarbid, der bider godt på alle underlag.

Vægt: 199 gram per styk.

669 kr. per styk / Friluftsland

 

Trail Ergo Cork Trek Poles


Teleskopstav med korkgreb & udvendig lås

Black Diamond Trail Ergo Cork Trek Poles

Bredt anvendelige, justerbare aluminiumstave med ergonomiske korkhåndtag og åndbare, svedtransporterende stropper til håndleddene. Håndtagene er forlænget med EVA-skum.

Vægt: 512 gram per par.

799 kr. per par / Eventyrsport


Det vigtige håndtag på vandrestave

Der findes både forskellige materialer og udformninger på vandrestaves håndtag. Og de har, selvfølgelig, alle deres fordele og ulemper.

Normalt greb: Et normalt greb er udformet efter en håndslængde, så din hånd kan få et stabilt og komfortabelt greb omkring stavene. Toppen af håndtaget har ofte en runding, der også er vigtig for stavens komfort, så man skal mærke efter på flere positioner med hænderne for at sikre sig, at håndtaget ligger godt i ens egen hånd i mere end bare det normale greb.

Forlænget greb: Til langt de fleste, hvor man ikke skal spare på vægten, og man ønsker et par alsidige Vandrestave, så er et forlænget greb en god detalje at kigge efter. Et forlænget greb betyder, at selve polstringen og håndtaget er trukket længere ned på staven, hvilket gør det muligt at ændre greb alt efter, hvordan underlaget er – uden at man konstant skal justere stavenes længden.

Forlænget greb er en god detalje til hurtig justering og finpudsning i korte perioder med opadgående terræn, men det gode greb og den rette måde at holde stavene er fortsat det samme som et normalt greb med en runding i toppen.

Stokgreb: En knap så gængs måde at forme håndtaget på er som en stok. På den måde kan vandrestaven bruges som en almindelige stok, men det giver også nogle begrænsninger i forhold til, hvordan man normalt vil holde tommelfingeren oven på vandrestaven.

Denne type håndtag er velegnet, hvis du hovedsageligt vil benytte staven som en stok.

Håndtagets materialer 
De mest brugte materialer til håndtag er skum, gummi eller kork. Der er fordele og ulemper ved alle materialer, så det er en smagssag, hvad man foretrækker.

Skum: Det letteste og mest udbredte materiale. Det er blødt mod huden og skarver ikke. Ofte er der tale om EVA-skum med masser af lufthuller, der gør det svedtransporterende.

Gummi: Et godt materiale i koldt klima, da det ikke leder kulde og sikrer et godt, fast greb. Gummi suger ikke vand, hvilket kan være en fordel, men det bør kun bruges med Handsker på, da det giver friktion og virker ubehageligt direkte mod huden.

Kork: Et naturligt materiale, som føles godt mod huden og er meget svedtransporterende, hvilket er behageligt, hvis det er varmt. Kork er også et bæredygtigt materiale, som vinder mere indpas på markedet; især til vandring i varmere klimaer.

KOMPERDELL RIDGEHIKER CORK
Teleskopstav med korkhåndtag

Komperdell Ridgehiker Cork Powerlock

Klassisk, robust stav i stærkt aluminium med Powerlock-teleskopfunktion, der gør det enkelt og hurtigt at indstille stavens længde. Håndtag i formstøbt kork. Spids i tungstenkarbid, der er hårdt, stærkt og bider godt på alle underlag.

Vægt: 268 gram per styk

299 kr. per styk / Friluftsland

 

01S4919 SCOUT ANTISHOCK CSSKorkhåndtag & antishock

Masters Scout Antishock CSS

Justerbare Vandrestave i aluminium, der låses to steder med drejelåse. Den aftagelig rem er justerbar, det ergonomiske håndtag i kork, og der er støddæmpning, antishock, inde i staven. Spidsen er i stål. De aftagelige trenser er 9,5 cm i diameter.

Vægt: 514 gram per par.

399 kr. per par / Eventyrsport


9 detaljer at holde øje med

1. Trense
Trensen er den lille ring, der kan sættes for enden af staven. Den har den funktion, at staven ikke så let går igennem bløde underlag som sne og sand. Trensen fås i forskellige diametre og følger ofte med staven, men det er muligt at tilkøbe andre diametre, alt efter hvilken type tur man skal ud på.

2. Remme
I forlængelse af håndtaget sidder en rem, så man har mulighed for at øge grebet om sin vandrestav. Remmen er ofte udført i nylon, og mange stave fås med en polstring, der mindsker sandsynligheden for, at remmen gnaver mod huden.

Det er ofte ved de billigere stave, at der er sparet på polstring, og det er en vigtig detalje, man bør kigge efter, hvis man har i sinde at bruge sine stave til mere end bare en enkelt dagstur i ny og næ.

3. Spids
For at opnå et godt greb i terrænet er der sat en spids, ofte i stål eller karbid (tungsten), for enden af staven. Spidserne har konstant kontakt med terrænet og vil derfor blive slidt. Vi anbefaler derfor stave, hvor man kan udskifte spidsen, hvilket kan gøres ganske nemt; typisk ved at skrue den gamle af og skrue en ny på.

4. Gummifødder
Når stavene skal transporteres, eller stavene skal bruges på asfalt, så er det en god idé at bruge gummifødderne, der sættes udover spidsen. Fødderne følger ofte med stavene, men kan også købes ved siden af. Skal stavene pakkes ned i en rygsæk, kan spidserne lave hul i andet udstyr, og det er derfor en god idé også at bruge fødderne til det.

5. Materialer
De fleste Vandrestave er lavet i aluminium, men flere af de lettere stave laves også i karbon eller en blanding af aluminium og karbon. Begge materialer er gode, men der er stor forskel på pris på de to materialer.

Aluminium er let og stærkt, men det kommer også i mange kvaliteter. Der er stor forskel på aluminiumcylindernes dimensioner, hvilket har indflydelse på vægt, fleksibilitet, styrke og pris. Aluminium er billigere end karbon, og du kan sagtens få lette, stærke og gode Vandrestave i materialet.

Karbon har en større styrke og en lavere vægt end aluminium, men er også en del dyrere. Karbon er det eksklusive valg til dig, der vil have det letteste og stærkeste på markedet, men det kræver altså, at man punger mere ud.

6. Vægt
Den typiske vandrestav vejer mellem 200 og 300 gram per stav, men fås også ned til omkring 100 gram per stav. De 100 gram til eller fra lyder måske ikke som det store, men dine arme skal løfte dine stave flere tusinde gange om dagen, og dermed kan de få gram have en stor betydning.

Jo lettere, jo bedre, men man må heller ikke gå på kompromis med de andre detaljer en vandrestav kan have som øget styrke, håndtag, pris osv.

7. Pris
Det kan være svært at forstå, hvorfor priserne for et sæt Vandrestave har så stort et spænd; fra 300 til 1.400 kr. Den store forskel ligger ofte i materialevalget, dimensioneringen og styrke samt mængden af detaljer og dermed også vægt.

Mængden af detaljer har indflydelse på prisen, men det er primært vægten og detaljernes kvalitet, som gør den store forskel på en vandrestavs pris.

8. Stødabsorbering/ antichock
Stødabsorbering er ikke en gængs detalje ved Vandrestave, men nogle stave har en lille affjedring indbygget i staven for at tage imod kraftige stød fra hårdt underlag mod kroppen; a la affjedring på forgaflen på en mountainbike.

Det er en god detalje for at undgå stød ud i led og for at øge komforten, når man vandrer nedad, men det kan også være et svagt punkt på en vandrestav, som kan gå i stykker på længere sigt. Hvis du vil finde stave med stødabsorbering, skal du kigge efter ’antichock’ i beskrivelsen.

9. Styrke
De enkelte detaljer og kvaliteten på materialer er essentielle for en høj styrke. De svageste og mest udsatte punkter på en vandrestav er håndtag, låsesystemet mellem hvert rør og den udskiftelige spids. De punkter må der ikke spares på, da de er vigtige for, at en vandrestav holder længe. Det behøver ikke være de dyreste stave, for at der er god styrke, da det, som gør stave billigere, som ofte vil være vægten eller komforten. Vi vil helt sikkert anbefale at købe Vandrestave, hvor man kan udskifte spidsen, da denne del vil blive slidt med tiden.


Sådan justerer du vandrestavene

1. Generelt
Din stave bør have en længde, som svarer til, at vinklen på din albue, mellem over- og underarm, er på 90 grader. Du bør altid gå, så din stav og fod er asymmetrisk i forhold til hinanden. Det vil sige, at tager du et skridt med venstre fod foran, skal din højre stav være foran og højre fod bagved og venstre stav bagved.

2. Når det går meget ned
Går det meget ned, kan det være komfortabelt at øge længden på 10-15 cm, alt efter hældning, da du ofte vil sætte stavene lidt foran dig. Når du går ned ad, er det naturligt at putte håndfladen på toppen af rundingen af håndtaget for at fordele trykket fra rygsæk ned i arme. Det er en fordel at placere stavene bredt til siden for bedre balance, når du går nedad.

3. Når det går meget op
Går det meget opad, vil du i modsætning til når det går ned ad, have behov for, at stavene er kortere. Her kommer Vandrestave med forlænget håndtag til sin ret, da du kan gribe længere nede om vandrestaven og derfor ikke behøver at justere på længden hele tiden.

4. Løs sand eller sne
Går du i blødt underlag, vil en bred trense hjælpe med, at staven ikke synker ned i underlaget. Du vil med en trense fortsat kunne udnytte dine Vandrestave og få fremdrift og balance.

5. To stave
Det er muligt kun at bruge en vandrestav, men det er ikke noget, vi anbefaler, da det giver en dårlig balance og gør, at du vil gå ujævnt. Det giver ikke de store fordele med kun en stav, da det ikke vil fremme din vandring, selvom en enkelt stav godt kan give let støtte og balance i usikkert terræn.

6. Remmen
Der er mange, som ikke udnytter remmens effekt fuldt ud. Når man skal have hånden ind i remmen, skal man gøre det ved at stikke hånden ind i den nede fra og fra indersiden. På denne måde er staven fikseret godt til dig, uden at du behøver at holde hårdt omkring håndtaget hele tiden.


KOMPERDELL CARBON C3 PRO
Ultra-let teleskopstab

Komperdell Carbon C3 Pro

Vandrestav med tre teleskopled. De to øverste led er i karbon, mens det nederste led, der er mest udsat for stød og små vrid, er i titanal; en let, stærk aluminiumslegering. Staven har skum-håndtag, bløde remme, og længden justeres hurtigt og let med Powerlock 3.0-låsefunktionen.

Vægt: 216 gram er styk

489 kr. per styk / Friluftsland

KOMPERDELL EXPLORER COMPACT
Teleskopstav i titanel

Komperdell Explorer Compact Powerlock

Vandrestav i titanal; en let og stærk aluminiumslegering. Stavens længde indstilles let med med Powerlock 3.0-låsefunktionen. Håndtaget er i skum og spidsen i tungstenkarbid, der er hårdt, stærkt og bider godt på alle underlag.

Vægt: 220 gram per styk

349 kr. per styk / Friluftsland

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Ekspedition: 15 år om 7 toppe

Ekspedition: 15 år om 7 toppe

Hyldest til vandring & piger på eventyr

Hyldest til vandring & piger på eventyr

Yellowstone – sådan gør jeg selv

Yellowstone – sådan gør jeg selv

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this