Familieweekend i Sverige

Friluftsliv og fællesskab med børn

En weekend kan byde på massevis af eventyr, afslapning og oplevelser i det fri. Her fortæller Jes Lindrum Brinch om Opdag Verdens familieweekend ved en svensk ødegård – en hyggelig sommertur med Kano og klatring, bålhygge og leg.

DSC_1926.jpg
Skrevet af: Tore Grønne & Louise Hollerup Christensen / Foto: Jes Lindrum Brinch
Opdateret den 24. Nov 2023
Læst af: 10268

En weekend kan byde på massevis af eventyr, afslapning og oplevelser i det fri. Her fortæller Jes Lindrum Brinch om Opdag Verdens familieweekend ved en svensk ødegård – en hyggelig sommertur med Kano og klatring, bålhygge og leg.

”Ødegården er lige præcis det, man tænker på, når man forestiller sig en romantisk, svensk ødegård. Der er store, røde træbygninger med et sjovt loft. Der er gamle ladebygninger, hvor man kan sove på loftet. Nedenunder er der et primitivt køkken og en samlingsstue, hvor man kan lave bål indenfor.

Karsten, som har stedet, har en forkærlighed for bjergbestigning, og der er en indendørs klatrevæg og en masse rekvisitter, der ligger rundt omkring; bøger om Mount Everest, billeder fra ekspeditioner, Vandrestave og isøkser. Det er meget stemningsfuldt; næsten som et museum. Det hele er meget charmerende.

 

DSC 1140

Uden for på pladsen ligger der store trætromler, som ungerne kan klatre rundt på. Der er et stort bålsted lige foran hytten, en god lejrplads til telte og den store hytte, der betyder tryghed, hvis det for eksempel regner. Så kan man komme ind. Ungerne synes, at det er hyggeligt at sove i telte, og det gjorde alle. Drikkevandet pumper vi direkte op fra en brønd.

Ødegården ligger midt i skoven, og man kan gå på opdagelse fem meter fra hytten. Ungerne bliver sluppet løs, og efter fem minutter er de på opdagelse. Sidste år var det så fedt som forælder, at man kan sætte sig ved bålet, mens ungerne føler sig trygge og får vakt den der nysgerrighed. Som forælder kan man slappe af og nyde, at ungerne er ude og i gang og sammen med andre børn. Jeg havde min søn Arthur på 4 år med på turen i august. Han synes, at det var fedt, men turen er mest oplagt for børn i skolealderen, som har lidt mere selvstændighed end de helt små.”

DSC 1938"Det er nemt at køre til hytten, som ligger 10 meter fra, hvor vi slår teltene op. Har man glemt noget, er der 20 minutter ind til en lille by, hvor man kan købe en varmere sovepose, regntøjet man har glemt eller noget helt tredje. Det er meget trygt. Man kan også komme frem med offentligt transport.

Stærkt at være sammen
”Der er familier med på turen, og der er nogle forældre alene af sted med et barn; nogle fordi manden, konen eller de andre børn ikke gider, eller fordi de er alene. Det er jo svært at skabe fællesskabet selv; stemningen, når man sidder omkring bålet og synger f.eks. Sankt Hans-sangen. Det kan man jo ikke skabe alene. Og det er stærkt, når man er mange sammen, som gerne vil det, og man har det godt. 

Børnene kan også få lov til rigtig mange ting, som kan være svært for forældre at vide, om er okay. Her er der nogen, der kan hjælpe dem med at bruge øksen på den rigtige måde. De kan prøve at save brænde. Prøve at tænde bålet. Lave mad over bålet.

Vi er sammen om at lave maden, og det er en stor del turen. Det går nemt. Den første aften får vi tomatsuppe og snobrød. Lørdag aften giver vi den lidt mere gas med svinemørbrad, plankelaks, sovs, kartofler og stegte grøntsager. Det er jo sjovt. Og det fungerer. Om lørdagen smører vi madpakker til kanoturen.”

DSC 1170
"Det udendørs klatretårn er fedt til både børn og voksne. Der er også pæle, man kan klatre op på; en udfordring til de seje. Der går vi over søndag efter morgenmaden. Børnene får en ide om, hvad det vil sige at klatre, sikre hinanden og lærer at komme i klatreselen. De mærker lidt på egen krop, hvordan det er at komme til tops."

Bålhygge og eventyr
”Fredag aften er der ikke meget andet program end hygge ved bålet og at møde hinanden. Der er nok at gøre med bålet, at hugge brænde, kigge hinandens telte an, kigge inde i hytten og den slags.

Lørdag er en rigtig eventyrdag med en heldagstur i Kano. Vi sætter kanoerne i vandet fra morgenstunden ved en fantastisk hyggelig lille å. Den er et par meter bred og snor sig langsomt ned gennem skov med guldsmede, fisk der laver ringe i vandet og træstammer, der er væltet henover vandet. Det er virkelig fedt. Også selvom man aldrig har prøvet Kano. Der er en lille introduktion og lidt om sikkerhed, inden vi går på vandet, så alle er trygge.

DSC 1870

Vi ror en times tid, kommer ud i søen og når en fin badestrand. Her kan man lege med kanoen, hoppe i vandet, slikke sol, og det passer med frokost. Så kan man blive og lege og slappe af eller tage en længere tur i Kano. Nogle ror en tur op langs kysten og udforsker der, inden vi henter de andre. Så ror vi tilbage medstrøms. Vi fangede fisk, som vi kunne smide på bålet, da vi kom hjem. Børnene er pavestolte, når de spiser fisk, de selv har fanget.

Lørdag aften er det store båltid med sang og et glas rødvin til. Vi har også set elge om aftenen, hver gang vi har været af sted. Og det er helt okay at gå tidligt til køjs, hvis man for eksempel har små børn, der skal puttes.”


DSC 1836

Det siger børnene

”Det var sjovt, og jeg fik mange nye venner. Man lærte hurtigt hinanden at kende. Vi har sejlet i Kano og klatret. Det har været rigtig spændende at komme ud i naturen og gå på opdagelse. Det har også været rigtig god mad, og det har været nogle virkelig søde voksne, der var her.” - Silje, 10 år

”Det var hyggeligt at spise sammen og lave bål og bare være sammen. Det var virkelig fedt, at man ikke måtte bruge mobiler og teknik og bare komme lidt væk. Min far bruger ret meget mobil, og det er fedt at kunne være sammen, uden at man kigger ned i en skærm hele tiden. Jeg vil vildt gerne komme tilbage, og det har jeg også sagt til min far.” - Karoline, 11 år

”Vi har lavet en masse ting. Vi har roet i Kano, vi har spillet en masse fodbold, jeg har fået nogle nye venner. Det har ærlig talt været helt vildt sjovt! Jeg regnede med, at det var en af de der kedelige ferier, hvor der ikke er nogle legekammerater, og du skal sidde og spille spil med familien. Jeg troede også, at I alle sammen ville være svenskere. Men nej. Jeg har fået nye venner, og det har ærlig talt bare været godt. Man kan ligesom det hele her. Det er luksus.” - Gustav, 9 år

”Det har været en rigtig god weekend, både da vi badede og roede, og vi har også fisket og fanget fisk. Og så har vi løbet rundt og leget og haft det rigtig sjovt og spist lækker mad. Og så var det også rigtig sjovt, da vi skulle klatre, og da vi skulle møde Karsten, som ejer stedet. Og jeg har fået en masse nye venner, og der er dejlig stor plads, så man kan lege fange og fodbold og gemmeleg. Det har været rigtig hyggeligt ved bålet, hvor vi har ristet skumfiduser og snobrød og spist pandekager. Det kunne være sjovt at komme tilbage næste år.” – Karlo, 9 år


DSC 1930

4 TIPS TIL TURE MED BØRN

  1. Hav et meget fleksibelt program. Lav et program, der ikke er for ambitiøst, og vær i stand til hurtigt at skalere ned og skære fra; gøre det nemmere. Børn kan rigtig meget, men de kan også pludselig brænde helt sammen.

  2. Gå på opdagelse i det nære og sanselige. Fang en græshoppe. Kig på den. Lyt til den. Steg den over bålet og tyg i den, som vi gjorde på ødegården. Det er en stor oplevelse, som børnene husker i lang tid.

  3. Overgiv dig til rammerne. Gå på bare fødder. Bliv beskidt. Vi er et andet sted, og vi lugter lidt af røg, og det er helt okay. Man kan være helt sikker på, at børnene er med på den.

  4. Lav mad sammen. frysetørret mad er nemt, men lav madlavningen til en aktivitet, hvor der skal skæres og snittes en smule. Lav et bål og brug madlavningen som en aktivitet, børn og voksne er fælles om.

Find din næste tur her


Priser fra 595,-
Fællesture
Vättlefjäll Naturreservat

Vättlefjäll Naturreservat

Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Ruteforslag
Mörbylångaleden på Öland

Mörbylångaleden på Öland

Andre spændende artikler


Erik B. Jørgensen:

Erik B. Jørgensen: "Det er vores lille univers"

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Kano og kajak på Laganleden

Kano og Kajak på Laganleden