Du er her:

Uddrag fra bogen: Vandringer i Himalaya - The Enlighted Yak

Porten til Himalaya


Vi har fået lov til at bringe et uddrag af Ole Ejnar Hansens nye bog om Himalaya. Vi er tilbage i Jord-dragens år i november 1988, hvor Ole slår følgeskab med en tibetansk handelskaravane fra Nepal over passet Nangpa La til Tibet. Efter uddraget kan du læse John Laus anmeldelse af bogen.Jeg ser med det samme, at den mand er fra Tibet. Han sidder i køkkenet til Thewa Lodge i Namche Bazar og taler sagte med ama, husets frue. Han er ikke som folk her i Khumbu, der er ret moderne klædt og i reglen velsoignerede. Han er derimod i tibetansk tøj, meget garvet og beskidt, som kun en tibetansk bonde kan være det. ”Jo, jeg er i Namche til lørdagsmarkedet,” siger han. Jeg bliver fyr og flamme, det betyder jo, at der stadig er traditionel handelstrafik over Nangpa La. Hvis jeg er heldig, kan jeg slå følge med ham, når han skal tilbage til Tibet. Ak ja! Tibet. Det er kun 14 dage siden, at jeg hastede ned fra Verdens Tag. Udmattet, tynd og træt, men mæt af indtryk og ør af oplevelser. Jeg havde rejst en lille måned i Tibet, og ved den gamle markedsby, Tingri, blev jeg meget tiltrukket af det magiske pas Nangpa La, der lokker som en port til Himalaya, Khumbu og Nepal. Det var her, jeg besluttede mig for, at jeg ville vandre op til Nangpa La, når jeg kom tilbage til Nepal. En karavane bliver tilEfter flere dages vandring op gennem Solu Khumbu er jeg nu i Namche Bazar. Jeg har følgeskab af Jo Young fra Alaska, som har et lille telt. Vi har lejet en gasbrænder, et kogesæt og købt proviant til otte dage. Færdigretter, nudler, müesli, tørmælk, chokolade og så videre. Vores plan er at søge kontakt med de tibetanske handelsfolk, som har slået sig ned i landsbyen Thame. Rygsækkene er tunge, men vejen til Thame er god. Vi går langs Bhote Kosi – Tibetanerstrømmen kan man kalde den. Vejen er et kulturhistorisk museum, præget af indvandring fra Tibet. For cirka 500 år siden vandrede mange østtibetanske stammer over passet og bosatte sig i de lune Khumbu-dale. De tog noget vigtigt med sig – deres historie og religion. Vejen er flankeret af lange rækker af manimure, dækket af talrige friser med inskriptioner og buddhaer. I Thame indlogerer vi os på det første og bedste sted. Værtinden kan lidt engelsk og fortæller os, hvor de tibetanske handelsfolk bor. Finder hurtigt stedet og går lige til sagen. ”Tashideley! Nga Ole yin, Nangpa La, Tingri, Pö La”. Med kropssprog forsøger vi at sige, at vi ønsker at følge med dem til Tibet. At vi har mad og telt, og om bagagen kan bæres på yak? Kropssprog er overraskende effektivt – især når viljen er tilstede. Vi har hurtigt en aftale. 100 rs om dagen, og vi vil være i passet om fire dage. Bliver hentet i morgen klokken 10.00. Men hvor er yakkerne?Der er en police checkpost midt i Thame, faktisk en grænsepost, der skal holde trekkere ude af denne Bhote Kosi dal. Men på listig vis smutter vi ud af byen uden at blive set af myndighederne. Vi er gået i forvejen og ser efter langt tids urolig venten, at tre gutter kommer i hastig gang ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 25. feb 2015
Senest opdateret den 07. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind