Du er her:
  • Europa
  • Danmark
  • Væk fra masserne på vandreruten Lollands Diger

Væk fra masserne på vandreruten Lollands Diger

Vandring i vandkanten


Et forsvundet ørige, vilde heste, havørne, badestrande og vandring med konstante havudsigter – lyder det som en eksotisk vandreoplevelse? På vandreruten Lollands Diger er du aldrig mange meter fra vandet – men du er langt fra de fleste andre vandrere i et af Danmarks mindre velbesøgte områder. "Du har glemt skiene,” lyder det bag mig som en kæk kommentar til mine vandrestave. Jeg er på vandretur på Danmarks længste dige og efter at have lagt Nakskov bag mig, kan jeg allerede nyde udsigten over de skovklædte næs og mange øer i Nakskov Fjord. Fjorden er Danmarks ø-rigeste, men på trods af det taler man om et forsvundet ørige, da der tidligere har været mange flere øer. I dag ligger øerne trygt oppe på inddæmmet land, og kun navne som Langø, Ydø og lignende afslører, at de har en fortid som øer i vandet. Farverige, vilde blomster, sommerfugle og brombærbuske med modne bær langs diget lokker mig til flere pauser, hvor jeg plukker brombær og nyder havudsigten med smagen af brombær i munden.
Ved Langøs lille havn sidder jeg i shelteret og kigger på sejlbådene, da en flink tysk sejler inviterer mig på friskbrygget kaffe, som han brygger i sin båd og serverer for mig i shelteret; en kærkommen afveksling fra Trangia og frysetørret kaffe. Oversvømmelser og skuddueller Vandringen videre fra Langø giver udsigt over Albuen; en lang, smal landtange, der grænser af for Nakskov Fjord, som om Lolland havde rakt en lang arm mod nord. En lille håndfuld huse på Albuen ser nærmest ud til at svæve ovenpå vandet, så lavt over havoverfladen ligger de. I gamle dage boede en flok fiskerfamilier og fyrtårnets fyrpasser herude, og de må virkeligt have frygtet havet, for det lavtliggende Lolland har været udsat for flere frygtelige oversvømmelser. Digerne blev bygget efter en altødelæggende oversvømmelse sidst i 1800-tallet, som lagde en stor del af Lolland under vand. Mange mistede livet, gårde blev ødelagt, og folk drev til havs siddende ovenpå deres stråtage i bølgerne. I dag beskytter digerne heldigvis Lolland og har givet friluftsfolket en vandrerute med ubrudte havudsigter og en højdeprofil som en pandekage. I det fjerne kan jeg se den tyske kystlinje. Skovene, sandstrandene og små sommerhusområder afløser hinanden som perler på en snor langs den solrige sydkyst, hvor jeg med bare tæer begravet i strandsand og rygsækken som ryglæn nyder solen, havet og bølgernes brus. En shelterplads ved Næsby Strand bliver mit ly for natten, og næste dag bliver det til flere solrige ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere


Find ruten i turbasen

Lollands Diger

Et forsvundet ø-rige, vilde heste, havørne, badestrande og vandring med konstante havudsigter - lyder det som en eksotisk vandreoplevelse? Det er det også, og du finder det i et af Danmarks i friluftssammenhænge lidt mindre velbesøgte områder, nemlig på Lolland.

Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau / Foto: Rasmus Vejersøe Gregersen og Elsa Lysgaard Ranzau
Den 24. mar 2021
Senest opdateret den 11. apr 2021

Andre spændende artikler


Fjällräven Classic Danmark

Fjällräven Classic Danmark

Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

10 vandreruter i Danmark

10 vandreruter i Danmark

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

15 tips & tricks til vandring i mørke

15 tips & tricks til vandring i mørke

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind