GR 221 "De tørre stens rute"

Bjergforkælelse på Mallorca

Ruten her gennem Mallorcas fine Tramuntana-bjerge er gået hen og blevet en europæisk vandreklassiker og byder på den store fordel, at den kan vandres i vinterhalvåret.

IMG_8184.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 26. jul 2023
Læst af: 39761

Ruten her gennem Mallorcas fine Tramuntana-bjerge er gået hen og blevet en europæisk vandreklassiker og byder på den store fordel, at den kan vandres i vinterhalvåret.

Her venter lune temperaturer, fredelige stier og frodige plantager – samt hyggelige landsbyer at spise og overnatte i undervejs.

Rutens navn hentyder til stenene, der gennem århundreder er blevet brugt til at bygge stier mellem de søvnige landsbyer på de kuperede dele af øen. Herude finder man en verden langt fra kystens strande, hvor man vandrer gennem skyggefulde olivenlunde, fine frugtplantager og gennem bjerge højt over Middelhavet.

Undervejs er der masser af tidspunkter, hvor man vandrer i nøgne bjerge, højt over trægrænsen, blandt forrevne klipper og med dramatiske udsigter langt ud over det blå, glitrende hav.

Pludselig dykker man så ned og ind i velduftende skove, hvilket gør oplevelsen af dem endnu stærkere. Landskaberne undervejs er varierede og skifter ofte, som stien bølger op og ned, og så er der de små bjerglandsbyer.

De er ikke bare fine at overnatte i, men giver også muligheden for at tage en pause i skyggen, få en bid brød, ost og pølse og måske en forfriskning samt at komme tættere på den lokale kultur. I Lluc kan man for eksempel titte inden for i det store kloster, som pilgrimme valfarter til hvert år.

Alt i alt byder GR221 på en helstøbt oplevelse af en populær Middelhavsø langt væk fra hurlumhejet ved kystens hoteller og strandstole. Ikke overraskende, at folk igen og igen beretter om, hvordan de forelsker sig i Mallorca på ruten her.

Længde: GR221 er på cirka 140 kilometer og går fra Pollença til Port d'Andratx, men der er godt med muligheder for at tilpasse ruten og evt. tage en lidt kortere udgave, da man kommer gennem landsbyer undervejs.

Vil man gerne holde turen på en uge, kan man f.eks. stoppe turen i Estellencs.

Årstid: Det lune Middelhavsvejr på Mallorca betyder, at GR221 er særdeles velegnet til ydersæsonerne; f.eks. når det begynder at blive for køligt i efteråret til at vandre i det nordlige Skandinavien, eller i foråret hvor man kan tyvstarte sæsonen.

Om sommeren kan det blive rigtig varmt, og der kan falde en smule sne på stiens højeste steder om vinteren.

Niveau: Du kan vandre GR221 med en lille rygsæk, da du hverken behøver pakke Telt, varm sovepose, underlag eller kogegrej. Det åbner op for, at de fleste, der har lyst til at vandre ruten, kan være med.

Når det er sagt, så er der en del højdemeter at tackle undervejs.

Transport: Flyv til Palma de Mallorca og tag herfra bus (eller taxi hvis man vil hurtigere, nemmere, men også lidt dyrere frem) til rutens start i Pollenca. Samme koncept kan gentages, når turen er vandret, og man skal tilbage til Palma.

Overnatning: Der ligger en række refugier undervejs, som er privat drevet under Consell de Mallorca, hvor man finder sovesale og simple måltider. Vil man gerne skrue ekstra op for komforten, så er der godt med muligheder for at finde f.eks. hotelovernatning i landsbyerne, man vandrer gennem på ruten.

Turen er ikke velegnet til at gå med Telt.

Proviant: Det er dejligt nemt at finde mad undervejs, da du kan spise på såvel refugierne som på restauranterne i landsbyer undervejs. Det er også muligt at få folkene i refugierne til at smøre en madpakke til dagen på stierne.

Det er fint at drikke vand fra haner undervejs, og du behøver ikke plads til mere end to liter ude på stien.

GR 221 - MallorcaGR 221 - Mallorca

GR 221 - Mallorca

Ruten her gennem Mallorcas fine Tramuntana-bjerge er gået hen og blevet en europæisk vandreklassiker og byder på den store fordel, at den kan vandres i vinterhalvåret. Her venter lune temperaturer, fredelige stier og frodige plantager – samt hyggelige landsbyer at spise og overnatte i undervejs.

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Find din næste tur her


Ruteforslag
Camino dos Faros i Spanien

Camino dos Faros i Spanien

Priser fra 2.995,-
Fællesture
Vandring på Gran Canaria

Vandring på Gran Canaria

Priser fra 3.595,-
Fællesture
Vandring i Tramuntana-bjergene på Mallorca

Vandring i Tramuntana-bjergene på Mallorca

Andre spændende artikler


Familievandring på Camino Primitivo

Familievandring på Camino Primitivo

Vandring i det grønne Spanien

Vandring i det grønne Spanien

Til Spanien på tandem

Til Spanien på tandem