Du er her:

Gletschervandring i Norge

En gletscher sover aldrig


Med isøkse i hånden og pigge under støvlerne er det slet ikke så svært. Men tungen skal holdes lige i munden for at undgå at falde i en gletschersprække og lide samme tort som tegnebogen, der blev tabt i 1969 og først spyttet ud 27 år senere. En gletschervandring på norske Nigardsbreen er en øvelse i tillid til sit udstyr samt et kig ind i isens fascinerende verden. ”Da vi kommer helt ind mellem de små toppe, og udsigten til dalen forsvinder bag os, er det som at træde ind i en science fiction-film. Landskabet antager de underligste former, og lige meget hvor man kigger hen, er det blåt, blåt og blåt.” Den lille motordrevne båd vugger stille i det irgrønne vand. Den specielle farve skyldes, at vandet kommer fra gletscheren, der ligger lige foran os. Nigardsbreen er en af de 22 arme og tunger, der går ud fra Jostedalsbreen. Med sine 487 km2 er den Nordeuropas største gletscher, hvis man ser bort fra de islandske giganter. På afstand så den faktisk ikke ud af noget særligt, men jo mere vi nærmer os, desto mere frygtindgydende ser kolossen ud, som den tårner sig brat op mod himlen. Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal komme op af den til fods. Fremme ved gletscheren får vi en kort instruktion og spænder jernpigge – steigeisen – under støvlerne. Jeg lader handsken glide hen over gletscherens regnvåde, isede overflade og sluger en lille klump. Om et øjeblik vil det vise sig, om støvlerne virkelig kan stå fast i det voldsomt kuperede isterræn. I den ene hånd har jeg en isøkse, den anden krummer jeg i spænding. Nok foregår turen under ordnede forhold, og nok har vores guide gjort dette tusindvis af gange før, men jeg er langt fra overbevist om, at det her vil gå godt. Isen smelterJostedalsbreen er noget særligt. Den er nemlig en af de få gletschere, der vokser i en tid, hvor isens forsvinden over hele kloden ellers konstant er med til at skrue op for blusset i debatten om den globale opvarmning. Af klodens omkring 80.000 gletschere bliver ni ud af ti mindre for hver dag, der går. I Chile og Argentina smelter de store gletschere mere end dobbelt så hurtigt, som de gjorde for få årtier siden. I Alaska har den enorme Columbia-gletscher trukket sig 13 kilometer tilbage på godt 20 år. Og det er ved at være sidste udkald, hvis man vil vandre på Kilimanjaros berømte hvide top. Glaciologer mener nemlig, at den 11.700 år gamle gletscher vil være fortid om blot 15 år. Men Jostedalsbreen bliver altså større, og glaciologer mener at have en fornuftig forklaring på det fænomen. Det handler om den såkaldte reaktionstid. Når en gletscher vokser, sker det, fordi der falder sne og regn på toppen. Når der falder nyt ovenpå, presses det sammen, og med tiden bliver det til den karakteristiske klare, blå gletscher-is, hvis konsistens i første omgang kan sammenlignes med tyktflydende sirup for senere at blive gummiagtig som et viskelæder. Når presset ovenfra bliver større, reagerer kernen ved at skubbe isen fremad. Fra nedbøren falder til resultatet kan ses på be...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Tommy Heisz
Den 03. feb 2015
Senest opdateret den 13. jan 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind