• Hjem
  • Artikler
  • ”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

Interview med Jon Lindberg

Det varer ikke længe, før vinteren lægger sig over landet. Det betyder dog ikke, at man behøver droppe turene. Vi har hevet fat i Jon Lindberg, som leder vinterkurser i vandring og friluftsliv for Opdag Verden, for at høre om, hvordan han tackler vinterture.

Jon.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 17. maj 2021
Læst af: 9519

Det varer ikke længe, før vinteren lægger sig over landet. Det betyder dog ikke, at man behøver droppe turene. Vi har hevet fat i Jon Lindberg, som leder vinterkurser i vandring og friluftsliv for Opdag Verden, for at høre om, hvordan han tackler vinterture.

Er det overhovedet værd at tage på tur om vinteren, når det er koldt og mørkt? 
“Det er dejligt at være af sted om sommeren, men vinteren er det allerbedste tidspunkt. Et landskab, du måske kender godt, ændrer sig fuldstændigt. Der er en stilhed om vinteren. Du kan ikke høre vandet. Der er ingen blade, der rasler, men sneen knirker, og efter det er blevet mørkt, lyser den op. Og så er der stjernerne! Eller et frossent vandfald, hvor man kan se vandet under isen.

Jeg bruger mere tid på at opleve den slags om vinteren. Kontrasterne er meget større. Den dér kop kaffe eller varme kakao; den gør bare sit indtog væsentligt bedre om vinteren. Oplevelsen, man har ved at få varmen ved et bål, er så voldsomt meget bedre. Den varme chili con carne, og det at ligge i sin varme sovepose er bedre.

Det, man lærer, det tæller mere om vinteren. Alle kan sove ude om sommeren – du kan bare smide dig i en grøft. Men om vinteren kræver det lidt, at man er efter sig selv: Har jeg nu fået tørre strømper på? Gør jeg nu det rigtige? Ligger jeg nu i læ? Jeg elsker det, om det så bare er en tre timers tur eller fem dage i Norge.”


Hvordan er det at komme i lejr om vinteren?
”Når man vandrer om vinteren, så holder man sig varm, men så snart man stopper, ved man, at man skal gøre noget for at holde sig varm. Det er fedt. Når man får varmen ved bålet om vinteren, er det så vildt.

Når man kommer frem til lejren om sommeren, skal man bare ned i gear, for det hele skal nok gå. Man kan sprede sig lidt. Tage ud for at bade, inden lejren er slået op.

Den går ikke om vinteren. Der skal gang i bålet. Tarpen skal sættes op. Der skal koges vand. Man skal have styr på stumperne hurtigere end om sommeren. Hvis du ikke gør de ting, så kommer du til at fryse, og så er det ikke sjovt længere. Man skal yde lidt mere om vinteren, og alle skal deltage. Der er noget mere fællesskab over det.

Det giver mig noget ekstra, hvad enten jeg er af sted med kammeraterne eller familien. Man bliver mere disciplineret på vinterture og kommer til at tænke mere over tingene. Jeg synes, at man bliver skarpere på sine egenskaber om vinteren, for der er ikke lige så meget plads til at lave fejl.”

Hvad kigger du efter ved en vinterlejrplads? 
”Er jeg i fjeldet, så er det en lejrplads, der ligger lidt lavt. Er der en klippe, jeg kan lave bål ved, er det helt perfekt, for så kan man mærke strålevarmen. Det mærker man altså om vinteren.

Om sommeren vil man måske gerne op og have den gode udsigt, men om vinteren vil jeg gerne putte mig lidt i læ fra vinden og tænke over, hvor vinden kommer fra. En lille gryde af en slags er perfekt.”

Hvad gør du med mad til vinterture? 
”Sådan en god, stærk chili con carne, den trækker bare. Det er måske ikke det fornuftigste valg, men det er hyggeligt.

Generelt skal det selvfølgelig være mad, der kan varmes, så man selv kan få varmen, inden man skal i soveposen. Der må selvfølgelig også gerne være lidt sødt; man må gerne give den lidt gas, så der er noget at leve af.

Det skal i hvert fald ikke være noget, der kan fryse, men skal gerne være noget, der er nemt at tilberede; en suppe eller en færdigret. Og det er sjovt at bruge sneen. Få den smeltet, når den nu ligger der.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien

Priser fra 495,-
Kursus
Førstehjælp på vandretur

Førstehjælp på vandretur

Priser fra 595,-
Kursus
Kursus i Kort og kompas

Kursus i Kort og kompas

Andre spændende artikler


Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Gå dig i form

Gå dig i form

Vælg fodtøj til 4 typer ture

Vælg fodtøj til 4 typer ture