Vælg den rigtige dagtursrygsæk

Northface.jpg
Skrevet af: Line Weldingh
Opdateret den 14. dec 2016

De fleste har brug for en dagtursrygsæk, hvad enten de skal på storbyferie eller på jungletrekking. Men hvad skal du kigge efter, når du skal købe din nye rygsæk? Opdag Verden hjælper dig til at finde den helt rigtige dagtursrygsæk til din næste rejse.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Friluftsbutikkerne bugner af store, små, smarte og praktiske dagtursrygsække, og det kan være svært at gennemskue, hvad du skal lede efter, når du går på jagt efter din nye rygsæk. Før du går i gang med at lede efter rygsækken, skal du gøre op med dig selv, hvad du skal bruge rygsækken til. Skal den primært bruges til lette ting som guidebog og pas, eller skal den for eksempel bruges til at vandre fra hytte til hytte, så der både skal være plads til sovepose og skiftetøj?

Helt overordnet skal din rygsæk sidde godt – uanset om du skal bære på to eller ti kilo. Her er det vigtigt, at dagtursrygsækkens bæreremme hviler mellem brystkasse og skulderblad, så de ikke sidder og generer på selve skulderbladene. Ud over at prøve rygsækken, kan du kigge på remmenes form: de s-formede remme følger kroppens form, mens de lige ofte sidder oven på skuldrene.
Mange rygsække har brystremme, så du kan justere afstanden mellem bæreremmene. Det er en god ting, for remmene vil hurtigt genere dig, hvis de hele tiden sidder på samme sted.
Læg også mærke til remmenes bredde, for jo bredere de er, jo bedre bliver rygsækkens vægt fordelt.

Til tungt trek eller sightseeing
Hvis din dagtursrygsæk primært skal bruges til lette ting, behøver du ikke købe en rygsæk med et kraftigt hoftebælte. Hoftebæltet kendes fra de store rygsække og er vigtigt, hvis du skal bære en stor vægt. Det flytter nemlig noget af vægten ned på hofterne og videre ned i lårene, så din ryg ikke bærer hele vægten. Mange dagtursrygsække har nylonremme i stedet for det kraftige hoftebælte, vi kender fra de store rygsække, og det er nok, hvis du ikke har tænkt dig at bære meget.

Nylonremmene erstatter ikke hoftebæltet, men er mere beregnet til at holde dagtursrygsækken på plads, så den ikke kurrer frem og tilbage, hvis du for eksempel løber eller cykler. Hvis du ikke kun skal bruge din dagtursrygsæk til meget aktivt brug, så læg mærke til, om du kan tage nylonremmene af, så de ikke generer, når du ikke bruger dem. Regner du med at skulle bære over ti kilo, skal du kigge efter en dagtursrygsæk med et kraftigt hoftebælte, der er syet fast til rygsækken.

En anden ting, der er værd at lægge mærke til, når du vælger dagtursrygsæk, er ryggen. Nogle rygsække er stivet af i ryggen – måske med en aluminium- eller plasticstiver. Hvis du skal bære tunge ting, er det en god idé med afstivning i rygsækken. På den måde bliver rygsækken ved med at sidde tæt, og du undgår, at den bukker og hænger ud fra ryggen. Det giver en bedre vægtfordeling. Omvendt er afstivningen mere til gene end til gavn, hvis du ikke bærer på meget. En rygsæk med afstivning virker nemlig tung og klodset, hvis den ikke er fyldt op.

Herre- eller damemodel?
Indtil midten af halvfemserne fandtes der stort set kun rygsække til mænd. Siden da er et hav af damemodeller kommet på markedet, men det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder kun skal købe damemodeller og mænd kun herremodeller. Forskellen på herre- og damemodellerne ligger i bæresystemet.

På en damerygsæk er afstanden mellem skulderremmene mindre, da damer som oftest har smallere skuldre end mænd. Samtidig er bæreremmene faconskårede, så de ikke generer brystet, og hoftebæltet er vinklet, så det følger kvindernes hofter i stedet for bare at gå lige ned, som mændenes hofter gør. Til sidst har damemodellerne en kortere ryglængde end herremodellerne. Ofte kan kvinder sagtens passe herremodeller og omvendt, og da der findes langt flere herremodeller end damemodeller, er det vigtigt, at du ikke lader dig begrænse ved kun at kigge efter damemodeller. Bare husk at være opmærksom på, om remme og hoftebælte sidder ordentligt.

Rygsække til vind og vejr
Overordnet er der ikke forskel på, hvilken dagtursrygsæk du skal have med i junglen og i sneen, men der er dog et par detaljer, du kan kigge efter.

Går turen til de varmere luftlag – for eksempel på jungletrekking – findes der rygsække med ventilation til ryggen. På nogle rygsække består ventilationen af et lag mesh, der sidder helt tæt på rygsækken, mens der på andre rygsække er et net med mellemrum ind til ryggen.
Meningen med ventilation i form af et lag mesh er, at lufthullerne i stoffet skal gøre, at du ikke sveder så meget på ryggen, men i praksis virker det ikke særlig godt. Desuden sætter der sig let en masse skidt fast inde i lufthullerne.

Ventilation i form af et net mellem din ryg og rygsækken kan være rart, hvis det er meget varmt, og du ikke skal bære for meget, men du skal gøre op med dig selv, om det er nødvendigt. For jo tættere på ryggen, din dagtursrygsæk sidder, jo større er bærekomforten. Hvis den ikke sidder ind til ryggen, bliver tyngdepunktet nemlig revet væk fra kroppen. Derfor skal du ikke vælge en rygsæk med denne form for ventilation, hvis du har tænkt dig at bære meget.

Hvis du skal vandre et sted, der er varmt, eller hvis du skal bruge rygsækken til for eksempel cykling, kan du vælge en daypack med drikkesystem. Et drikkesystem er en pose, der sidder bag i rygsækken, som du kan fylde vand i. Posen er forbundet til en slange, som du kan drikke af, så du ikke behøver at rode efter vandflasken hver gang du bliver tørstig. Det gør, at du får drukket mere, da det er lettere at komme til vandet, og du bedre husker at drikke. De fleste rygsække har et rum med en udgang til en slange, så du selv kan montere drikkesystemet.

Har du planer om at tage din dagtursrygsæk med på ski, kan du kigge efter en dagtursrygsæk med snefang – en ekstra lunkning, så der ikke kommer sne ned i din rygsæk. Samtidig er det en dårlig idé at tage en rygsæk med mesh i ryggen eller net i siden – til for eksempel drikkedunke – med i sneen, da løs sne sætter sig fast i net og mesh – og først kommer ud, når den smelter.
Til både de varme og kolde egne er et regnovertræk til din dagtursrygsæk altid et plus, for kun de færreste rygsække er 100 % vandtætte. Så vil du sikre dig, at tingene i din rygsæk forbliver tørre, så kig efter en rygsæk med regnovertræk.

Gode råd til valg af dagtursrygsæk

  • Om du skal vælge en rygsæk med lynlås eller snørelukning, kommer an på, om du prioriterer holdbarhed eller hurtighed højest. For mens lynlåsen giver dig hurtig adgang til dine ting, holder den ikke så lang tid som snørelunkningen, der dog er mere besværlig at åbne.
  • Læg mærke til, hvilken polstring rygsækkens ryg og remme har. Nogle rygsække føles dejligt bløde, mens andre umiddelbart føles ubehageligt hårde. Men lad dig ikke narre af hårdheden. De rygsække, der er hårdt polstret, er tit dem, der er mest behagelige at have på, når der kommer vægt i rygsækken, for den bløde polstring bliver ofte trykket flad af vægten. Derfor skal du prøve rygsækken med vægt i, før du kan bedømme, hvilken polstring der er mest behagelig.
  • De forskellige producenter har forskellige måder at finde frem til deres literangivelser på. Derfor kan du ikke sammenligne rygsække på litermål, medmindre de er lavet af den samme producent. Døm i stedet rygsækkene efter dit eget øjemål. 
  • Vælg en rygsæk med kraftig bund, spænder i blød plast – de knækker ikke så let som dem i hård plast – og kraftige lynlåse.

Andre spændende artikler


Friluftsliv - Sådan kommer du i gang

Friluftsliv - Sådan kommer du i gang

Vintervandring i Wales

Vintervandring i Wales

Naturens mest brutale bid

Naturens mest brutale bid

Log ind