Længes du efter mere eventyr og natur i din hverdag, så er mikroeventyr vejen frem. Mikroeventyret handler nemlig om at få klemt små eventyr ind i hverdagen, selvom du har travlt med job, familie og daglige pligter. Konceptet er nemt, billigt (hvis ikke gratis) og kræver minimal planlægning.
Længes du efter mere eventyr og natur i din hverdag, så er mikroeventyr vejen frem. Mikroeventyret handler nemlig om at få klemt små eventyr ind i hverdagen, selvom du har travlt med job, familie og daglige pligter. Konceptet er nemt, billigt (hvis ikke gratis) og kræver minimal planlægning.
Et mikroeventyr kan være at pakke rygsækken med telt, liggeunderlag, sovepose og frysetørret mad og vandre en weekend på Nordsøstien.
Et mikroeventyr kan være at finde en shelterplads i nærheden af, hvor du skal på kursus næste dag og tage en overnatning dér frem for at køre hjemmefra utrolig tidligt på kursusdagen.
Et mikroeventyr kan være at finde en vandrerute, et sted du ikke har været før, og bruge hele søndagen på at udforske det nye område.
Et mikroeventyr kan være at tage din partner og ungerne i hånden og finde en bålplads, hvor I laver aftensmad og slutter af med snobrød eller skumfiduser, inden I tager hjem i det varme hus igen.
Mikroeventyr er de små eventyr, du kan få klemt ind mellem fyraften og næste morgen, du skal på arbejde. Lad os sige, at du har fri klokken 17.00 og møder ind igen klokken 8.00 næste morgen. Det giver dig faktisk 15 timer, som du kan bruge på at tage på eventyr.
Du behøver nemlig ikke at vandre Kungsleden, bestige Kilimanjaro eller sejle jorden rundt for at få fornemmelsen af at være på eventyr. Du kan sagtens opnå samme følelse i kroppen, der giver energi, overskud og en lykkerus, ved at tage på mikroeventyr.
Alle kan være med
Der er ingen grund til panik, hvis du er ny i friluftslivet, for når det kommer til mikroeventyr, kan alle være med.
Naturen stiller ingen krav.
Der er højt til himlen og åbent 24 timer i døgnet, året rundt.
Naturen er tilgængelig for alle, og du kan starte i det små.
Kør til din nærmeste kyst, gå langs vandet og se, om du kan få øje på sæler, finde rav eller samle skrald. Det er svært at blive væk i Danmark, da der altid er en større markvej eller et hus i nærheden. Størstedelen af Danmark er desuden dækket af telefonmaster, så du kan få signal til Google Maps og se, hvor du befinder dig. Der er intet, der holder dig tilbage.
At tage på mikroeventyr kræver ikke en masse tid, penge eller udstyr. Det er enkelt, og du skal i bund og grund ikke bruge andet end nogle sko, der er gode at gå i, og noget tøj der holder dig tør og varm. Du behøver ikke en dyr, teknisk skaljakke mod regnen til at starte med– en helt almindelig regnjakke er ganske udmærket. Du behøver heller ikke de nyeste friluftsbukser; start med at bruge et par træningsbukser.
Det vigtigste er, at det er tøj, du kan bevæge dig frit i, og derfor er jeans ikke det oplagte valg til en aktiv dag i naturen. Du kan altid købe bedre udstyr hen ad vejen. En rygsæk med en drikkedunk eller termokande og en madpakke eller nogle snacks er altid en god idé at tage med, men du kan også købe en sandwich og en flaske vand på vejen. Eller en is når du holder pause.
Det er helt op til dig.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Nordens højeste træ måler 53,7 meter og ligger i Silkeborgskovene.
Mikroeventyr med overnatning
Skal du have en overnatning i naturen, skal du bruge lidt mere udstyr. Det betyder dog ikke, at du nødvendigvis skal ud og investere i dyrt udstyr, som du ikke ved, om du kommer til at bruge på sigt. Liggeunderlag og sovepose er nødvendigt, hvis du skal sove ude, uanset sæson, men måske du kan låne udstyr af venner, familie eller kollegaer.
Der er ingen grund til at købe en dyr tresæsoners sovepose og et liggeunderlag med høj r-værdi, inden du ved, om overnatning i naturen er noget for dig.
Lån dig i stedet til det udstyr, du gerne vil prøve af. Der er også mulighed for at leje udstyr eller købe det brugt. Eller at tage på mikroeventyr med nogen i dit netværk, som har et telt og en Trangia og find på den måde ud af, hvad der passer til dit behov, inden du investerer i hele pakken.
Efterhånden som du kommer mere ud og finder ud af, hvad du kan lide at lave i naturen, kan du købe mere udstyr. Du lærer undervejs og kan justere behovet. Hvis det øser ned en dag, og du bliver drivvåd, så ved du til næste gang, at en regnjakke og et par regnbukser er godt at have med.
Hvis der er sol fra en skyfri himmel og 30 grader, opdager du hurtigt, at det er godt med solcreme, en hat og masser af vand. Man lærer af sine fejl og bliver klogere, jo flere erfaringer man får. Tag derfor en notesbog med, som du skriver ned i undervejs. Hvilke ting i rygsækken har du faktisk brugt? Og hvad har været unødvendigt at pakke?
Gør det nemt
Det behøver ikke at være en overlevelsestur at tage på mikroeventyr; du må gerne gøre det nemt for dig selv.
Det skal være sjovt.
Det er meningen, at det skal være en succesoplevelse. Det er helt i orden at købe en pose brænde og tændbriketter i et byggemarked, tage en lighter med hjemmefra og være sikker på, at du kan få gang i et bål. Du behøver ikke lave mad over bål på dit første mikroeventyr, hvis du aldrig har gjort det før. Spis en medbragt sandwich eller pizza, mens du kigger ind i bålet. Tag snobrødsdej og -pinde med hjemmefra.
Der er rigeligt med tid og mulighed for, at du kan udfordre dig selv med at lave mad over bål, snitte en ske eller tænde bål med birkebark og tændstål, når du får mere erfaring. Det behøver ikke være den allerførste gang, du er på mikroeventyr.
Hvis du er helt ny i friluftslivet, men sigter for højt, er der nemlig en stor risiko for, at det ikke bliver en succes. Og det er virkelig en skam, hvis dit første mikroeventyr går i vasken, og du ikke har mod på at tage af sted igen, fordi det blev for besværligt.
En nat for åben himmel på stranden på Rømø, inden møde ved Ribe dagen efter. På Danmarks offentlige strande må du gerne overnatte under åben himmel.
Hvor kan du tage på mikroeventyr?
Der er (næsten) ingen grænser for, hvor du kan tage på mikroeventyr i Danmark. Selvom vi ikke har allemandsret på samme måde, som de har i Sverige og Norge, må du faktisk utrolig meget i den danske natur.
I offentlig skov må du gå over alt, du må overnatte på friteltningsområder, og på primitive lejrpladser må du overnatte og tænde bål på bålpladserne.
På offentlig strand må du gå over alt, du må overnatte på stranden under åben himmel (ikke i telt), tænde bål og bruge stormkøkken, hvor der ikke er bevoksning. Det giver nogle glimrende muligheder for mikroeventyr, at du må færdes så mange steder døgnet rundt.
Læs mere om reglerne i den danske natur på www.oplevmere.nu
På www.udinaturen.dk finder du en kortoversigt over shelterpladser, vandreruter, mountainbikeruter, naturlegepladser osv., og her kan du danne dig et overblik over, hvor du vil hen i landet, og hvad der er af aktivitetsmuligheder lige præcis dér.
www.friluftsguiden.dk har vandre- og cykelruter i alle længder.
App’en 'Shelter' er en hurtig og nem måde at finde shelterpladser på (når du sover i shelter, skal du desuden ikke ud og investere i et telt, men blot bruge et liggeunderlag og en sovepose).
1. Sæt en dato i kalenderen – gerne sammen med din partner, ven eller kollega.
2. Udnyt muligheden for at kombinere et mikroeventyr i naturen med andre ting: Spis frokost eller aftensmad ved bålet. Gå eller cykl en ny vej hjem fra arbejde. Udforsk et nyt område på vej til eller fra et familiearrangement.
3. Pak på forhånd tasken med en madpakke, snacks og drikkedunk eller termokande, så den er klar til afgang.
4. Gør det nemt for dig selv, så det bliver en succes: Du må gerne ”snyde” og for eksempel købe brænde på forhånd, så du er sikret et varmt bål, der er nemt at tænde eller købe takeaway.
Svinklovene ved Slettestrand, da jeg gik Hærvejen fra Fjerritslev til Tranum.
1. Cykeltur til kysten. Uanset hvor i Danmark du bor, er der aldrig mere end 52 kilometer til havet. Derfor besluttede jeg mig for at cykle til kysten en vinterdag, hvor solen tittede frem, og det var stort set vindstille, hvilket sjældent sker heroppe i Nordjylland.
På med cykelhjelm, pandebånd, Buff og vanter og så af sted langs Regionalrute 52, som også kaldes Rødhusruten.
Vejen snor sig i landskabet, og pludselig dukker havet op i horisonten med sandklitter på begge sider, da jeg drejer om hjørnet. Solen blinker i den næsten spejlblanke havoverflade og giver mig et stort smil på læben. Det er en dejlig tur på omkring 35 kilometer i alt, med solskin på vej til kysten og småregn på hjemvejen. Vil du udvide dit mikroeventyr, kan du altid finde et sted ved kysten at overnatte, inden du vender hjem igen næste dag.
2. Shelter-overnatning mellem arbejdsdage. Jeg skulle på kursus i Maribo et år i maj, og i stedet for at booke et hotel eller vandrehjem besluttede jeg mig for at nyde et par nætter i det fri.
Jeg fandt en lille shelterplads med to shelters ved Maribo Sø på app’en Shelter, ikke langt fra mit kursussted. Jeg ankom dagen før kursusstart med liggeunderlag, sovepose, Jetboil og en omgang frysetørret mad til hver aften, og så var det mikroeventyret i vinkel.
Efter første kursusdag kom jeg retur til shelteret og blev mødt af en cyklist i det ene shelter. Det viste sig, at han var franskmand og på vej til Nordkap. På cykel. Og sådan kan man møde nye mennesker og høre spændende historier fra folk, der er lige så vilde med friluftslivet som én selv.
3. Dagstur med madpakken på Premium Vandresti. Der findes mange vandreruter i Danmark; nogle længere end andre. Heldigvis kan du kombinere dem, som det passer dig.
Jeg havde længe haft kig på Panoramaruten i Mariagerfjord, og på en af de sjældne solrige vinterdage i det ellers utrolig våde 2019 kørte jeg til Hobro Lystbådehavn, hvor ruten starter. Ruten er godt skiltet. 10 kilometer lang.
Der er kuperet terræn og en enestående natur med smukke udkigspunkter undervejs. To-tre timers fred og ro i naturen er balsam for krop og sjæl. Det kan kurere hvad som helst.
Det var den britiske eventyrer Alastair Humphreys, som bl.a. har brugt 4 år på at cykle jorden rundt, der populariserede begrebet mikroeventyr som ”et eventyr, der er kort, simpelt, lokalt og billigt – og samtidig sjovt, spændende, udfordrende og belønnende.”
Læs mere på www.alastairhumphreys.com
Maria Rømer er født i 1987, bor i Nordjylland og har en baggrund som ergoterapeut og friluftsvejleder. Hun skriver bloggen curlycamper.dk, som har fokus på mikroeventyr, friluftsliv, rejser, tips til at komme mere ud i naturen, guider til naturoplevelser i ind- og udland samt Marias mange mikroeventyr, som du kan kopiere.'
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS