• Hjem
  • ARTIKLER
  • Klumme: Hvornår inviterede du sidst en fremmed ind?

Klumme: Hvornår inviterede du sidst en fremmed ind?

IMG_1618.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. nov 2016

Da jeg første gang kom hjem efter en længere rejse – fire måneder alene på cykel på langs af Andesbjergene – kan jeg huske, at det var med en række oplevelser, jeg ikke havde set komme.

For udover minderne om vindblæste dage langs Titicaca-søen i Peru, øde grusveje i Bolivias vilde sydvest og ensomme nætter i forladte minebyer i Chiles Atacama-ørken havde jeg, når jeg endelig trampede ind i byer undervejs, mødt rejsende fra en lang række lande verden over.

De berettede om deres hjemlande, om hverdagen, hvor de kom fra, og det var et ekstra aspekt på rejsen, et yderligere blik ind i, hvordan folk lever rundt om i verden.

I de 12 år, der er gået siden da, og som kilometerne støt har hobet sig op under cykeldækkene, er jeg blevet inviteret ind af utallige mennesker i så forskellige lande som USA og Iran, Tadsjikistan og Panama, Tyskland og Pakistan, Ecuador og Indien.

Jeg er blevet stoppet på gaden, og folk har spurgt, om jeg manglede et sted at sove, for så ville de gerne stille et værelse til rådighed. Fremmede har givet mig en seng for natten. Og ofte er jeg blevet inviteret til at spise med, og jeg tænker ofte, at jeg ville ønske, der var en måde at ’betale tilbage’ på.

Og selvfølgelig er der det. Man kan ’betale tilbage’ samtidig med, at den del af oplevelserne fra rejserne, hvor man møder mennesker, bliver bragt ind i ens egen stue.
For hvorfor ikke invitere rejsende indenfor her hjemme i Danmark?

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 0924

Det er så nemt at glemme, at der er folk, der rejser i Danmark, og – på den ene eller den anden måde – finder vores land fremmede og måske endda eksotisk. Men de er her. Så hvorfor ikke åbne vores døre for dem, invitere dem ind, give dem en seng, en sofa eller en baghave til teltet for natten? De vil helt sikkert gerne fortælle om de lande, de kommer fra, om oplevelser fra deres rejser, og om deres syn på Danmark og vi danskere. Og det er da spændende.

Er det for grænseoverskridende at stoppe folk på gaden (eller får man ikke lige øje på turcyklisterne, de rygsækrejsende eller hvem, det skulle være), så er der jo hjemmesider, hvor man kan oprette en profil og lade folk vide, at man har plads til en rejsende for natten – uden at det forpligter til at sige ja til enhver, der henvender sig.

www.couchsurfing.com, www.hospitalityclub.org og www.warmshowers.org (for turcyklister) er blot nogle af dem, og man kan også indvillige i at møde rejsende til en kop kaffe og en snak, give dem gode råd om Danmark eller i at vise dem rundt i et par timer i ens hjemby. Uanset hvad, er jeg sikker på, at de vil sætte stor pris på det.
Og de gange jeg har åbnet min dør for fremmede, har jeg ikke fortrudt det.

Andre spændende artikler


Manali - bjergenes Goa på kanten af Himalaya

Manali - bjergenes Goa på kanten af Himalaya

Foz do Iguacu - verdens største vandfald

Foz do Iguacu - verdens største vandfald

Central Amazonas

Central Amazonas

Log ind