Du er her:

Vandring på Silverleden

Sølv og grønne skove


Dybt i de svenske skove skjuler minderne fra en svunden tid sig. En tid, hvor sølvfeberen, kobberfeberen og jernfeberen herskede i Sverige. Som en skandinavisk Indiana Jones kan du på Silverleden gå på opdagelse blandt forladte sølvminer og gamle ruiner, som gemmer sig blandt graner og fyrretræer og snart er helt opslugt af skovene.”Her er en mineskakt” siger jeg til min kæreste Rasmus og kigger ned i et dybt hul, der anes mellem den tætte bevoksning af bírk af nåletræer. Mineskakterne genlyder af den metalliske klang af minearbejdernes hamren, og dæmpede råb høres dybt nede fra minegangene. Et par minearbejdere med ansigterne sortsværtede af minegangenes støv og snavs kommer trætte gående forbi, mens et par beskidte børn leger fangeleg blandt kaglende høns og vrinskende heste, der står tøjret foran mineforvalterens kontorbygning. Det forestiller jeg mig i hvert fald, ind til en summende bi får mig tilbage til nutiden. Vi har nu i et par dage vandret ad Silverleden, som har bragt os forbi sølvminer, gamle jernværker og forladte ruinbyer i skovene, hvor bare stenmurene står tilbage blandt de høje graner og fyrretræer. MonumentetFra Hällefors er vi vandret nordpå ad idylliske skovstier på blød skovbund af fyrre- og grannåle og gennem gammel skov med kæmpe graner. Vi passerer flere små, forladte svenskrøde træhuse i skoven, hvor træerne efterhånden kryber tættere og tættere på husene, indtil de til sidst er helt tager over. Efter en kaffepause i en solrig lysning i skoven, hvor vi sidder på et stort væltet træ, må vi videre. Snart derefter vandrer vi gennem Sävenfors, hvor vi fylder vores vanddunke med køligt vand fra en brønd og beundrer den katedralstore bygning, der står tilbage som et kæmpemæssigt monument over dengang Sävenfors var en travl industriby med jernværk ud til den lille elv. I dag er her bare enkelte huse tilbage. Her virker stort set forladt, for vi møder ingen mennesker. Snart er vi tilbage på stien i skoven og får nogle af Silverledens i alt 1400 højdemeter at føle. Landskabet bliver mere og mere kuperet, og vi må slide os op af nogle gevaldige bakker. Det kuperede landskab har imidlertid også skabt en masse fine udsigtspunkter fra de utallige bakketoppe, og på en af dem har en venlig sjæl placeret en bænk, hvor vi længe sidder og betragter de tilsyneladende uendelige store skove og blå skovsøer under os. Skoven dufter, som kun en svensk nåleskov kan dufte. PlageåndenFra det bakkede landskab fører vandrestien os ned til en mindre skovomkrandset sø og en helt perfekt beliggende shelterplads. Shelteret ligger blot nogle få meter fra vandet og med en lille bålplads lige i vandkanten. Det skal være vores ly for natten. Det varer ikke længe, før bålet er tændt, der er te i kopperne, og vi sidder og kigger ud over søens blanke vand. Her er så stille. Ud over en let vind i trætoppene og et par fugle er der absolut ingen andre lyde. Skoven dufter, som kun en svensk nåleskov kan dufte. Efter aftensmaden lægger vi os t...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 12. mar 2017
Senest opdateret den 27. jan 2018
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind