Du er her:

Gæstfrihed i De Forbandede Bjerge

Peaks of the Balkan


Bjergene mellem Albanien, Montenegro og Kosovo kaldes De Forbandede Bjerge. Men det er de absolut ikke. De byder på smuk og afvekslende vandring samt stor gæstfrihed fra folkene, som bor i de små landsbyer undervejs. En dag, jeg læser mit nye nummer af Opdag Verden, lægger jeg mærke til en lille artikel om en rute, som hedder Peaks of the Balkans. Ruten følger stier, som de lokale har brugt i århundreder, uanset landegrænser, og går gennem Montenegro, Kosovo og Albanien. Albanien var i årevis et lukket benhårdt kommunistisk diktatur. Nu er her frit, men det er ikke et land overrendt af turister. Her vil vi starte. Jeg plukker et par etaper ud, som vi kan springe over og tage en taxa eller blaffe udenom, og laver en rundtur på otte vandredage med uret rundt fra Valbonë. Det kommer imidlertid ikke til at gå som planlagt. Vores rygsække kommer ikke frem, og der går fire dage, før vi får dem. Vi rejser i mellemtiden til Shkoder, bor på det superhyggelige Hotel Tradita og laver en plan B på seks etaper den anden vej rundt med start i Theth. Mikhail og gæstfrihedenVi er endelig i gang. Fra Theth snor den stenede sti sig op over et 1.600 meter højt pas til landsbyen Vusanje i Montenegro. Vi møder en mand med to heste læsset med sække med grøntsager, og vi ser mange af de runde enmandsbunkere, som Albanien byggede så mange af i kommunisttiden, da de frygtede en invasion fra den kapitalistiske verden. Vel nede i landsbyen stikker vi tomlerne ud og forsøger at få et lift til Plav. Det går hurtigt. En bil med en familie, forældre og to børn, stopper. Bilen er jo egentlig fyldt allerede, men det er ikke noget problem. Konen ryger om til børnene, Karen og jeg ryger ind på forsædet. Mikhail er serber og på besøg i sin hjemstavn, som nu er Montenegro. Han er venligheden selv, på trods af at hans bror blev dræbt af Nato-bomber. Først giver han en drink på det store hotel ved Plav-søen, og så skal vi lige spise kebab på hans gamle stamsted; sådan et sted, vi aldrig selv kunne have fundet. Og for lige at følge os helt til dørs ringer han til stedet, hvor vi skal overnatte, og får dem til at hente os i byen. Vi skal sove hos en familie i Babino Polje. Det er lidt kaotisk, for de har besøg af familien, som ellers bor i Tyskland, så huset er allerede fyldt. De flytter rundt, og vi får et værelse. Stor gæstfrihed igen. Der bliver dyrket grøntsager og kartofler i små indhegninger i landsbyen Doberdol. Kosovo og kongemåltidDen næste etape er ca. 15 kilometer og bringer os ind i Kosovo. Vi er i en dal med skov, marker og græsarealer. Snart går det opad. I dag skal vi samlet stige 700 meter og gå ca. 1.200 højdemeter ned. Vi kommer ud af skoven og op på en sadel, hvor flere bjergrygge mødes. Nu går vi på en lang, blød græsklædt bjergryg på selve grænsen mellem de to lande. Gederamsens lyserøde blomster bryder det grønne. Lidt senere på vej ned mod Liqenat finder vi modne hindbær i skoven. Her er et decideret hotel, som dog ligger ganske øde hen. Formodentlig ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Søren Gudmann
Den 30. jul 2019
Senest opdateret den 13. mar 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind