• Hjem
  • Artikler
  • ”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

Interview med Jon Lindberg

Det varer ikke længe, før vinteren lægger sig over landet. Det betyder dog ikke, at man behøver droppe turene. Vi har hevet fat i Jon Lindberg, som leder vinterkurser i vandring og friluftsliv for Opdag Verden, for at høre om, hvordan han tackler vinterture.

Jon.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 17. maj 2021

Det varer ikke længe, før vinteren lægger sig over landet. Det betyder dog ikke, at man behøver droppe turene. Vi har hevet fat i Jon Lindberg, som leder vinterkurser i vandring og friluftsliv for Opdag Verden, for at høre om, hvordan han tackler vinterture.

Er det overhovedet værd at tage på tur om vinteren, når det er koldt og mørkt? 
“Det er dejligt at være af sted om sommeren, men vinteren er det allerbedste tidspunkt. Et landskab, du måske kender godt, ændrer sig fuldstændigt. Der er en stilhed om vinteren. Du kan ikke høre vandet. Der er ingen blade, der rasler, men sneen knirker, og efter det er blevet mørkt, lyser den op. Og så er der stjernerne! Eller et frossent vandfald, hvor man kan se vandet under isen.

Jeg bruger mere tid på at opleve den slags om vinteren. Kontrasterne er meget større. Den dér kop kaffe eller varme kakao; den gør bare sit indtog væsentligt bedre om vinteren. Oplevelsen, man har ved at få varmen ved et bål, er så voldsomt meget bedre. Den varme chili con carne, og det at ligge i sin varme sovepose er bedre.

Det, man lærer, det tæller mere om vinteren. Alle kan sove ude om sommeren – du kan bare smide dig i en grøft. Men om vinteren kræver det lidt, at man er efter sig selv: Har jeg nu fået tørre strømper på? Gør jeg nu det rigtige? Ligger jeg nu i læ? Jeg elsker det, om det så bare er en tre timers tur eller fem dage i Norge.”


Hvordan er det at komme i lejr om vinteren?
”Når man vandrer om vinteren, så holder man sig varm, men så snart man stopper, ved man, at man skal gøre noget for at holde sig varm. Det er fedt. Når man får varmen ved bålet om vinteren, er det så vildt.

Når man kommer frem til lejren om sommeren, skal man bare ned i gear, for det hele skal nok gå. Man kan sprede sig lidt. Tage ud for at bade, inden lejren er slået op.

Den går ikke om vinteren. Der skal gang i bålet. Tarpen skal sættes op. Der skal koges vand. Man skal have styr på stumperne hurtigere end om sommeren. Hvis du ikke gør de ting, så kommer du til at fryse, og så er det ikke sjovt længere. Man skal yde lidt mere om vinteren, og alle skal deltage. Der er noget mere fællesskab over det.

Det giver mig noget ekstra, hvad enten jeg er af sted med kammeraterne eller familien. Man bliver mere disciplineret på vinterture og kommer til at tænke mere over tingene. Jeg synes, at man bliver skarpere på sine egenskaber om vinteren, for der er ikke lige så meget plads til at lave fejl.”

Hvad kigger du efter ved en vinterlejrplads? 
”Er jeg i fjeldet, så er det en lejrplads, der ligger lidt lavt. Er der en klippe, jeg kan lave bål ved, er det helt perfekt, for så kan man mærke strålevarmen. Det mærker man altså om vinteren.

Om sommeren vil man måske gerne op og have den gode udsigt, men om vinteren vil jeg gerne putte mig lidt i læ fra vinden og tænke over, hvor vinden kommer fra. En lille gryde af en slags er perfekt.”

Hvad gør du med mad til vinterture? 
”Sådan en god, stærk chili con carne, den trækker bare. Det er måske ikke det fornuftigste valg, men det er hyggeligt.

Generelt skal det selvfølgelig være mad, der kan varmes, så man selv kan få varmen, inden man skal i soveposen. Der må selvfølgelig også gerne være lidt sødt; man må gerne give den lidt gas, så der er noget at leve af.

Det skal i hvert fald ikke være noget, der kan fryse, men skal gerne være noget, der er nemt at tilberede; en suppe eller en færdigret. Og det er sjovt at bruge sneen. Få den smeltet, når den nu ligger der.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Jon1

Jon Lindberg vandt den første sæson af Tv-programmet 'Alene i vildmarken'.

Planlægger du ture på andre måder om vinteren end om sommeren?
”Ja, det gør jeg. Skal jeg på tur med kammerater, så har de styr på sig selv, og jeg skal kun tænke på mig selv.

Skal jeg på vintertur med familien, så planlægger jeg helt ned i detaljen og er sikker på, at alle har det med, de skal bruge. Det er kortere ture, hvor jeg ikke bevæger mig langt væk fra civilisationen.

Er det med kammeraterne, så er det med GPS, og så kan vi godt tage lidt længere væk, men jeg tænker over længden på distancerne. Kommer du ud i sne, så tager det bare rigtig lang tid at komme frem. Det er mere uforudsigeligt. Så om vinteren er det kortere og mere sikre ruter.

Jeg kan godt bevæge mig lidt væk, men det er meget anderledes end om sommeren, for konsekvenserne kan være, at man bliver alt for kold. Det skal være hyggeligt og sjovt. Det er det vigtigste. Det er jo ikke ekspeditioner, jeg taler om her. Det er for oplevelserne, vi tager af sted.”

Hvad er det for nogle ting i forhold til sikkerhed, du er opmærksom på om vinteren?
”Hvor koldt bliver det? Er der risiko for, at det kommer til at storme? Er der risiko for, at jeg bliver våd, og hvad gør jeg, hvis jeg bliver våd? Hvor langt er der til nærmeste bebyggelse? Kan jeg få signal på mobilen?

Det er sådan nogle helt simple ting.

Måske du falder i en elv, eller måske falder alle i elven. Man skal overveje, hvad man gør, hvis det sker. For fred være med det; det skal vi nok klare. Men det er træls at stå i situationen, og der er 40 kilometer til nærmeste hjælp.

Man skal tænke sig om, og man skal være sikker på, at alle har det med, de skal have med.”

Hvad siger du til folk, der gerne vil på vinterture, men ikke helt ved, hvordan de skal komme i gang?
”Man behøver ikke langt væk for at få de gode oplevelser. Man behøver ikke ud og lave de vilde snehuler, for den slags skal man virkelig sætte sig ind i det. Det er ikke leg.

Jeg synes jo egentligt, at man skal starte med at tage på et kursus og få nogle rigtig fede oplevelser. Så kommer man ikke ud og får en dårlig oplevelse, for har man ligget i tre dage og frosset i en sovepose med våde strømper, så kommer man ikke ud igen. Det gider man ikke.

Man kan også starte i sin egen baghave. Den første gang, jeg fik en sovepose af min kone, der sov jeg uden for i den juleaften, for der var sne, og jeg skulle teste den. Start i det små. Man kan jo altid gå inden for, hvis man fryser.

Det er så fedt at komme ud om vinteren, og det behøver ikke være med snesko og i 14 dage til at starte med. Start med kortere ture.”

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kystruten Mors Rundt

Kystruten Mors Rundt

Priser fra 1.295,-
Kursus
Kursus i friluftsliv og vandring

Kursus i friluftsliv og vandring

Ruteforslag
Kyststien på Bornholm

Kyststien på Bornholm

Andre spændende artikler


Spray mod flåt

Spray mod flåt

Info-video: Tag på vandretur i Jotunheimen

Info-video: Tag på vandretur i Jotunheimen

ECCO vandrestøvler

ECCO vandrestøvler

Log ind